Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


ELŐÉTELEK - ZÖLDSÉGES ELŐÉTELEK 2

2018.11.27

ELŐÉTELEK

CÉKLÁS ELŐÉTEL NYERSEN
Elkészítése:
Személyenként egy közepes céklát meghámozunk, és vékonyra reszelünk. Összeforgatjuk apróra vágott lila hagymával vagy reszelt tormával. Ízesítjük kevés ecettel vagy citrommal, illetve citromlével, olajjal, sóval, cukorral, őrölt köménymaggal. Néhány órára be kell hűteni, de jobb, ha 1-2 napig a hűtőben áll. Önálló vacsorának, előételnek tálalható. Az almás céklához fele-fele arányban vesszük a nyers céklát, illetve a savanykás almát.
Sóval, porcukorral, és citromlével ízesítve fogyasztjuk.

CSICSERIBORSÓ-PÜRÉ SERRANO SONKÁVAL
Hozzávalók:
1 csomó friss menta, 1-2 friss fokhagymagerezd, 500 g csicseriborsó (konzerv), só, fekete bors, 2 evőkanál 20% zsírtartalmú tejföl, 4-8 szelet Serrano sonka (kb. 100-200 g)

Elkészítése:
A borsót magunk is megfőzhetjük: 200 g szárított csicseriborsót 3/4 l vízben egy éjszakára beáztatunk. Másnap egy babérlevéllel 15 percig kuktában főzzük.
A mentát megmossuk, leveleit leszedjük. A fokhagymagerezdeket megtisztítjuk.
A csicseriborsó levét leöntjük. A csicseriborsót, a mentalevelek nagy részét és a fokhagyma gerezdeket pürésítjük.
Utána sóval és borssal ízesítjük, majd a 20% zsírtartalmú tejföllel elkeverjük.
A pürét Serrano sonkával és a maradék mentalevelekkel díszítve szolgáljuk fel.

CUKKÍNI-KROKETT
Lehet előétel vagy hal- és húsételek zöldségkörete, de főfogásként is tálalható. Ilyenkor salátával kell felszolgálni. Hozzávalók:
1 kg cukkini, 2 tojás, 1 evőkanál köménymag, 12 dkg liszt, 1 serpenyő olaj a sütéshez, só és bors

Elkészítése:
A cukkinit lereszeljük és óvatosan, állandóan kevergetve, hogy le ne ragadjon, addig főzzük, amíg a leve elpárolog.
Levesszük a tűzről, és ebbe a krémszerű anyagba belekeverjük a felvert tojásokat, az őrölt köményt, megsózzuk, borsozzuk, és végül hozzákeverünk 1 kanál lisztet.
Belisztezett kézzel diónyi golyócskákat formálunk, majd henger alakúra sodorjuk, és miután lisztbe mártottuk, bő forró olajban kisütjük.
Papírszalvétán lecsöpögtetjük és tálaljuk.

DOLMA
Előétel vagy borkorcsolya

Hozzávalók 35 darabhoz:
25 dkg konzerv szőlőlevél, 1 1/2 dl olívaolaj, 2 összevagdalt vöröshagyma, 16 dkg rizs, 6 szál összevagdalt újhagyma, 1 nagy csokor finomra vágott kapor, 1 ek összevagdalt mentalevél, só, frissen őrölt fekete bors, szűk 4 dl víz, 1 ek citromlé

Elkészítése:
A szőlőleveleket hideg vízzel leöblítjük, majd meleg vízben 1 óráig áztatjuk és leszűrjük. A hagymát 1 dl olajban takaréklángon 5 percig pároljuk, majd lefedve 5 percig állni hagyjuk.
A rizst, az újhagymát, a fűszereket belekeverjük. A szőlőleveleket eres felükkel felfelé egymás mellé fektetjük.
Mindegyik levélre 3-3 kiskanálnyi rizst halmozunk, a két végüket ráhajtjuk, majd összegöngyöljük, mintha töltött káposztát készítenénk.
Egy mély, vastag falú lábas aljára egy sor göngyöleget fektetünk, és olajjal meglocsoljuk. Ismét szőlőlevéltekercs következik, és ezt addig folytatjuk, amíg a hozzávalókból tart.
Annyi vízzel öntjük le, hogy ellepje, és tűzre téve, fedő alatt kis lángon körülbelül 45 percig főzzük.
Szűrőlapáttal tálra szedve, citromlével megöntözve, lefedve melegen vagy hidegen kínáljuk.
Jó tudni:
Friss, permetezetlen szőlőlevélből is készíthetjük, ilyenkor a leveleket 2-3 percre forrásban lévő vízbe rakjuk, majd leszűrjük.

ÉDES-SAVANYÚ HAGYMA(SWEET-SOUR SHALLOTS)
Hozzávalók:
25 dkg mogyoróhagyma, 1 evőkanál ételízesítő, 1 mokkáskanál cukor, 1 dl málna-ecet, 2 evőkanál olívaolaj

Elkészítése:
A hagymákat hámozza meg. Tegye kis lábosba és annyi ételízesítővel elkevert vízzel, ami éppen ellepi, lassú tűzön, fedő alatt, gyöngyözve főzze puhára azokat. Közben az olajon enyhén pirítsa meg a cukrot, majd keverje hozzá a főtt hagymát.
Locsolja meg a málnaecettel és első rottyanásig forralja össze.
Melegen tálalja.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
ELŐÉTELEK - ZÖLDSÉGES ELŐÉTELEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta


 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.