Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


ZÖLDSÉGES ELŐÉTELEK 7.

2019.05.24

ELŐÉTELEK

MÁRTOTT ZÖLDSÉGEK
Hozzávalók 4 személyre:
1 fej hagyma, 1 póréhagyma 2 cukkini, 1 kis padlizsán, 1 kis fej karfiol, 1 kis fej brokkoli, 1 sárgarépa, 4 nagyobb gomba, 3 tojás, 10 dkg liszt, bő olaj a sütéshez

Előkészítés:
A zöldségeket értelemszerűen megtisztítjuk, megmossuk. A hagymát karikára vágjuk, és gyűrűkre szétszedjük. A póréhagymát kb. 1 cm-es szeletekre, a cukkinit ujjnyi hasábokra, a padlizsánt 2x2 cm-es kockákra vágjuk. A karfiolt és a brokkolit kis rózsákra szedjük.
A sárgarépát ferdén kb. fél cm-es szeletekre, a gombát cikkekre vágjuk.

MEXIKÓI KUKORICALEPÉNY (TORTILLA)
Hozzávalók 12 db-hoz:
24 dkg kukoricadara, 2,75 dl víz, 1 tk só.

Elkészítése:
A tojásokat kettéválasztjuk, a sárgákat kb. 3 dl vízzel, a liszttel, sóval, borssal simára keverjük. A tojások fehérjéből kemény habot verünk, és a lisztes masszával lazán összeforgatjuk. Mély serpenyőben kb. fél liter olajat forrósítunk. A zöldségeket megforgatjuk a tojásos masszában, majd a forró olajban 3-4 perc alatt megsütjük, alaposan lecsepegtetjük, és azonnal forrón tálaljuk.
Különböző mártásokat adunk mellé.

MEXIKÓI KUKORICALEPÉNY (TORTILLA)
Hozzávalók 12 db-hoz:
24 dkg kukoricadara, 2,75 dl víz, 1 tk só.

Elkészítése:
Keverjük össze a hozzávalókat, dolgozzuk jól össze.
Közepesen puha tészta legyen.
Vágjuk tojásnál kisebb darabokra. Tegyük kissé megnedvesített zsírpapír közé és így nyújtsuk kistányér nagyságúra.
Zsiradék nélkül tegyük vastag palacsintasütőbe.
Közepes tűzön 2-3 percig süssük egy, egy oldalát.

MOYETTE
Hozzávalók:
4 zsemle, 2 zöldhagyma apróra vágva, 2 ek vaj vagy margarin, 4 evőkanál reszelt sajt, 20 dkg elősütött bab

Elkészítése:
A zsemléket félbevágjuk, és kissé kikaparjuk a belsejüket. A vajjal megkenjük a zsemlék mindkét oldalát.
Megtöltjük őket az elősütött babbal.
Megszórjuk a zöldhagymával és a reszelt sajttal.
A zsemléket sütőlapra helyezzük, és 160 Celsius-fokra előmelegített sütőben 15-20 percig sütjük, amíg a sajt megolvad, és a bab átforrósodik.
Azonnal tálaljuk.

MUDEJANI TÖLTÖTT PADLIZSÁN

(BERENJENAS A LA MUDEJAR)
Hozzávalók:
2 nagy és 1 kisméretű padlizsán, 2 evőkanál olaj, 2 gerezd fokhagyma, 3 szem paradicsom, 1 fej vöröshagyma, 1 evőkanál hámozott mandula, 1 evőkanál zsemlemorzsa, 2 evőkanál finomra vágott zöldpetrezselyem, 1-2 evőkanál reszelt sajt (Pannónia), egy kevés só, törött bors

Elkészítése:
A két nagy padlizsánt hosszában kettévágjuk, belsejüket kiskanállal úgy vájjuk ki, hogy a héjánál a húsából 2 cm-nyi maradjon. A padlizsánokat azonnal, bőségesen besózzuk, és állni hagyjuk 30 percig. Közben a harmadik padlizsánt meghámozzuk, és a húsát két padlizsán kivált belsejével együtt 2-3 cm-es darabokra szeleteljük.
Serpenyőben megmelegítjük az olajat, beletesszük a zúzott fokhagymát, finomra szeletelt vöröshagymát és a mandulát, a szétnyomott paradicsomot és a padlizsánok húsát, 5-10 percig pároljuk, míg sűrű pépet nem nyerünk.
A padlizsánok belsejéből kiöntjük a keletkezett levet, szárazra töröljük, és megtöltjük a töltelékkel.
Beszórjuk zsemlemorzsával és sajttal. Sütőlapra helyezzük, és közepesen meleg sütőben 20-30 percig sütjük.
Fogyasztható melegen és hidegen.
Elkészítésének egyszerűbb módja:
két padlizsánt meghámozunk, és keresztben szeletekre vágunk. Egy padlizsánból a fent ismertetett módon elkészítjük a tölteléket. Lerakjuk egy kisméretű tepsibe a padlizsánkarikákat, tetejére a tölteléket, és így folytatjuk, lehetőleg úgy, hogy tölteléksorral fejezzük be.
A végső műveletek szintén azonosak az előbbiekkel.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
ELŐÉTELEK - ZÖLDSÉGES ELŐÉTELEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.