Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


ZÖLDSÉGES ELŐÉTELEK 8.

2019.07.01

ELŐÉTELEK

MUSTÁROS UBORKAKOKTÉL
Hozzávalók:
8 kicsi, kövér, sós-ecetes uborka, 1 dl majonéz, 2 evőkanál sűrű tejföl, 2 csapott teáskanál mustár (aki szereti a csípős mustárt, tehet belőle is), 1 kis csokor kapor, só, kevés cukor, 4 salátalevél

Elkészítése:
A megmosott és megszárított salátalevelekkel kibélelünk egy-egy talpas poharat, és hűtőszekrénybe téve előhűtjük.
Az uborkát kis kockákra vagdaljuk, a majonézt, a tejfölt, a mustárt, kevés sót és cukrot meg a nagyon finomra metélt kaprot összekeverjük.
A poharakban elosztjuk az uborkát, rácsorgatjuk a mártást, és hűtve kínáljuk.

PADLIZSÁN FASÍROZOTT
(KOREAI RECEPT)
Hozzávalók:
1 meghámozott, karikára vágott padlizsán, 1 egész tojás felverve, 2 ek liszt, só, bors, olaj a sütéshez

Elkészítése:
Sós vízben főzzük puhára a padlizsánt.
Szűrjük le és nyomjuk széjjel (vagy mixerrel verjük simára).
Keverjük össze a további hozzávalóval, formáljunk belőle kerek pogácsaformákat, és forró olajban süssük ki.
Előételnek vagy húspótlásnak adjuk.

PADLIZSÁNKRÉM
Hozzávalók:
4 nagy padlizsán, 1 vöröshagyma, 1 dl olaj, só, kevés citromlé

Elkészítése:
A padlizsánt szárazra töröljük, majd parázson vagy a tűzhely lapján megsütjük.
A langyosra hűlt padlizsánt éles késsel hosszában kettévágjuk, kanállal óvatosan kiemeljük a belsejét, majd szűrőbe téve lecsöpögtetjük a kesernyés levét.
Fa- vagy műanyag késsel jó apróra vagdaljuk.
Porcelántálban alaposan elkavarjuk, miközben apránként olajat adunk hozzá.
Egy fej vöröshagymát lereszelünk, levét lecsöpögtetjük, és belekeverjük a padlizsánkrémbe.
Sózzuk, pár csepp citromlével ízesítjük.
Friss kenyérre kenve igen ízletes eledel.

PADLIZSÁNPÁSTÉTOM
A padlizsánpástétom nemcsak saláta, hanem remek téli előétel is.
Elkészítése:
2-2 kiló paradicsompaprikát, zöldpaprikát és padlizsánt a sütőben megsütünk, majd a paprikák héját lehúzzuk, a padlizsánt meghámozzuk.
Nagyobb darabokra vágva fél liter olajba rakjuk, és kevergetve krémesre, szárazra pároljuk.
Félliteres üvegekbe töltve mindegyikre evőkanálnyi olajat öntünk, és lekötve szárazgőzben hagyjuk kihűlni.
Télen kissé megsózzuk, megborsozzuk, és salátalevéllel bélelt kistányérra halmozva, kemény tojással díszítve pirított kenyérrel kínáljuk.

PARAJFELFÚJT
Hozzávalók:
40 dkg paraj, 5 dkg vaj, 5 dkg liszt, 2, 5 dl tej, 3 tojás, 3 dkg sajt, só

Elkészítése:
A parajt megfőzzük és áttörjük.
5 dkg vajjal, 5 dkg liszttel, 2, 5 dl tejjel sűrű fehér mártást készítünk.
A kihűlt mártáshoz egyenként hozzáadjuk a 3 tojássárgáját, az áttört parajt, a reszelt sajtot, a sót a reszelt szerecsendiót és a tojások felvert habját.
Formába öntjük, és forró vízben 40 percig főzzük, vagy sütőben, gőzben sütjük.
Tálra borítjuk, és tejföl- vagy gombamártással tálaljuk.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
ELŐÉTELEK - ZÖLDSÉGES ELŐÉTELEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.