ZÖLDSÉGES ELŐÉTELEK 6.

LENCSE-FASÍRT
Hozzávalók:
20 dkg lencse, 10 dkg baconszalonna, 2 tojás, 20 dkg hagyma, 10 dkg búzadara, 2 evőkanál apróra vágott petrezselyem, só, bors, ecet, kakukkfű, olaj
Elkészítése:
Áztassuk a lencsét hideg vízben egy órán át. Közben a felkockázott hagymát és a szeletekre vágott szalonnát pirítsuk meg egy evőkanál olajon. Húzzuk félre a tűzhelyről, majd keverjük hozzá a petrezselymet. Főzzük puhára a lencsét. Háromnegyed részét turmixoljuk, majd adjuk hozzá a tojásokat, a maradék lencsét és a búzadarát. Keverjük a masszához a pirított hagymát, sózzuk, borsozzuk, hintsük meg kakukkfűvel, pár csepp ecettel. Formáljunk belőle nyolc pogácsát, és süssük meg mindkét oldalát forró olajban.
Sült burgonyával és tükörtojással, vagy almával és hagymaszósszal tálaljuk.

LENCSE FOGOLLYAL
Hozzávalók:
Fogoly 4 db, fehér szalonna 25 dkg, zsír 15 dkg, hagyma 1/4 fej, lencse 30 dkg, tejföl 3 dl, liszt 3 dkg, zsír 5 dkg, só késh. Elkészítése:
A foglyokat szépen megtisztítjuk, (minél tovább áll a fogoly, annál omlósabb a húsa), azután megsózzuk, beburkoljuk szalonnával, és kevés zsíron, pici vízzel, hagymával pároljuk. Ezalatt főzünk lencsét vigyázva, hogy a szemek egészben maradjanak. A megfőtt lencsét kevés zsírban berántjuk, a fogoly zsíros levét is ráöntjük.
Adunk hozzá még egy kis tejfölt, azután tálaljuk.

LÉRIDAI PADLIZSÁNTORTA (TORTA DE BERENJENA A LA LÉRIDA)
Hozzávalók:
4 padlizsán, 2-3 tojás, 3 evőkanál olaj, egy kevés só, törött bors
Elkészítése:
A meghámozott és karikákra vágott padlizsánokat besózzuk, és egy órán keresztül állni hagyjuk. Lábasba, megmelegített olajba tesszük a lecsepegtetett és szárazra törölt padlizsánkarikákat. Borssal ízesítjük, és lefödve, mérsékelt tűzön 35-40 percig pároljuk. Csomós pürét nyerünk. A tojásokkal együtt turmixgépben simára keverjük. Közepes méretű tepsit olajjal kikenünk, és beleöntve a masszát, anélkül hogy lefödnénk, vízfürdőben, közepes hőmérsékleten 20 percig sütjük.
(A késpenge hegyét szúrjuk a massza közepébe, ha száraz marad, a torta kivehető a sütőből.)
Fogyasztható melegen és hidegen. Melegen, néhány percnyi pihentetés után tálaljuk.
Hidegen, meleg paradicsommártással nagyon ízletes.

LÍBIAI TÖLTÖTT HAGYMA (BASAL MAHSHI)
Előételként vagy húsételek köreteként ajánlható - Elkészítési idő: 1 és fél óra
Hozzávalók:
4 nagy fej vöröshagyma, 10 dkg darált hús, 2 dl tej, 1 zsemle, 1 tojás, fél narancs héja lereszelve, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 evőkanál mazsola, 1 marék tisztított mandula, 5 dkg vaj, só és bors
Elkészítése:
A héjas vöröshagymákat 10 percig lobogó sós vízben főzzük.
Lecsurgatjuk, megtisztítjuk, és keresztbe félbevágjuk a hagymákat. A fél hagymák közepét óvatosan kivájjuk.
A húst összekeverjük a tejben áztatott és kifacsart zsemlével, a tojással, a petrezselyemzölddel és reszelt narancshéjjal, hozzáadjuk a langyos vízben áztatott mazsolát, a darált mandulát, megsózzuk, borsozzuk, és ezzel a masszával megtöltjük a vöröshagymákat. A tetejüket megpaprikázzuk, és vajjal kikent edényben lefedve megsütjük.
Kb. 1 óráig közepes lángon sütjük, miközben időnként vizet öntünk alá, hogy a vöröshagyma ne száradjon ki.
A kész töltött hagymát tálaló tálra rakjuk és felszolgáljuk.

MARINÁLT ZÖLDSÉG
Hozzávalók:
2 nagyobb sárgarépa (kb. 200 g), 1 kisebb karfiol (kb. 350 g), 180 g articsókaszív (konzerv), 75 g magozott olajbogyó, 2 evőkanál citromlé, 2 evőkanál hidegen sajtolt olívaolaj, 1 teáskanál Worcester-szósz, só, bors, 1 evőkanál aprított petrezselyem
Ezt az ízletes zöldséget adhatjuk olasz főétel mellé is
Elkészítése:
Nagyméretű serpenyőben magas hőfokon 2,5 dl vizet felforralunk. Közben megtisztítjuk a répát, ferdén 5 mm vastag szeletekre vágjuk, és a forró vízbe rakjuk. Csökkentjük a hőfokot, lefedjük a serpenyőt, és a répát 2 percig főzzük. Megtisztítjuk, megmossuk, és rózsákra szedjük a karfiolt, majd hozzáadjuk a répához. A zöldséget még 6 percig főzzük. A főzővizet leöntjük. A zöldséget hideg vízzel leöblítjük, tálba helyezzük, majd hozzáadjuk a lecsepegtetett articsókaszívet, olajbogyót, citromlét, olajat és a Worcester-szószt. Mindezt sóval és borssal ízesítjük, alaposan elkeverjük.
A zöldséget tálcára helyezve, aprított petrezselyemmel díszítve, még melegen tálaljuk.


ELŐÉTELEK - ZÖLDSÉGES ELŐÉTELEK
Szerző:


