Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


ELŐÉTELEK - MELEG ELŐÉTELEK 1.

2018.10.01

ELŐÉTELEK

Amerikai tojáslepény
Hozzávalók:
4 tojás, 10 dkg angolszalonna, 1 evőkanálnyi darált sós mogyoró (vagy sótlan mogyoró és 1 púpozott késhegynyi só), 2 közepes nagyságú ecetes uborka, törött fekete bors és só ízlés szerint

Az angolszalonnáról levágjuk a zsírréteget, és nagyon apróra vagdalva kisütjük. Rátesszük az almareszelőn lereszelt uborkát meg a vékony csíkokra metélt angolszalonna húsos részét. Pár percig együtt pirítjuk, majd ráöntjük a tejföllel habosra vert, megsózott és megborsozott tojást. Keverés nélkül addig sütjük, míg az alja pirosra nem sült. (Palacsintasütőben vagy teflonbevonatú serpenyőben a legjobb készíteni)
A serpenyőből tálra csúsztatjuk, megszórjuk a darált mogyoróval, megsózzuk (feltéve, ha nem sósmogyorót használunk), és azonnal felcsavarjuk, mint a palacsintát szokás.
Vékonyra felkarikázzuk és a serpenyőbe egy-két percre visszatéve, forrón, sör mellé kínáljuk.

Ananászos-kávés sült sonka
Hozzávalók:
60 dkg füstölt-főtt sonka, 1 db friss ananász, 10 dkg margarin, 0,5 dl presszókávé, 1 dl tejszín, durvára tört feketebors

. Elkészítés:
A sonkát és az ananászt fél centiméteres szeletekre vágjuk, és a felhevített margarinon pirosra sütjük, majd félretesszük.
A visszamaradt zsiradékot tejszínnel és kávéval felöntjük, borssal ízesítve felforraljuk.
Tálaláskor a sonkaszeleteket tányérra tesszük, ráhalmozzuk a sült ananász-szeletkéket, és körülöntjük a kávés-tejszínes öntettel.

Ananászsaláta - Libanon
Hozzávalók:
4 ananászkarika (konzerv vagy friss), 5 dkg krémsajt, 5 dkg porcukor.

Az ananászkarikákat jól csurgassuk le. Helyezzük üvegtálra, és a közepüket töltsük meg krémsajttal. Hintsük meg porcukorral és jól kihűtve előételként tálaljuk.

Bébipolip roston
Hozzávalók 4-6 személyre:
18 bébipolip, 2 gerezd zúzott fokhagyma, 2 teáskanál finomra reszelt citromhéj, 4 evőkanál citromlé, 4 evőkanál olívaolaj, 4 evőkanál felaprított friss petrezselyemzöld, 1 evőkanál őrölt édesnemes pirospaprika

Elkészítése:
A polip tisztításához éles kést használunk. Először a belsőséget távolítjuk el - ehhez vagy az egész fejet levágjuk, vagy csak felnyitjuk a fejet, s így húzzuk ki. A poliptestet kézbe vesszük, mutatóujjunkkal felnyomjuk rágószervét, és ezt is kivesszük. A testet alaposan átmossuk. Eltávolítjuk a szemet, a tömlőt két-három darabra vágjuk, és félretesszük.
Nagy tálban összekeverjük a citromlevet, a citromhéjat, az olívaolajat, a fokhagymát, a petrezselymet és az őrölt paprikát. Beletesszük az előkészített polipot, fóliával lefedjük, és 1-2 órát pácoljuk. A grillsütő rácsát kissé beolajozzuk, ráhelyezzük a polipokat, és közepes-erős hőmérsékleten 3 percig sütjük mindkét oldalát. Közben a páclével locsolgatjuk.
Hidegen vagy melegen egyaránt tálalhatjuk.
Ha még jobb ízt szeretnénk elérni, érdemes a polipot 2-3 napig a páclében tartani, és mindennap jól megforgatni.

Borjúmájpástétom
Fél kg borjúmájat egy vöröshagymával, zöldpetrezselyemmel és kevés citromhéjjal megőrölünk. Azután 17 dkg habosra kevert vajat, 7-8 tojás sárgáját egyenként hozzáadva, sóval, borssal két áztatott zsemlyebéllel összekeverjük.
Utoljára a tojás kemény habját adjuk hozzá s kikent, és lisztezett formában háromnegyed óráig sütjük.
Hidegen is igen jó.

Brokkoli-krokett
Hozzávalók 4 személyre:
50 dkg brokkoli, 25 dkg darált sertéshús, 2 gerezd fokhagyma, 2 tojás, só, őrölt bors, liszt, zsemlemorzsa, a sütéshez olaj.

A rózsáira szedett brokkolit kevés sós vízben puhára pároljuk, annyira, hogy a villa könnyen belemenjen. Leszűrjük, s villával összetörjük. Hozzáadjuk a darált húst, a szétnyomott fokhagymát, sózzuk, borsozzuk, s annyi lisztet teszünk bele, hogy összedolgozva, jól formálható, de tömör masszát kapjunk. Két tenyerünk között kis rudacskákat formázunk belőle, megforgatjuk zsemlemorzsában, és bő, forró olajban kisütjük. Fedő alatt kezdjük a sütést, majd fedő nélkül pirítsuk szép barnára.
Adhatjuk meleg előételnek, körítéssel főételnek, lehet feltét főzeléken, de tehetjük hidegtálra is, majonézzel.
Kerti partikon zsemlemorzsába forgatás nélkül grillsütőn is megsüthetjük.

Forrás:
ELŐÉTELEK - MELEG ELŐÉTELEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.