Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


SZENDVICSEK 1

2019.06.19

ELŐÉTELEK

A szendvics jellemzően két szelet kenyeret, vagy kettévágott péksüteményt jelent, ami közé húst, sajtot, zöldségfélét, vagy lekvárt töltenek.
A szeleteket ízlés szerint vajjal, szendvicskrémmel, vagy olívaolajjal kenik meg.
A szendvics John Montagu Sandwich grófja révén vált ismertté 1768-ban, aki a kártya iránti szenvedélye miatt vonult be a gasztronómia történetébe, mivel szenvedélyes játékosként nem akart felállni az asztaltól, amely mellett kártyázott.
Azért, hogy egyen valamit, azt kérte a szolgáitól, hogy tegyenek neki egy szelet húst két szelet kenyér közé. Így lett aztán ő a világon mindenki által ismert szendvics feltalálója.
A szendvicset jellemzően tízóraira vagy uzsonnára fogyasztják, de főétkezésként is megállja a helyét.
Könnyen szállítható, ezért tipikus étel munkahelyen, piknikeken és kirándulásokon.

Eredet

John Montagu, Sandwich negyedik grófja

Az első szendvics megalkotását a zsidó bölcsnek, Hillélnek, a nagy öregnek tulajdonítják, aki állítólag bárányhússal és fűszernövényekkel töltött maceszt készített a zsidó húsvét idején.

Sonkás szendvics

A középkorban vastag kenyérszeletek szolgáltak tányérként.
Az étkezés végén az étellel átitatott kenyérszeleteket a kutyák vagy a koldusok kapták.
A szendvics szó angol megfelelője, a„sandwich” a történész és országgyűlési képviselő naplójában.
Az angol John Montaguról, Sandwich negyedik grófjáról nevezték el. A gróf, bár a szendvics feltalálásához semmi köze nem volt, állítólag igen kedvelte ezt az ételt.
Az egyik feltételezés szerint azért, mert így nem kellett félbehagynia egy kártyapartit sem, mert a keze nem lett zsíros az ételtől.
A másik teória szerint az íróasztalánál töltött hosszú órákat nem szerette volna megszakítani.

Rántott-húsos szendvics

Kapcsolódó szócikkek
- Hamburger
- Előételek, hideg- és melegszendvicsreceptek a Wikikönyvekben
- Szendvicskrémek a Wikikönyvekben

További információk
- Commons
- A Wikimédia Commons tartalmaz Szendvics témájú médiaállományokat.
- Magyar nyelvű szendvics- és szendvicskrém receptek
- Szendvics.lap.hu - linkgyűjtemény
- Gasztronómia
- Gasztronómia-portál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap

Kategória:
. Szendvicsek

wikipedia

ABC-SZENDVICS
(ABC SANDVICH)
Hozzávalók:
2,4 dl majonéz, 1 fej vöröshagyma, 2 evőkanál brandy, fél mokkáskanál őrölt bors, 18 szelet szendvicskenyér, néhány salátalevél, 30 dkg rákhús konzerv, 2 paradicsom, 9 szelet bacon, 2 avokádó

Elkészítése:
Keverje ki a majonézt, a reszelt hagymát és a brandyt.
A kenyérszeleteket ezzel a keverékkel kenje meg.
Hat szeletre tegyen egy-egy salátalevelet, két kávéskanál lecsepegtetett rákot és egy paradicsomkarikát.
Helyezzen rá egy szelet kenyeret.
Erre egy fél bacon szelet kerüljön, majd avokádó szelet és újabb paradicsom.
Végül takarja le újabb szelet kenyérrel.
Fogvájóval tűzze össze a szendvicseket.
Azonnal kínálhatja, de ha gondolja, előmelegített grillsütőben kissé átmelegítheti a szendvicseket.

ACAPULCO HALVAGDALT
(ACAPULCO FISHBURGER)
Hozzávalók:
45 dkg halfilé, 1 zöldpaprika, 3 közepes vöröshagyma, 4 dl zsemlemorzsa, fél teáskanál só, fél teáskanál őrölt bors, 3 evőkanál margarin

Elkészítése:
A szálkamentes halfilét darálja le.
Dolgozza össze a zsemlemorzsával, a fűszerekkel és a finomra vagdalt hagymával, zöldpaprikával.
Formáljon belőle nyolc darab, zsemle méretű korongot.
Közepes hőmérsékleten mindkét oldalukon süsse barnára 10-15 perc alatt.

