Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


ZÖLDSÉGES ELŐÉTELEK 10.

2019.09.28

ELŐÉTELEK

SPÁRGA CSŐBEN SÜTVE
Hozzávalók:
Spárga 1 kg, vaj 10 dkg, tejföl 4 dl, morzsa 1 ek só 1 késh.

Elkészítése:
A spárgát megmossuk, és csomós végét levágjuk. Ügyeljünk a spárgára, hogy vén ne legyen, mert akkor keserű. Csomóra összekötjük, és sós vízben kifőzzük. Ha puha, kiszedjük, szétborítva tálra rakjuk, és leöntjük bőven tejföllel, megszórjuk morzsával, és sütőbe tesszük.
Ezt is készíthetjük úgy, mint a karfiolt, tejfel nélkül, csak forró vajjal.

SPÁRGA FÖLDIMOGYORÓVAL
- BRAZÍLIA
Hozzávalók:
0,5 kg spárga 4-5 cm-es darabokra vágva, sós vízben megfőzve, 3 ek olvasztott vaj, 3 ek darált földimogyoró, só, késhegynyi cayenne-i bors, 0,5 csésze fehér mártás, 2 ek zsemlemorzsa

Elkészítése:
Kenjünk ki egy tűzálló tálat fél ek vajjal, tegyünk az aljára 1 sor spárgát, szórjuk be mogyoróval, cayenne-i borssal, sóval. Öntsük le a megmaradt vaj felével. Ismételjük, míg elfogy a hozzávaló. A tetejére fehér mártás kerüljön, rá zsemlemorzsa.
Forró sütőben süssük aranysárgára.
Forrón tálaljuk!

SPÁRGA KOCH
Hozzávalók:
Tojás 6 db, vaj 3 dkg, liszt 12 dkg, spárga 0.5 kg, vaj 3 dkg, só 1 késhegynyi

Elkészítése:
Hat tojássárgáját egy kanál vajjal habosra keverünk, pici sót, lisztet, apróra vágott ujjnyi hosszú főtt spárgát teszünk bele. Végre a 6 tojásfehérjét kemény habbá verjük. Tálaláskor forró vajjal leöntjük. Puding-formában, melyet vajjal jól kikenünk, főzzük meg.
Forró vízzel telt nagyobb edénybe tesszük a formát, és egy óráig állandóan kell forrnia, míg tálalunk.

SPÁRGA RAKOTTAS
Hozzávalók:
8 szelet zsúrkenyér, fél kg spárga, 2 dkg vaj, 8 tojás, 2 evőkanál olaj, só

Elkészítése:
A megtisztított, 5 cm hosszúra felvágott spárgát sós, enyhén cukros vízben, megfőzzük, és a levétől leszűrve, a forró vajban megforgatjuk. A pirított kenyérkéket forró tálra egymás mellé helyezzük, mindegyiket befedjük párhuzamosan fektetett vajas spárgával, és 1-1 tükörtojást csúsztatunk a tetejére.
Azonnal tálaljuk.

SPÁRGATÖK SÖRTÉSZTÁBAN
Hozzávalók:
60 dkg primőr spárgatök, 2 db tojás, 5 dkg liszt, 1 csokor kapor, só, őrölt fehérbors, 1/2 dl sör, 1/2 dl olaj, 4 dl olaj a sütéshez

Elkészítése:
A tököt meghámozzuk, hosszában kettévágjuk, magházát evőkanál segítségével kikaparjuk, félujjnyi vastag, 6-8 cm hosszú szeletekre vágjuk, sózzuk, borsozzuk, megszórjuk finomra vagdalt kaporral. 10 percre állni hagyjuk, a só által kioldott nedveket a végén leitatjuk. A tojások fehérjéből kemény habot verünk, majd összekeverjük a sárgájával, sózzuk, hozzáadjuk a 3 dkg lisztet, az olajat, végül a sört. Ebben a könnyű, kissé folyós masszában mártogatjuk meg az előzőleg lisztbe forgatott tököt.
Egyenként, közepesen forró olajban aranysárgára sütjük.
Papírszalvétán leitatjuk róla a felesleges olajat, és azon melegében előételként, vagy bármely húsétel mellé körítésnek tálaljuk.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
ELŐÉTELEK - ZÖLDSÉGES ELŐÉTELEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.