Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


TOJÁSOS ELŐÉTELEK 16

2019.05.23

ELŐÉTELEK

TÖLTÖTT TOJÁS 03.
Hozzávalók:
Tojás 6 db, vaj 5 dkg, tejföl 1/2 dl, morzsa 1/2 ek., petrezselyem 1/4 csomó, mustár 1 ek., vaj 5 dkg, tejföl 3 dl.

Elkészítése:
A tojást keményre főzzük, ha megfőtt hideg vízbe rakjuk, hogy a héja könnyen leváljon. Akkor hosszában kettévágjuk, sárgáját áttörjük. Teszünk bele kevés vajat, tejfölt, pici reszelt hagymát, petrezselymet, sót, zsemlemorzsát, mustárt, ezt visszarakjuk a fehérjékbe.
Tűzálló tálra rakjuk, és leöntjük bőven tejföllel.
Beszórjuk zsemlemorzsával.
Sütőbe tesszük, míg felforr.

TÖLTÖTT TOJÁSLEPÉNY
Hozzávalók:
2 tojás, 2 kiskanál liszt, 1 evőkanál olaj, ¼ kg tehéntúró, köménymag, 2 evőkanál vaj, só, pirospaprika, bors

Elkészítése:
A két tojást jól felverjük, sózzuk, borsozzuk, és simára keverjük 2 kávéskanál liszttel. Kevés olajon kemény lepényt sütünk belőle. A tehéntúrót kikeverjük a vajjal, fűszerezzük őrölt köménnyel, sóval, pirospaprikával. A tojáslepényt vastagon megkenjük a túrós masszával.
Alufóliára tesszük és feltekerjük, mint a piskótát.
Hűtőben összeérleljük.
Tálaláskor ujjnyi karikákra vágjuk, hidegtálra téve nagyon mutatós.

TÖLTÖTT TOJÁS HIDEGEN
Elkészítése:
Eljárás ugyanaz, mint a fentinél, csak darált sonkát és apróra vágott kaprit adunk hozzá, ill. megszórjuk, tartármártással leöntjük.

TUNISZI SÁRGA TOJÁS
Hozzávalók:
6 kemény tojás, 1 l víz, késhegynyi sáfrány, só

Elkészítése:
Szedjük le a tojások héját. Tegyük a vizet, a sáfrányt, a sót vastag, zománcozott fazékba. Lassú tűzön, lefedve forraljuk fel.
Tegyük bele a megtisztított tojásokat és pároljuk 25-30 percig vagy, amíg egyenletesen sárga lesz.
Közben forgassuk őket.
Ha kész, öntsük le róla a vizet és tegyük lapos tálra.

Tegyünk 1-1 mokkás csésze aljába 1-1 ek mennyiséget a következő fűszerekből: őrölt kömény, csípős piros paprika, törött bors, só, összemorzsolt száraz mentalevél, finomra vágott petrezselyem, apróra vágott metélőhagyma.
Rakjuk körül a tojásos tálat a fűszerekkel.

TÜKÖRTOJÁS PATISSZON-ÁGYON
Hozzávalók:
1 hagyma finomra vágva, 1/2 kiskanál chilipor, 2 ek olívaolaj, néhány csepp Tabasco szósz, 2 gerezd zúzott fokhagyma, 4 tojás, 40 dkg paradicsom kockára vágva, 1/2 piros paprika kockára vágva, 2 patisszon legyalulva, 1 ek paradicsompüré, 1 jó csipetnyi pirospaprika
A díszítéshez:
petrezselyemág

Elkészítése:
A sütőt előmelegítjük 180 Celsius-fokra.
Az olajat felforrósítjuk egy lábosban, és üvegesre sütjük rajta a hagymát és a fokhagymát.
Hozzákeverjük a paradicsomot, a paprikát, a patisszont, a paradicsompürét, a chiliport és egy cseppnyi Tabascot, majd alaposan megkeverjük. További 15 percig folytatjuk a sütést, amíg a keverék kissé besűrűsödik.
Átkanalazzuk egy lapos tűzálló tálba.
Gondolatban 4 részre osztjuk a tál tartalmát.
Mindegyik negyed közepébe kanállal mélyedést készítünk, és óvatosan beleütünk 1-1 tojást.
Az előmelegített sütőbe tesszük, és 10 percig sütjük, amíg a tojás megkeményedik.
Megszórjuk a pirospaprikával, és ízlés szerint petrezselyemágakkal díszítjük.
Tortillát kínálunk mellé.

Majonézes padlizsánkrém:
A fenti módon elkészített padlizsánt egy tojásból készült majonézzel alaposan összedolgozunk, addig, míg fehéredni kezd. A majonéz krémesebbé teszi a padlizsánt, és bőséges adagokhoz juthatunk. Ezt a változatot vékony szelet pirítósra téve fogyasztják.
Behűtött paradicsommal, paprikával nagyon finom

Töltött paradicsom:
Közepes nagyságú, kemény paradicsomok tetejét óvatosan levágjuk, belsejüket kanállal kikaparjuk. Az elkészített padlizsánkrémet púpozottan beletöltjük a paradicsomok belsejébe, aztán kissé ferdén, hogy a töltelék kilátsszon, visszahelyezzük a „paradicsomkalapokat”, petrezselyemzölddel, paprikával díszítve igen mutatós vendégváró hidegtálra téve.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
ELŐÉTELEK - TOJÁSOS ELŐÉTELEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.