Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


TOJÁSOS ELŐÉTELEK 13

2019.04.14

ELŐÉTELEK

SZARDELLÁS TOJÁS
Hozzávalók:
4 tojás, 5 dkg vaj, 1 dl tejföl

Elkészítés:
A tojásokat keményre főzzük, majd megtisztítva félbevágjuk. Sárgájukat kikaparjuk és villával összetörve, simára keverjük a vajjal meg a fél tubus szardellapasztával. Szépen, cifrázva visszatöltjük a fél kemény tojásfehérjékbe.
Jól lehűtve tálaljuk.

TOJÁSASZPIK
Elkészítése:
Aszpikkal kibélelt tálba, az egyes rétegeket további aszpikkal gazdagítva csinosan lerakunk néhány kemény tojást, egy kelrés sonkát, sok előpárolt sárgarépát, nyers paprikát és uborkát, dermedés után tortaszerűen szeleteljük, előételként tálaljuk.

TOJÁS ASZPIKBAN (ANGOL-FRANCIA)
Elkészítése:
Sűrű húslét főzünk marha- és csirkecsontból és tisztítjuk: összevágunk póréhagyma szárat, zeller zöldjét, tárkonyt, petrezselymet és törött borsot adunk hozzá. Belekeverjük 1 tojás fehérjét, jól összekeverjük egy kevés vízzel, sóval és hozzákeverünk 2 csomag zselatin port. Tűzre tesszük, és a forró húslét apránként hozzákeverjük. Kevergetve lassan főzzük, ha forr, lezárjuk, és még 4-5 percig a tűzön hagyjuk.
Tojást főzünk a forrástól számított 4 percig. A húslét papírszűrőn átszűrjük, és kis formákba töltünk körülbelül 2 cm levet. Hidegre tesszük, hogy kihűljön, majd díszítjük V alakban két tárkonylevéllel, amit 1 percig forró vízbe teszünk. Rátesszük a leszárogatott tojást, megszórjuk nagyon apróra vágott sonkával és leöntjük a maradék húslével. Lehűtjük, majd a formákból kiszedve salátával és pirítós kenyérrel tálaljuk.

TOJÁSKROKETT
Elkészítése:
Öt dkg vajat olvasszunk fel, adjunk bele két kanál lisztet, s ha felforrt, eresszük fel 2 1/2 dl forró tejjel, keverjük simára, fűszerezzük sóval, törött borssal és vagdalt zöldpetrezselyemmel, adjunk bele annyi kockákra vágott kemény tojást, hogy kétszeres mennyiségű legyen, mint a tejpép (Bechamel). Egyszer hagyjuk felforrni, aztán vegyük el a tűzhelyről, keverjünk bele könnyedén 2-3 tojássárgáját, ügyelve nehogy nagyon összemorzsoljuk a kockára vágott kemény tojásokat és tegyük hideg helyre. Ha kihűlt, liszttel gyöngén meghintett nyújtódeszkára dió nagyságú halmocskákat rakunk és lisztezett kézzel, hüvelykujj vastagságú rudacskákat formálunk, tojás- és zsemlyemorzsába panírozzuk és forró zsírban ropogós, világossárgára hirtelen kirántjuk. Szalvétára gúlaalakban a tálra rakjuk, beszórjuk rántott zöldpetrezselyemmel és paradicsom-, gomba- vagy finomabban, hideg tartármártás kíséretében feladjuk. A tojás kroketteket is bátran az olcsó ételek közé számíthatjuk, mert ahány személy van, annyi két darab krokett elegendő előételnek, de adhatjuk vacsorára is, mint különálló fogást, akkor sem használunk el személyenként két tojásnál többet és utána sajtot, gyümölcsöt adhatunk. De aztán ahány jobbféle mártást ismerünk, annyiféleképpen és módon változtathatjuk a tojást, sőt a rögtönzött ételek között is megállja a helyét, mert egy kis ügyességgel 25-30 percen belül elkészíthetjük.

TOJÁSLEPÉNY BÉKACOMBBAL
Hozzávalók:
8 tojás, fél dl tejszín, 10 dkg liszt, 20 dkg békacomb, olaj, 1 gerezd fokhagyma, 1 csipet bazsalikom, só

Elkészítése:
2 dkg lisztet csomómentesre eldolgozunk a tejszínnel, egyenként hozzáadjuk a tojásokat, habosra keverjük, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, a zúzott fokhagymával és a bazsalikommal vagy mentával ízesítjük. Gondosan megmossuk, szárazra töröljük a békacombokat, beleforgatjuk lisztbe (a fölösleges lisztet lerázzuk), majd a felvert tojásokhoz adjuk. Egy nagyobb serpenyőben olajat forrósítunk, beleöntjük a keveréket és mindkét oldalán (kb. 7-7 perc) megsütjük. A békacomboknak igen gyenge húsa van, óvatosan fordítsuk meg a lepényt, nehogy szétessen. Ha a békacombok egy kicsit nagyobbak (5-6 cm-nél hosszabbak), célszerű előzőleg forró vízben 5 percig előfőzni (sót nem szabad a vízbe tenni!), majd alaposan lecsorgatni és megszárítani, mielőtt a lisztbe forgatnánk. A lepényt azonnal, forrón tálaljuk.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
ELŐÉTELEK - TOJÁSOS ELŐÉTELEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.