Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


ZÖLDSÉGES ELŐÉTELEK 13.

2020.05.03

ELŐÉTELEK

SPÁRGATÖK SÖRTÉSZTÁBAN
Hozzávalók:
60 dkg primőr spárgatök, 2 db tojás, 5 dkg liszt, 1 csokor kapor, só, őrölt fehér bors, 1/2 dl sör, 1/2 dl olaj, 4 dl olaj a sütéshez

Elkészítése:
A tököt meghámozzuk, hosszában kettévágjuk, magházát evőkanál segítségével kikaparjuk, félujjnyi vastag, 6-8 cm hosszú szeletekre vágjuk, sózzuk, borsozzuk, megszórjuk finomra vagdalt kaporral.
10 percre állni hagyjuk, a só által kioldott nedveket a végén leitatjuk.
A tojások fehérjéből kemény habot verünk, majd összekeverjük a sárgájával, sózzuk, hozzáadjuk a 3 dkg lisztet, az olajat, végül a sört.
Ebben a könnyű, kissé folyós masszában mártogatjuk meg az előzőleg lisztbe forgatott tököt.
Egyenként, közepesen forró olajban aranysárgára sütjük.
Papírszalvétán leitatjuk róla a felesleges olajat, és azon melegében előételként, vagy bármely húsétel mellé körítésnek tálaljuk.

SPÁRGATEKERCSEK
Hozzávalók 4 személyre:
12 szelet gépsonka, tekercsenként 3 szál spárga, sajtos kenyér, só, fehér bors, vaj

Elkészítése:
A megtisztított spárgát cukros-sós vízben megfőzzük, leszűrjük, lecsepegtetjük.
Egy-egy megborsozott sonkaszeletbe három spárgát göngyölünk.
A sajtoskenyérszeleteket megpirítjuk, melegen megkenjük vajjal, s rátéve a spárgatekercseket, tálaljuk.
Igazán pikáns előételt készíthetünk a következő módon:
a sonkaszeleteket tormás majonézzel kenjük be, ebbe göngyöljük a párolt spárgát, s tálalásig hűtőben tartjuk.

SPENÓTTORTA MAZSOLÁVAL
Hozzávalók:
1 csomag mélyhűtött leveles tészta, 400 g fagyasztott vagy körülbelül fél kg friss spenót, 5 dl tej, 4 evőkanál margarin vagy vaj, 5 evőkanál liszt, 1 tojás, só, szerecsendió, 2 gerezd fokhagyma, félmaroknyi mazsola, reszelt sajt a tetejére

Elkészítése:
A leveles tésztát felengedés után kinyújtjuk, és egy kerek, lapos kivajazott tortaformát kibélelünk vele.
Az alját villával megszurkáljuk.
A szélén túlnyúló tésztát ollóval levágjuk, ezt a végén csíkokra vágva a tetejére lehet tenni rácsosan dísznek.
Elkészítjük a besamelt:
a margarint megolvasztjuk, belekeverjük a lisztet, picit forrósítjuk, és hozzáöntjük állandó keverés mellett a tejet.
Ha besűrűsödött, levesszük a tűzről, megsózzuk,
késhegynyi őrölt szerecsendiót és két gerezd összenyomott fokhagymát teszünk bele, majd kis hűlés után a tojást is belekeverjük.

Ezután jön a felengedett és jól kinyomkodott spenót (lehet leveles, püré, rostos - bármilyen) és a mazsola.
Aki nem rajong a mazsoláért, hagyja ki belőle.
A masszát a tésztára öntjük, és előmelegített, közepes sütőben (kb. 180-200 fokos) mintegy 30-40 percig sütjük.
A tetejére szórhatunk reszelt sajtot is, nem rontja el.
Az adag akár nyolc embernek is elég, ha csak előétel, de főételnek, friss salátával 4 embert lakat jól.

SÜLT PADLIZSÁN-TORNYOCSKÁK
Hozzávalók:
1 db nagyobb padlizsán, só, 3 evőkanál olívaolaj, törött bors, 3 db nagyobb paradicsom, 20 dkg Mozzarella sajt, 2 evőkanál reszelt sajt, friss bazsalikom

Elkészítése:
A padlizsánt tizenkét kerek szeletre vágjuk, s harminc percre besózzuk, hogy a keserű leve kifolyjon.
Azután leöblítjük, és szárazra töröljük.
Kizsírozott tepsibe négy padlizsánszeletet teszünk, megkenjük olajjal, s kicsit megborsozzuk, s egy-egy tetejére paradicsomkarikát és sajtszeletet teszünk.
A rétegezést addig folytatjuk, míg van hozzávalónk.
A torony tetejére padlizsán kerüljön, arra meg egy kevés reszelt sajt megszórva törött borssal.
Végül előmelegített sütőben huszonöt percig sütjük.
Finomra vágott bazsalikommal meghintve előételként kenyérrel vagy péksüteménnyel kínáljuk.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
ELŐÉTELEK - ZÖLDSÉGES ELŐÉTELEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.