Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


SAJTOS ELŐÉTELEK 11.

2019.10.04

ELŐÉTELEK

SAJTTAL TÖLTÖTT PAPRIKA
(CHILES RELLENOS)
Hozzávalók:
12 friss Anaheim vagy Poblano paprika, 10 dkg liszt, 6 tojás, olaj, 45 dkg Cheddar sajt (vagy trappista)

Elkészítése:
A paprikát roston megpirítjuk, a héját lehúzzuk. Hosszában felhasítjuk, és óvatosan kiemeljük a magházát és az erét. Mindegyik paprikába beledugunk egy darab sajtot. A megtöltött paprikát lisztbe forgatjuk. A tojás sárgáját habosra, a fehérjét keményre felverjük, majd összekeverjük. A paprikákat a tojásba forgatjuk, és bő forró olajban kisütjük. Kétszer sütött babbal, fűszeres vagy zöldséges rizzsel tálaljuk.

Anaheim paprika

 

Poblano paprika

SAJTTÖLCSÉREK KÖRÖZÖTTEL
Hozzávalók:
10 dkg Óvári sajt, 15 dkg juhtúró, 1 csomag snidling, fűszerpaprika, ízlés szerint, őrölt kömény, ízlés szerint, 1 gerezd fokhagyma

Elkészítése:
A juhtúróból a fűszerekkel körözöttet készítünk. A vékony szeletekre vágott sajtból tölcséreket formálunk és megtöltjük a körözöttel. Barna kenyérrel és nagy adag salátával kínáljuk.

SZAVOJAI FONDÜ
(FONDUE SAVOYARDE)
Hozzávalók:
50 dkg Ementáli sajt, 40 dkg Comté sajt (vagy pedig 1/2 Pannónia és 1/2 Eidami sajt), 40 dkg Beaufort (vagy pedig 1/3 Pannónia és 2/3 Eidami), 1-2 fokhagyma gerezd, 1 dl tetszés szerinti száraz bor, 1 evőkanál kukoricakeményítő, 50 dkg házi kenyér vagy 2 db szárazabb baguette, 1 kupica cseresznyepálinka, bors

Elkészítése:
Vágjuk le a sajtok héját, és vékonyan szeleteljük fel őket. A fokhagymagerezdet vágjuk ketté, és alaposan kenjük meg vele az edényt. Öntsük bele a bort, keverjük bele a kukoricakeményítőt. Forraljuk fel, adjuk hozzá a sajtot. Fakanállal folyamatosan kevergessük addig, amíg a sajt teljesen megolvad.
Bőségesen borsozzuk meg.
Alaposan keverjük meg, a cseresznyepálinkát csak az utolsó pillanatban adjuk hozzá. Az edényt helyezzük az asztali melegítőre, és azonnal tálaljuk nagy kenyérkockákkal.
A fondü elkészítéséhez jó, ha mindég 3 féle sajtot használunk.
Aki nem jut hozzá, vagy pedig drágállja az eredeti francia sajtot, a magyar megfelelőkkel is tökéleteset lehet alkotni, de vigyázzunk az arányok összeállítására, abban az esetben jó, ha mind a három féléből azonos mennyiséget veszünk.
(Itt pl. Ementáli, Pannónia, Eidami.)
Személyenként kb. összesen 20 dkg-ra van szükség.

Comte sajt
Beaufort sajt

TÚRÓKRÉMES SAJTTEKERCS
Hozzávalók:
25 dkg Óvári sajt, 10 dkg juhtúró, 1 csomag snidling, 10 dkg kígyóuborka

Elkészítése:
Az ujjnyi vastagságú szeletekre vágott sajtot gőz fölött nyúlódásig melegítjük. Deszkára borítva nyújtófával késfok vastagságúra nyújtjuk. A juhtúrót az apróra vágott snidlinggel krémesre keverjük. az uborkából vékony szeleteket vágunk, kirakjuk vele a sajtlapot, erre rákenjük az ízesített túrókrémet, és szorosan feltekerjük.
Fóliába rakva 1-2 órára hűtőszekrénybe tesszük, éles késsel felszeleteljük és vastagabb uborkakarikákon tálaljuk.

ÜNNEPI SAJTGOMBÓC
(HOLIDAY CHEESE BALL)
Hozzávalók:
25 dkg krémsajt, 25 dkg ananász, 5 dl darált dió, 1 kisebb zöldpaprika, 1 szelet zellergumó, 1 kis fej vöröshagyma, 1 mokkáskanál só

Elkészítése:
A krémsajtot keverje össze az apróra vagdalt ananásszal, zöldpaprikával és zellerrel, a reszelt vöröshagymával, a dióval és a sóval.
(Pár kanálnyi diót tegyen félre.)
Formázzon apró golyókat a keverékből, majd a dióba beleforgatva tegye tálra, végül fogyasztásig hűtőbe azokat.

Forrás:
ELŐTELEK - SAJTOS ELŐÉTELEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.