Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


ELŐÉTELEK - ZÖLDSÉGES ELŐÉTELEK 4.

2019.02.17

ELŐÉTELEK

GRILLEZETT PADLIZSÁNSZENDVICSEK
Ez a laktató snack valamilyen tartalmas salátával együtt fogyasztva könnyű főételnek is alkalmas.
Hozzávalók:
2 darab padlizsán (kb. 700 g), 5 evőkanál liszt só, 3 evőkanál olaj, 250 g mozzarella sajt, 1 nagy, érett paradicsom, 8 szardíniafilé, 1 evőkanál aprított petrezselyem

Elkészítése:
A padlizsánt megmossuk, és keresztben 8 szeletre vágjuk. Egy tányéron elkeverjük a lisztet és a sót. Ebben megforgatjuk a padlizsánszeleteket úgy, hogy minden részét befedje. Serpenyőben 2 evőkanál olajat alacsony hőfokon megmelegítünk. 4 padlizsánszeletet mind-két oldalán kb. 3 percig sütünk, míg puhák és barnás színűek nem lesznek. Esetleg kevés olajat még pótolhatunk a sütéshez. A maradék szeletekkel ugyanígy járunk el. A kész padlizsánszeleteket kivesszük a serpenyőből, és szalvétán lecsepegtetjük.
A mozzarellát 8, a paradicsomot 4 szeletre vágjuk.
A 4 padlizsánszeletre egyenként 1 sajt- és 1 paradicsomszeletet, valamint 2 szardíniafilét helyezünk; a maradék sajtot a tetejére rakjuk és lefedjük a többi padlizsánszelettel.
A serpenyőt ismét felforrósítjuk.
A padlizsánszendvicseket gyenge lángon kb. 3 percig sütjük, míg a sajt olvadni nem kezd. Közben egyszer megfordítjuk.
A snacket tányéron, petrezselyemmel megszórva, azonnal tálaljuk.

HAGYMÁS RAKOTT BAB
Hozzávalók:
45 dkg nagy szemű fehér bab (tetovói), 3 dl olaj, 1-1,5 kg vöröshagyma, só, bors, pirospaprika, 1 babérlevél, cseresznyepaprika ízlés szerint

Elkészítése:
Az átválogatott babot megmossuk, és hideg vízben feltesszük főni.
Puhára főzzük (ne főzzük szét!).
A vékonyan félfőre vágott hagymát forró olajon puhára pároljuk, enyhén megpirítjuk.
Megsózzuk, megborsozzuk, megszórjuk pirospaprikával, hozzáadjuk a babérlevelet és ízlés szerint a cseresznyepaprikát.
Egy mély, zománcos vagy tűzálló edényt kikenünk olajjal. Felváltva rétegezzük bele a babot és a párolt hagymát. Az utolsó sor bab legyen. A tetejére öntjük az olajat, amelyben a hagymát pároltuk és egy keveset a bab főzőlevéből. 175°C-ra melegített sütőbe tesszük, s addig sütjük, amíg a víz el nem párolog.
Sütés közben a babot ne keverjük!
Macedóniában ezt az ételt tavcsénak nevezik, arról az edényről kapta a nevét, amelyben készíteni szokás.
Hidegen is, melegen is tálalhatjuk.
Nemcsak előételként, hanem köretként is tojásételek, belsőségek és túró mellé.

HÉJÁBAN SÜLT CSILLAGTÖK-FELFÚJT
Hozzávalók:
2 közepes nagyságú (kb. 20 centi átmérőjű) csillagtök, só, 3 dkg vaj, 3 evőkanál liszt, 3 dl tej, 4 tojás. 10 dkg reszelt sajt (legalább a fele füstölt legyen), csipetnyi reszelt szerecsendió

Elkészítése:
A csillagtököt egészben megmossuk.
30 percig sós vízben főzzük, majd lecsöpögtetjük, és kissé hűlni hagyjuk.
Ezután mindkettőt félbevágjuk, a magjukat kikaparjuk, belsejüket karalábévájóval vagy éles kiskanállal úgy vájjuk ki, hogy héjuk éppen maradjon.
A kivájt tökhúst villával pépesre törjük.
A fél tökhéjak majd a felfújt tányérjául szolgálnak.
A vajat egy lábasban megolvasztjuk, a liszttel összekeverjük, majd a tejjel felengedve, sűrű besamelmártást főzünk belőle. A tökpépet, a tojások sárgáját meg a reszelt sajtot belekeverjük, sóval, reszelt szerecsendióval fűszerezzük, és végül a habbá vert tojásfehérjéket is beleforgatjuk.
A fél tökhéjakba töltjük, egy tűzálló tálra vagy zománcos tepsibe egymás mellé ültetjük, és előmelegített sütőbe tolva, közepes lánggal 35 percig sütjük.
Akkor jó, ha a teteje kissé megpirult és a töltelék annyira megszilárdult, hogy a beleszúrt tűre már nem ragad.
Salátával kitűnő előétel, de hirtelensültekhez könnyű köretként is kínálhatjuk.

KARFIOL KOCH
Hozzávalók:
Karfiol 0.5 kg, tojás 5 db, tejföl 5 ek, liszt 5 kávéskanál, vaj 5 dkg, morzsa 3 dkg, só 1 késhegynyi

Elkészítése:
A karfiolt megmossuk, és sós vízben, egészben megfőzzük. Levét lecsorgatjuk, apró rózsákra szétszedjük. 5 tojás sárgáját, 5 kanál kemény tejfölt, öt kávéskanál lisztet jól kidolgozunk, és a fehérje kemény habját belekeverjük. Közé tesszük a szétszedett karfiol felét. Kikent, morzsával behintett formában egy óráig gőzben főzzük. Ha kész, tálra borítva, forró vajjal leöntjük, és a megmaradt karfiollal körítjük.
Tetejét pirított morzsával díszítjük. Azonnal tálaljuk.

KARFIOLKRÉM
Hozzávalók:
1 nagy karfiol, 2 gerezd fokhagyma, 1 tojássárgája, 1 evőkanál mustár, olaj, citromlé, 2 dl tejföl, só, őrölt bors, 1 evőkanál ecet

Elkészítése:
A karfiolt rózsáira szedjük, alaposan megmossuk, majd enyhén sós-ecetes vízben megfőzzük. Az ecet fehéren tartja a rózsákat. Közben majonézt készítünk: 1 tojássárgáját alaposan elkeverünk 1 csapott evőkanál mustárral, aztán cseppenként adagoljuk hozzá az olajat, míg a majonéz „fodrosodni” kezd. Belekeverjük a tejfölt, sózzuk, borsozzuk, és kevés citromlével ízesítjük.
A lecsöpögtetett, kihűlt karfiolt villával összetörjük vagy turmixszoljuk, hozzáadjuk a szétpréselt fokhagymát, a tejfölös majonézt, és habosra kavarjuk.
Paradicsomsalátával kitűnő!
Behűtve tálaljuk.

KARFIOL MÁS MÓDON
Hozzávalók:
Karfiol 1 kg, vaj 10 dkg, tejföl 3-4 dl, morzsa 1 ek., só, cukor 1-2 késh.

Elkészítése:
A karfiolt sok, bő vízben, melybe sót és kevés cukrot teszünk, főzzük meg, ha már puha, levét lecsurgatjuk, tálba tesszük, leöntjük tejföllel.
Megszórjuk morzsával, és sütőbe sütni tesszük.
Ha csak forró vajat teszünk rá, akkor nem kell se tejfel rá, se sütőbe nem tesszük.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
ELŐÉTELEK - ZÖLDSÉGES ELŐÉTELEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.