Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


TOJÁSOS ELŐÉTELEK 1

2020.08.02

ELŐÉTELEK

AMERIKAI TOJÁSLEPÉNY
Hozzávalók:
4 tojás, 10 dkg angolszalonna, 1 evőkanálnyi darált sós mogyoró (vagy sótlan mogyoró és 1 púpozott késhegynyi só), 2 közepes nagyságú ecetes uborka, törött fekete bors és só ízlés szerint

Elkészítése:
Az angolszalonnáról levágjuk a zsírréteget, és nagyon apróra vagdalva kisütjük.
Rátesszük az almareszelőn lereszelt uborkát meg a vékony csíkokra metélt angolszalonna húsos részét.
Pár percig együtt pirítjuk, majd ráöntjük a tejföllel habosra vert, megsózott és megborsozott tojást.
Keverés nélkül addig sütjük, míg az alja pirosra nem sült.
(Palacsintasütőben, vagy teflonbevonatú serpenyőben a legjobb készíteni)
A serpenyőből tálra csúsztatjuk, megszórjuk a darált mogyoróval, megsózzuk (feltéve, ha nem sós mogyorót használunk), és azonnal felcsavarjuk, mint a palacsintát szokás.
Vékonyra felkarikázzuk és a serpenyőbe egy-két percre visszatéve, forrón, sör mellé kínáljuk.

ANANÁSZOS-BANÁNOS OMLETT
(OMLETTE FORT-DEFRANCE)
Hozzávalók:
6 tojás, 4 dkg vaj, 2 érett banán, 2 körszelet ananász (lecsurgatott befőtt is megfelel), 3 ek kristálycukor, 2 ek kubai fehér rum

Elkészítése:
A meghámozott gyümölcsöket karikára, ill. apróbb darabokra vágjuk, és púpozott kk. vajon hirtelen megsütjük.
A feltört tojásokat megcukrozzuk, beleöntjük a rumot, felverjük.
Nagyobb serpenyőben felolvasztjuk a maradék vajat, beleöntjük a tojást.
Mielőtt teljesen átsülne, ráöntjük a gyümölcsöt. Előmelegített tálcára csúsztatjuk, ketté hajtjuk.
Forrón tálaljuk.
Ital:
édes vagy félédes fehérbor.

ASZTÚRIAI TÖLTÖTT TOJÁS
(HUEVOS RELLENOS)
Hozzávalók:
8 kemény tojás, 25 dkg (konzerv) tonhal saját levében, 25 dkg marinírozott piros paradicsompaprika, 3 evőkanál majonéz, 2 gerezd fokhagyma, 1 kávéskanál pirospaprika, egy kevés só, törött bors, néhány fejes-salátalevél, esetleg néhány szem olajbogyó

Elkészítése:
A megtisztított kemény tojásokat hosszában kettévágjuk.
Sárgájukat óvatosan kiszedjük, és tálban összedolgozzuk a levétől lecsepegtetett tonhallal, a paradicsompaprikával, a zúzott fokhagymával, a majonézzel és a pirospaprikával.
Ízlés szerint megsózzuk, és megborsozzuk.
A masszából a tojásfehérjék üregébe kis halmokat rakunk.
A tálalótálat beszórjuk a metéltre vágott salátalevelekkel, ezek tetejére helyezzük a töltött tojásokat.
Díszíthetjük olajbogyó darabkákkal.
Fogyasztható előételként (a fele mennyiségből készítve) vagy önálló fogásként.

BROKKOLI-KRÉMMEL TÖLTÖTT TOJÁS
Hozzávalók:
1 fej brokkoli, 4 db keményre főtt tojás, 8 dkg vaj, só, őrölt bors, őrölt szerecsendió, citromlé, reszelt citromhéj, szódabikarbóna

Elkészítése:
A brokkolit megmossuk, a rózsáikat leszedjük róla, majd a brokkoli szárakat késsel vékonyan meghámozzuk.
Sóval reszelt citromhéjjal, citromlével ízesített vízben előbb a szárakat főzzük 8-10 percig, majd hozzáadjuk a rózsákat, és az egészet puhára főzzük.
A főzővízbe tegyünk egy késhegynyi szódabikarbónát, hogy a szép zöld színét megőrizze.
Ha kész, leszűrjük, melegen átpasszírozzuk.
A tojásokat hosszában kettévágjuk, sárgájukat kiszedjük.
Az áttört tojássárgáját, és a habosított vajat, hozzádolgozzuk a brokkolihoz.
Simára kikeverjük, közben sóval, borssal, szerecsendióval és citromlével ízesítjük.
A keményre főzött tojások fehérjébe beletöltve tálaljuk.

BUGGYANTOTT TOJÁS, PEZSGŐVEL
Hozzávalók:
1 üvegnyi pezsgő, 4 tojás, 2 tojássárgája, 4 szelet kenyér, 4 evőkanál kukoricakeményítő, só, bors

Elkészítése:
A pezsgő 1/4 részében 4 percig buggyantsuk a tojást.
Pirítsuk meg a kenyeret.
Szűrőkanállal emeljük ki a tojásokat és helyezzük őket a pirítósokra.
A meleg pezsgőhöz adjuk hozzá a sót, borsot, a tejfölt, a tojássárgákat és a kevés hideg vízben feloldott kukoricakeményítőt.
Folyamatos keverés mellett főzzük besűrűsödésig.
Ne forraljuk.
Az így nyert mártással vonjuk be a tojásokat.
A megmaradt pezsgővel azonnal tálaljuk.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
ELŐÉTELEK - TOJÁSOS ELŐÉTELEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.