ZÖLDSÉGES ELŐÉTELEK 13.

SPÁRGATÖK SÖRTÉSZTÁBAN
Hozzávalók:
60 dkg primőr spárgatök, 2 db tojás, 5 dkg liszt, 1 csokor kapor, só, őrölt fehér bors, 1/2 dl sör, 1/2 dl olaj, 4 dl olaj a sütéshez
Elkészítése:
A tököt meghámozzuk, hosszában kettévágjuk, magházát evőkanál segítségével kikaparjuk, félujjnyi vastag, 6-8 cm hosszú szeletekre vágjuk, sózzuk, borsozzuk, megszórjuk finomra vagdalt kaporral.
10 percre állni hagyjuk, a só által kioldott nedveket a végén leitatjuk.
A tojások fehérjéből kemény habot verünk, majd összekeverjük a sárgájával, sózzuk, hozzáadjuk a 3 dkg lisztet, az olajat, végül a sört.
Ebben a könnyű, kissé folyós masszában mártogatjuk meg az előzőleg lisztbe forgatott tököt.
Egyenként, közepesen forró olajban aranysárgára sütjük.
Papírszalvétán leitatjuk róla a felesleges olajat, és azon melegében előételként, vagy bármely húsétel mellé körítésnek tálaljuk.

SPÁRGATEKERCSEK
Hozzávalók 4 személyre:
12 szelet gépsonka, tekercsenként 3 szál spárga, sajtos kenyér, só, fehér bors, vaj
Elkészítése:
A megtisztított spárgát cukros-sós vízben megfőzzük, leszűrjük, lecsepegtetjük.
Egy-egy megborsozott sonkaszeletbe három spárgát göngyölünk.
A sajtoskenyérszeleteket megpirítjuk, melegen megkenjük vajjal, s rátéve a spárgatekercseket, tálaljuk.
Igazán pikáns előételt készíthetünk a következő módon:
a sonkaszeleteket tormás majonézzel kenjük be, ebbe göngyöljük a párolt spárgát, s tálalásig hűtőben tartjuk.

SPENÓTTORTA MAZSOLÁVAL
Hozzávalók:
1 csomag mélyhűtött leveles tészta, 400 g fagyasztott vagy körülbelül fél kg friss spenót, 5 dl tej, 4 evőkanál margarin vagy vaj, 5 evőkanál liszt, 1 tojás, só, szerecsendió, 2 gerezd fokhagyma, félmaroknyi mazsola, reszelt sajt a tetejére
Elkészítése:
A leveles tésztát felengedés után kinyújtjuk, és egy kerek, lapos kivajazott tortaformát kibélelünk vele.
Az alját villával megszurkáljuk.
A szélén túlnyúló tésztát ollóval levágjuk, ezt a végén csíkokra vágva a tetejére lehet tenni rácsosan dísznek.
Elkészítjük a besamelt:
a margarint megolvasztjuk, belekeverjük a lisztet, picit forrósítjuk, és hozzáöntjük állandó keverés mellett a tejet.
Ha besűrűsödött, levesszük a tűzről, megsózzuk,
késhegynyi őrölt szerecsendiót és két gerezd összenyomott fokhagymát teszünk bele, majd kis hűlés után a tojást is belekeverjük.
Ezután jön a felengedett és jól kinyomkodott spenót (lehet leveles, püré, rostos - bármilyen) és a mazsola.
Aki nem rajong a mazsoláért, hagyja ki belőle.
A masszát a tésztára öntjük, és előmelegített, közepes sütőben (kb. 180-200 fokos) mintegy 30-40 percig sütjük.
A tetejére szórhatunk reszelt sajtot is, nem rontja el.
Az adag akár nyolc embernek is elég, ha csak előétel, de főételnek, friss salátával 4 embert lakat jól.

SÜLT PADLIZSÁN-TORNYOCSKÁK
Hozzávalók:
1 db nagyobb padlizsán, só, 3 evőkanál olívaolaj, törött bors, 3 db nagyobb paradicsom, 20 dkg Mozzarella sajt, 2 evőkanál reszelt sajt, friss bazsalikom
Elkészítése:
A padlizsánt tizenkét kerek szeletre vágjuk, s harminc percre besózzuk, hogy a keserű leve kifolyjon.
Azután leöblítjük, és szárazra töröljük.
Kizsírozott tepsibe négy padlizsánszeletet teszünk, megkenjük olajjal, s kicsit megborsozzuk, s egy-egy tetejére paradicsomkarikát és sajtszeletet teszünk.
A rétegezést addig folytatjuk, míg van hozzávalónk.
A torony tetejére padlizsán kerüljön, arra meg egy kevés reszelt sajt megszórva törött borssal.
Végül előmelegített sütőben huszonöt percig sütjük.
Finomra vágott bazsalikommal meghintve előételként kenyérrel vagy péksüteménnyel kínáljuk.


ELŐÉTELEK - ZÖLDSÉGES ELŐÉTELEK
Szerző:


