Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


PÁSTÉTOMOK 9

2020.01.03

ELŐÉTELEK

CITROMOS VAJKRÉM
Hozzávalók:
10 dkg vaj, fél citrom átszűrt leve, 1 mokkáskanál frissen reszelt citromhéj, 2 evőkanál tejföl, só és csipetnyi cukor

Elkészítése:
A fele mennyiségű vajat gőzön felpuhítom, majd habosra keverem az összes hozzávalóval.
Rúd alakra formálom, és jól kifagyasztom. Alufóliába csomagolva akár egy hétig is tárolható.
Recés késsel szeletekre vágva kínálom kaviár vagy sós lazac mellé, de halas szendvicshez is a szendvicskenyérre kenve fogyasztjuk.

BROKKOLIS SONKAPÁSTÉTOM
Hozzávalók kb. 14 szelethez:
3 tojás, 20 dkg brokkoli, 36 g (12 lap) színtelen zselatin, 12 szelet (kb. 3 dkg - os) főtt sonka, 2,5 dl tejszín, 1,5 dl krémföl, 2 tojásfehérje, só, őrölt bors, a díszítéshez petrezselyemzöld, tépősaláta, hónapos retek, kígyóuborka és paradicsom

Elkészítése:
A kb. 9 perc alatt keményre főtt tojásokat hideg vízzel leöblítjük, héjukat lefejtjük.
A brokkolirózsákat forrásban lévő, sós vízben kb. 8 percig főzzük.
A zselatint hideg vízbe áztatjuk. 8 szelet sonkát a tejszínnel összeturmixolunk.
Belevegyítjük a krémfölt, majd sózzuk, borsozzuk.
A tojásfehérjét kemény habbá verjük.
A feloldott zselatint a sonkamasszához keverjük, és hozzáadjuk a tojáshabot.
Egy 1 3/ 8 l dobozformát a maradék sonkával kirakunk, és rásimítjuk a massza kb. 1/3 részét.
A tojásokat középre helyezzük, és a lecsöpögtetett brokkolit, köréjük halmozzuk.
Rásimítjuk a maradék masszát, és egész éjszakára hűtőszekrénybe állítjuk.
A pástétomot a formából salátalevéllel bélelt tálra borítjuk.
Petrezselyemzölddel, retekkel, uborkával és paradicsommal díszítjük.
Kenyérrel fogyasztjuk.

CSIRKEMÁJAS PÁSTÉTOM
Hozzávalók 6 személyre:
10 dkg friss gomba, 1 kis fej hagyma, 1 evőkanál margarin, 1 evőkanál brandy, 3 evőkanál vaj, 30 dkg csirkemáj, 1 kávéskanál majoránna

Elkészítése:
A gombát és a hagymát megmossuk, lecsepegtetjük, apróra vágjuk.
A hagymát megfonnyasztjuk a margarinon. Hozzáadjuk a gombát, és szintén megfonnyasztjuk.
Félretesszük, hogy összeérjenek.
A brandyt felmelegítjük.
A vajat megolvasztjuk.
Elkészítés: A csirkemájat nagy lángon hirtelen megsütjük (belül még rózsaszínű maradjon).
Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majoránnával fűszerezzük.
Hagyjuk langyosra kihűlni.
A májat pépesre daráljuk.
Hozzáadjuk a brandyt, a csirkemáj levét, a vajat, és ismét összeadjuk.
Belekeverjük a hagymás gombát, és ízlés szerint fűszerezzük. tálalótálba öntjük, és kb. 2 órát állni hagyjuk.

CSIRKE-MÁJKRÉM FORMÁBAN
Hozzávalók:
50 dkg csirkemáj (szív nélkül), 20 dkg vaj, 2 csemege uborka, 1 dl tejszín, 1 púpozott evőkanál zselatinpor, 1 kis fej vöröshagyma, 1 fiola kapribogyó, 1 dl tej, 1 teáskanál pirospaprika, 1-1 mokkáskanál törött fekete bors és pástétomfűszer, késhegynyi őrölt gyömbér, ízlés szerint só

Elkészítése:
A csirkemájat forrásban lévő vízbe dobom és 5-6 percig főzöm.
Ezután leszűröm.
Közben a vöröshagymát megtisztítom, az uborkát almareszelőn lereszelem.
A kihűlt májat és a vöröshagymát húsdarálón háromszor ledarálom (hogy teljesen pépes legyen), majd összedolgozom a fűszerekkel, a levétől leszűrt és apróra vágott kapribogyóval, a lereszelt uborkával és az előzőleg habosra kevert vajjal.
A tejszínből nagyon kemény habot verek, és óvatosan hozzáadom a májas masszához.
A zselatinport kis lábosba szórom, ráöntöm a tejet, és kis lángon addig kavargatom, amíg a zselatin feloldódik.
Ezután átszűröm, és apránként a habos májba keverem.
Mokkáskanálnyi olajjal kikent apró formákba simítom, és befedve fogyasztásig hűtőszekrényben dermesztem.
A formából könnyen kiborítható, ha az oldalától késsel ellazítom.
Gusztusos harapnivaló, szendvicsre is kitűnő, finom falat. Illik hozzá a paprikasaláta vagy a borssal bőven ízesített tartármártás is.