ALAGÚT
(THE TUNNEL)
Hozzávalók:
8 db egyenes kifli, 1 tojás, 30 dkg párizsi, 3 gerezd fokhagyma, 5 dkg vaj, só, őrölt bors, 20 dkg szeletelt bacon, 5 dkg reszelt sajt

Elkészítése:
A kiflik végeit vágja le, majd fakanállal a belsejüket tolja ki keverőtálba.
Erre reszelje rá a párizsit, üsse hozzá a tojást, adja bele a zúzott fokhagymát, és fűszerezze ízlése szerint.
Alaposan dolgozza össze.
Tegye nyomózsákba a krémet, majd töltse meg vele a kifliket.
Tegye 20 percre mélyhűtőbe.
Amikor kellően megdermedt, éles késsel karikázza fel 2 centi vastagon a kifliket.
Mindegyiket tekerje körül felcsíkozott baconnal.
Fogpiszkálóval rögzítse a szalonnákat.
Az így elkészített falatokat fektesse sütőpapírral letakart lemezre.
A tetejükre tegyen kevés reszelt sajtot, végül 200 fokra előmelegített sütőben addig süsse, míg a tetejük megbarnul.

ALASZKA-FALAT
(ALASKA MORSELS)
Hozzávalók:
1 db közepes uborka, 1 db zöldpaprika, 1 kis fej vöröshagyma, 45 dkg lazacfilé, 1 pohár joghurt, 0,8 dl majonéz, 1 kávéskanál citromlé, 1 kis csokor kapor, 10 szem koriander, néhány szál petrezselyem, 6 db zsemle

Elkészítése:
A lazacfilét a sóval, a vagdalt petrezselyemmel és borssal ízesített, lobogó vízben 4-5 percig főzze. Ekkor szűrőkanállal emelje tálra a húsokat és hagyja teljesen kihűlni. Közben a meghámozott uborkát gyalulja bele egy keverőtálba. Tegye hozzá a finomra vagdalt paprikát és a reszelt hagymát.
Forgassa bele a hidegen felkockázott halfilét.
Tegye hűtőszekrénybe 15 percre.
Eközben a joghurtot, a majonézt, a finomra vagdalt kaprot és a durvára tört koriandert keverje ki.
Ezzel locsolja meg a halas keveréket.
A halkrémmel kenje meg a félbevágott stanglikat, vagy francia kenyér szeleteket.
Azonnal kínálja.

ALMA ÉS LIBAMÁJ SZENDVICS
Hozzávalók 4 személyre:
200 g libamáj (4 szelet) 600 g piros jonatánalma (4 db) só frissen őrölt fehér bors 2 evőkanál vaj

Alma:
Háromfelé vágjuk mind a négy almát úgy, hogy minden almából kapunk egy aljat, egy karikát és egy tetejét.
A karikákat hámozzuk meg és szúrjuk ki a magházukat.
Egy kis serpenyőben, vajban mindegyik szeletet (alsó, középső, felső szeletet egyaránt) megsütjük.
Az almákat csak a sütés előtt tisztítjuk és vágjuk fel, kb. 2 perc alatt megsül.
Libamáj:
Sózzuk, borsozzuk a libamáj-szeleteket, és serpenyőben kevés vajjal megpirítjuk, majd szalamanderben (felületpirító) vagy sütőben készre sütjük.
Meleg sütőben kb. 170 C fokon 3-4 perc alatt megsül.
Tálalás:
Az almakarikákat a tálra tesszük és melléjük a libamáj szendvicseket, amelyeket úgy készítünk, hogy az alma alsó és felső szeletei közé egy-egy libamáj-szeletet teszünk.
Forrón adjuk az asztalra.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
ELŐÉTELEK - SZENDVICSEK
Szerző:

Az angolszász recepteket fordította
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.