Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


ZÖLDSÉGES ELŐÉTELEK 11.

2019.12.14

ELŐÉTELEK

PIKÁNS OSTYA VEGYES ZÖLDSÉGGEL
(RATATOUILLE)
Elkészítése 8 személyre:
1 fej vöröshagymát és 1 gerezd fokhagymát megtisztítunk; a vöröshagymát kockákra vágjuk, a fokhagymát összezúzzuk.
1 cukkínit kis darabokra vágunk.
1 piros és 1 zöld húsú paprikából eltávolítjuk a magokat és ereket; feldaraboljuk.
Vizet felforralunk, majd belemártunk 3 paradicsomot, lehúzzuk a héját és feldaraboljuk. Lábasban felforrósítunk 3 evőkanál olívaolajat.
A vöröshagymát kissé megpároljuk benne, hozzáadjuk a fokhagymát, paprikát és cukkínit, 3 percig pároljuk az egészet.
Ezután. beletesszük a paradicsomot és 1 evőkanál paradicsomsűrítményt.
Sóval, borssal és Provence-i fűszerkeverékkel ízesítjük, majd 5 percig hagyjuk főni.
Elhabarunk 4 tojást, 3 evőkanál tejfölt és 1 evőkanál paradicsomsűrítményt.
1 kis fej vöröshagymát apróra vágunk.
A hagymát, 0,5 apróra vágott csípős piros húsú paprikát, 2 evőkanál aprított petrezselyemzöldet, 4 evőkanál reszelt ementáli sajtot, 120 g lisztet és 200 ml vizet hozzáteszünk és elkeverjük.
Az ostya- (gofri) sütőt kikenjük szalonnával. 2-2 evőkanál tésztát töltünk bele, és aranysárga ostyákat sütünk.
Készítünk 4 tükörtojást, minden ostyára 1 tojást helyezünk, köréje teszünk a zöldségkeverékből.
Készíthetjük úgy is, hogy szétvágunk 4 db ostyát, összekeverünk 80 g gorgonzola sajtot 1/8 l tejszínnel, sóval, borssal ízesítjük, majd az ostyákra öntünk belőle.

REMOULADE*** MÁRTÁSOS ZELLER
Hozzávalók:
1 fej zeller, 2 kk mustár, 1 dl olaj, 1 ek ecet, só, törött bors

Elkészítése:
A gyufaszál vastagságúra vágott zellert tésztaszűrővel együtt fövő vízbe tesszük 2-3 percre, majd kivesszük és lecsöpögtetjük.
A mustárt összedolgozzuk az ecettel, felengedjük az olajjal, megsózzuk és megborsozzuk.
A még meleg zellergyökérre öntjük, s összekeverjük.
Fogyasztás előtt 1-2 órával készítsük el, hogy összeérjen.

 

Remoulád mártás
Hozzávalók:
20 dkg majonéz, 1 dl tejszín, 1 citrom, 10 dkg ecetes uborka, fél csomó metélőhagyma, fél csomó petrezselyemzöld, 2-3 db tárkonylevél, só, mustár, őrölt fehérbors, esetleg porcukor ízlés szerint.

Elkészítés:
A majonézhez habverővel hozzákeverjük a mustárt, a citrom szűrt levét és a tejszínt.
A meghámozott ecetes uborkát, a metélőhagymát, petrezselyemzöldet és tár­konylevelet finomra vágva a tűártásba keverjük, sóval és borssal ízesítjük.
Ha kóstoláskor egyéni ízlésünknek túl­zottan pikáns, egy kávéskanál porcukrot keverünk hozzá.
Az elkészítés után kb. 24 órán át hűtőszekrényben tárolva hagyjuk az ízeket összeérni.

SAJTOS-SONKÁS SPÁRGA
Hozzávalók:
8 szelet Pannónia sajt, 8 szelet gépsonka, 40 db spárga (csirág), 10 dkg liszt, 2 db tojás, 15 dkg zsemlemorzsa, 3 dl olaj, kakukkfű, őrölt bors, só

Elkészítése:
Egy-egy szelet sajtra egy-egy szelet sonkát fektetek.
Sózom, borsozom, megszórom kakukkfűvel.
Szeletenként 5 db spárgát helyezek rá, feltekerem, és fogvájóval megtűzöm.
Lisztbe, felvert tojásba és zsemlemorzsába forgatom a tekercseket, majd forró olajban aranyszínűre sütöm.
Előételként tejfölös-fokhagymás öntettel, főételként párolt rizzsel és fokhagymás paradicsomsalátával kínálom.

SALAMON KIRÁLY CSICSERIBORSÓ-LABDÁCSKÁI
Hozzávalók:
300 g csicseriborsó, 3/4 l víz, 1 szikkadt zsemle, 1 evőkanál búzadara, 1 citrom leve, 2 teáskanálnyi finomra vágott fokhagyma, 2 evőkanálnyi finomra vágott petrezselyem, 1 teáskanálnyi őrölt édeskömény, 1 teáskanál só, fél liter olaj
(ha lehet, kukoricacsiraolaj, ennek harmonizál az íze)

Elkészítése:
Mossuk meg a csicseriborsót, és áztassuk be 24 órára, áztassuk be ezt követően a zsemlét is.
Törjük össze a csicseriborsót, (mixerben vagy nagyobb mozsárban,) a kapott püréhez adjuk hozzá a búzadarát, a fokhagymát, a fűszereket, és a citrom levét.
A keveréket pihentessük egy órányit, majd formáljunk belőle 2-3 cm nagy labdácskákat; vizes kézzel addig gömbölyítsük, amíg elválik a kéztől, szikkasszuk szobahőmérsékleten egy jó órányit, forrósítsuk meg úgy 200 Celsius fokra az olajat, és süssük aranybarnára a kis gombócokat.
Szűrőkanállal emeljük ki, és hagyjuk róluk lecsöpögni az olajat.
A labdácskák kiváló italkorcsolyák, de előételnek is tálalhatok.
Uzsonnára is nagyon finom étel.
Az egész Közel-Keleten szívesen és gyakran fogyasztják, Falafel néven ismerik.
A még ki nem sütött gombóckák igen alkalmasak egy vegetáriánus fondü-vacsora adalékául is.

SPÁRGA CAMARGO MÓDRA
Hozzávalók:
1 kg spárga, 2-3 kockacukor, 4 db tojássárgája, 10 dkg vaj, 4 evőkanál liszt, 2 dl tejfel, 1 dl tej, ízlés szerint só és kevés cukor

Elkészítése:
A spárgát sós, és kockacukros vízben puhára főzzük, majd szitára borítva lecsepegtetjük róla a vizet, majd tűzállótálba egyenletesen elterítjük.
A tojássárgákat, a vajat, a lisztet, a tejfelt, a tejet kevés cukorral, s pici sóval ízesítve egy kis lábasban, folytonos keverés közben öt percig forraljuk.
Ezután a tűzről levéve, az asztalon még öt percig kevergetjük.
Ráöntjük a tűzállótálban lévő spárgára, és a sütőben jó tűznél tizenöt-húsz perc alatt pirosra sütjük a tetejét.
Tálalása:
Kockákra vágva meleg előételként kínáljuk.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
ELŐÉTELEK - ZÖLDSÉGES ELŐÉTELEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.