BABPÁSTÉTOM
Hozzávalók:
fél kg nagy szemű bab, 3 kemény tojás, 2 fej hagyma, só, bors, 1 evőkanál libazsír vagy olaj

Elkészítése:
A babot éjszakára beáztatjuk, majd sós vízben nagyon puhára főzzük.
Leöntjük a vizet, majd villával összetörjük.
Összekeverjük az apró kockára vágott főtt tojással, a zsíron sárgára párolt, apróra vagdalt hagymával. Sózzuk, borsozzuk.
Hidegen és melegen is fogyasztható.

BÚZACSÍRÁS SAJTKRÉM
Elkészítése:
4 dkg búzacsírát szárazon piríts meg, majd keverd össze 20 dkg reszelt félzsíros sajttal és 8 dkg margarinnal.
Szerecsendióval ízesítsd.

BRINDZÁS - SZARDÍNIÁS PÁSTÉTOM
Hozzávalók:
150 g brindza, 60 g vaj, 1 evőkanál mustár, 4 szardínia - olajjal együtt, kevés tej vagy tejföl, 20 g hagyma, 1 db főtt tojás

Elkészítése:
Kimixeljük a brindzát, vajat, mustárt, szardíniát (olajostól), kevés tejet vagy tejfölt és a végén hozzákeverjük az apróra vágott hagymát és főtt tojást.

DINNYÉS TÚRÓPÁSTÉTOM
Hozzávalók 6 személyre:
2 lap zselatin, 2 dl tejszín, 50 dkg tehéntúró, 1 csokor friss menta, só, őrölt bors, 1 nagy gerezd görögdinnye, 1 evőkanál citromlé, 12 vékony szelet nyers, füstölt sonka
A "körethez":
1 nagy, zöldhúsú sárgadinnye friss mentalevél

Elkészítése:
A zselatint hideg vízbe áztatjuk, a tejszínt apránként belecsorgatjuk, és kis lángon folyamatosan kevergetve addig melegítjük, amíg a zselatin feloldódik.
Kissé kihűtjük, a túrót és az apróra vágott mentalevelet belekeverjük, csipetnyit megsózzuk, és frissen őrölt borssal fűszerezzük. A görögdinnye héját levágjuk, húsát kimagozzuk, és karalábévájóval kis gömböket vágunk ki belőle. A dinnyegolyókat a citromlével együtt a zselatinos túróhoz keverjük. Egy nagyobb pástétomformát hideg vízzel kiöblítünk, és előbb folpackkal, majd a sonkaszeletekkel kibéleljük úgy, hogy mindkettő túllógjon a forma szélén.
A dinnyés túrót egyenletesen belesimítjuk, és előbb a kilógó sonkaszeletekkel, majd a folpackkal gondosan betakarjuk.
Hűtőszekrényben legalább 2-3 órán át, dermesztjük.
Tálaláskor a fóliát kihajtjuk, a formát hirtelen mozdulattal tálra borítjuk, és a pástétomról leemeljük.
Végül az egész fóliát óvatosan lehúzzuk róla.
Éles késsel kétujjnyi vastagra szeleteljük.
Sárgadinnyegolyókkal körítjük, és friss mentalevelekkel díszítjük.
Pompás nyári vacsora, de reggelire, előétenek se utolsó! Elkészítési idő: 40 perc + hűtés

BURGONYAPÁSTÉTOM 01.
Hozzávalók 4 személyre:
2 db közepes nagyságú héjában főtt burgonya, 5 dkg margarin, 1 dl tejföl, 1 teáskanál mustár, 1 csokor snidling (vagy zöldhagyma szára), 1 gerezd fokhagyma, ízlés szerint só, törött bors

Elkészítése:
A főtt, meghámozott burgonyát még melegen megreszeljük.
A margarint a tejföllel és a fűszerekkel habosra keverjük, majd hozzáadjuk a reszelt burgonyát és a nagyon finomra vágott zöldfűszert.

BURGONYAPÁSTÉTOM 02.
Hozzávalók:
2 nagy, héjában főtt burgonya, 2 evőkanál zabliszt, 1 dl tejföl, 2 evőkanál pecsenyezsír, 5 dkg reszelt sajt, 1 gerezd fokhagyma, 1-1 késhegynyi reszelt szerecsendió és törött fekete bors, 1 csipetnyi só

Elkészítése:
A zablisztre ráöntöm a tejfölt.
A meghámozott burgonyát lereszelem, majd összekeverem a zablisztes tejföllel.
Hozzáadom a zúzott fokhagymát és a fűszereket, végül a pecsenyezsírral tovább keverem.
A kenyérszeletekre felkent burgonyapástétomot szép piros-ropogósra megsütöm a grillsütőben, majd a reszelt sajtot rászórva már csak addig pirítom, amíg a sajt megolvad rajta.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
ELŐÉTELEK - PÁSTÉTOMOK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.