Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


SAJTOS ELŐÉTELEK 6

2019.04.15

ELŐÉTELEK

ROKFORTOS RÁNTOTT PARADICSOM
Hozzávalók:
8 db kemény, egyforma paradicsom, 5 dkg reszelt rokfort, 1 db egész tojás, 2 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál búzadara, késhegynyi törött fehér bors, a bundázáshoz tojás, liszt és zsemlemorzsa

Elkészítése:
A paradicsomok szárát és kocsányát éles késsel kivájva, a belsejüket úgy szedjük ki, hogy a paradicsom fala legalább másfél centi vastag maradjon. A rokfortot összekeverjük a felvert tojással, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, a törött borsot és a búzadarát. Jól összekeverjük, és 15 percet várunk, hogy a búzadara a felesleges nedvességet beszívja. A sajtos tölteléket elosztjuk a paradicsomok belsejében, majd a megtöltött zöldséget először lisztbe mártjuk, utána felvert tojásban megforgatjuk, és zsemlemorzsában meghempergetjük. Ezután még egyszer tojásba mártjuk, végül ismét zsemlemorzsába forgatjuk, így lesz a burka olyan szilárd, hogy sülés közben a paradicsomlé nem folyik ki belőle. 180 fokos olajba óvatosan beletesszük a bundázott paradicsomokat, de egyszerre csak négy darabot, majd gyorsan megsütjük (4-5 perc), és melegen, azonnal tálaljuk. Nagyon finom előétel vagy könnyű vacsora egy-két szelet pirított kenyérrel.
Kissé munkaigényes, de nagyon finom és nem drága.

ROKFORTTAL TÖLTÖTT PARADICSOM
Hozzávalók:
4 szép, kemény, nagyobb paradicsom, 10 dkg érett rokfort, 5 dkg vaj, 1 evőkanál tejföl, 2 gerezd fokhagyma, só és őrölt fehér bors, ízlés szerint, 1 csokor kapor, salátalevelek

Elkészítése:
A paradicsomot kocsányával lefelé fordítjuk, majd 1/3-2/3 arányban levágjuk a tetejét, és belsejét kivájjuk. A reszelt sajtot habosra keverjük a puha vajjal, a tejföllel, a sóval, borssal, és a megtisztított, szétzúzott fokhagymával, végül hozzákeverjük a paradicsomforgácsot is. A kivájt fél paradicsomokat púposan megtöltjük a sajtos krémmel, és megmosott, megszárított salátalevelekre tesszük.
Jól behűtve kínáljuk.

ROKFORTOS TÚRÓKRÉM
Hozzávalók:
10 dkg márványsajt, 15 dkg natúr krémtúró, esetleg egy kevés tejszín

Elkészítése:
A lereszelt sajtot összekeverjük a túróval, beleteszünk egy kevés tejszínt. Félbevágott befőtt körtébe tesszük, és előételként fogyasztjuk.
Változat:
fokhagymaporral ízesítve pirítóssal fogyasztjuk.

SAJT-FELFÚJT
Hozzávalók:
Vaj 8 dkg, liszt 12 dkg, tej 2.5 dl, tojás 4 db, (reszelt) parmezán 1 kanál, vaj 5 dkg

Elkészítése:
8 dkg vajat felolvasztunk, 12 dkg lisztet felmelegítünk, és 0.25 l tejjel folytonos kevergetés közt leforrázzuk. Főzni nem kell. Erősen kikeverjük, adunk hozzá sót, egy egész tojást, 3 tojás sárgáját, egy jó ek parmezánt, végül 3 tojás kemény habját. Pudingformát vajjal jól kikenünk, liszttel meghintjük, gőzben 1 óráig főzzük. Tálaláskor forró vajat és reszelt sajtot adunk be hozzá.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
ELŐTELEK - SAJTOS ELŐÉTELEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.