Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


ELŐÉTELEK - SAJTOS ELŐÉTELEK 3.

2019.01.17

ELŐÉTELEK

FORMÁS FALAT
Hozzávalók 12 darabhoz:
30 dkg penészes camembert sajt (vagy bármilyen félkemény sajt), szeletelt sokmagos barna kenyér (10 x 12 cm nagy), 5 dkg vaj

Előkészítés:
A sajtot kb. fél cm vastag szeletekre vágjuk. A kenyereket vékonyan megkenjük vajjal.

Elkészítése:
A kenyérszeletek felére fektetjük a sajtot, majd betakarjuk a maradék kenyérrel. Ha marad sajtunk, a felső kenyérre fektetjük, és kissé lenyomkodjuk. Különböző formájú kiszúrókkal kiszaggatjuk a kenyereket. Törekedjünk arra, hogy minél kevesebb szabáshulladék maradjon.
Ízlésesen tányérra rakjuk, és kínáljuk.

FRANCIA FONDUE
Hozzávalók:
20 dkg sajt, 2 dl tej, diónyi vaj, 3 tojássárgája, só, bors

Elkészítése:
A sajtot (pl. ementáli) felkockázzuk, leöntjük a tejjel, negyed órát pihentetjük benne. Egy lábaskában lassú tűzön felolvasztjuk a vajat, a sajtról leöntjük a tejet, és a vajhoz adjuk. Ha felforrósodott, beletesszük a sajtot, és állandó kevergetés közben felolvasztjuk. Levesszük a lábast a tűzről, egyenként eldolgozzuk benne a tojássárgákat, aztán gőz felett besűrítjük (kb. 5 perc). Nem szabad felforralni, mert a tojás összefut. Végül ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, a fondü lábaskába öntjük, (ha van, meghintjük hajszálvékony szarvasgombaszeletekkel) és azonnal tálaljuk.
Pirított kenyérkockát kínálunk mellé.
Ellentétben a többi fondüvel, ezt a konyhában készítjük el, és csak elkészítés után visszük az asztalra.

FRANCIA KRÉMSAJT
Hozzávalók:
50 g túró, 50 g krémsajt (zsírszegény), petrezselyem, snidling, 2 gerezd fokhagyma, só, őrölt fehérbors, szemes fekete bors

Elkészítése:
A pépesre zúzott fokhagymát, az apróra vágott snidlinget és petrezselyemzöldet összekeverjük a tehéntúróval és a sajttal. Ízesítjük fehér borssal, sóval. Henger alakúra formázzuk, majd a durvára tört feketeborssal megszórjuk. Hűtőszekrényben érleljük néhány órát.
Barna kenyérrel fogyasszuk.

JUHSAJTTAL TÖLTÖTT PARADICSOM
Hozzávalók:
4 nagyobb paradicsom, 25 dkg juhsajt, 2 zöldpaprika, 1 csokor petrezselyem, 1 gerezd fokhagyma, 1 ecetes uborka, olaj, bors

Elkészítése:
A paradicsomot megmossuk, a kerekdedebb felén levágjuk a kalapjukat, kissé megnyomjuk, hogy kiessenek a magok, enyhén besózzuk, és vágott felükkel lefelé fordítjuk. Közben elkészítjük a tölteléket: a sajtot villával szétnyomkodjuk, kevés olajjal lazítjuk, ha szükséges, sózzuk, majd hozzáadjuk a megmosott, kicsumázott, csíkokra vágott zöldpaprikát, a finomra vágott petrezselymet, a zúzott fokhagymát, megborsozzuk, és habosra kikeverjük. Megtöltjük vele a paradicsomokat, kalapjukat visszatesszük, ecetes uborkaszeletekkel vagy zöldpaprika karikákkal díszítjük, alaposan behűtjük.
Csak nagyon hidegen jó.
Frissen sült natúr húsok mellé is kitűnő körítés.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
ELŐTELEK - SAJTOS ELŐÉTELEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta


 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.