Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Erdélyi Trakták Könyve - Aradon jártunk

2018.08.14

ERDÉLYI TRAKTÁK KÖNYVE

 

 


REMEGŐS TOJÁS
Elkészítése:
Egy tűzálló üvegedényt vajjal vékonyan kikenünk. 4 tojást másfél deci tejjel, sóval. reszelt szerecsendióval, ízlés szerint egy evőkanál paradicsompürével jól felkeverünk, majd a kikent edénybe öntjük. Meleg helyre tesszük, ahol kb. 4-5 órai állás után megkocsonyásodik.

 

 

TÁRKONYLEVES SZÉKELY MÓDRA
Hozzávalók:
3 dkg vaj, 6 dkg liszt, 2 dl tej, 1 csomó zöld tárkony, só, bors, tárkonyecet, 2 tojássárgája, 3 dl tejföl

Elkészítése:
A tárkonyt apróra vágjuk, a tejet belekeverjük 2 liter hideg vízbe. Vajból és lisztből világos rántást készítünk, beleszórjuk a tárkonyt, pár percig együtt pirítjuk, majd felöntjük a tejes vízzel. Sózzuk, borsozzuk, ecettel ízesítjük. Levesestálban elkeverjük a tojássárgát a tejföllel, s ráöntjük a levest. Pirított kenyérkockát adhatunk mellé - betétnek.

 

GOMBÁSPASZULY
Hozzávalók tíz adaghoz:
20 dkg nagy szemű paszuly, 25 dkg gomba (konzerv), 20 dkg majonéz, 7 gr törött bors, 6 gr őrölt csombor, 7 gr tört fokhagyma, 3 dkg só

Elkészítése:
A paszulyt megtisztítjuk, lemossuk, és nyolc órán át hideg vízben tarjuk, utána a vizet leöntjük róla, és főni tesszük (főzés közben kétszer-háromszor is kicseréljük rajta a vizet. Miután megfőtt, szűrőn átszűrjük. Az apróra vágott gombát egy edényben összekeverjük a paszullyal, a majonézzel, a fűszerekkel valamint az összetört fokhagymával. Vodkát kínálhatunk hozzá.

 

HÁROMSZÉKI HAGYMA
Hozzávalók 4 személyre:
1 kg vöröshagyma, 2 dl sűrű tejföl, 5 dkg reszelt sajt, 10 dkg császárhús, 1 csokor friss kapor, só, törött fehér bors, szerecsendió-reszelék

Elkészítése:
A hagymát megtisztítjuk, és vastag karikákra vágjuk. A kaprot finomra metéljük. A császárhúst egyforma apró kockákra vagdossuk. A 24 cm átmérőjű serpenyőt felfűtjük, beletesszük a császárhúst, és kevergetve megpirítjuk. Rátesszük a hagymát, megborsozzuk, és a szerecsendió-reszelékkel meghintjük. Összekeverjük, és azonnal befedjük. A hőforrást a lehető legkisebbre visszakapcsoljuk, és kb. 10 percig pároljuk. Ezután a fedőt levesszük, rászórjuk a kaprot és beleöntjük a tejfölt. Belekeverjük a reszelt sajtot, befedjük, és további 10 percig pároljuk. Köret- és italajánlat: Friss, ropogós kenyeret, salátát és sört kínálhatunk hozzá.

 

UBORKAFŐZELÉK
Hozzávalók:
3 méretes kígyóuborka, 2 ek olaj, 1 tojássárgája, 1 dl tejföl, kapor, só

Elkészítése:
Az uborkákat hámozzuk, és kisebb kockákra vágjuk. Sós vízben puhára főzzük, majd leszűrjük. A tojássárgáját összekeverjük az olajjal és a tejföllel, sózzuk, majd állandóan kevergetve felmelegítjük. Forrnia nem szabad! Az uborkát belekeverjük a mártásba, finomra vágott kaporral megszórva adjuk az asztalra.

 

ROZMARINGOS KRUMPLI
Hozzávalók:
1 kg krumpli, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, olaj, rozmaring, só

Elkészítése:
A krumplit hámozzuk, közepes kockákra vágjuk. Mély serpenyőben megforrósítunk olajat, és rádobjuk a krumplit, a tisztított, négybe vágott hagymát és az egészben hagyott fokhagymát, és a rozmaring ágat. Használhatunk kk. szárított rozmaringot is. Sózzuk, és pár percig pirítjuk, időnként megkeverve. Ekkor kivesszük belőle a fokhagymát, lefedjük, és kis lángon (néha megkeverve) puhára, s egyben ropogóshéjúra pároljuk, pirítjuk. Sült, grillezett húsok mellé kiváló köret, de egy salátával kiegészítve önálló vacsora is lehet.

 

ERDÉLYI HORDÓS-KÁPOSZTA SALÁTA
Hozzávalók:
50 dkg hordós káposzta, 3 alma, 15 dkg szőlő, 5 ek olaj, só, őrölt bors, porcukor, 3 ek citromlé

Elkészítése:
A káposztát alaposan kinyomkodjuk (ha túl savanyú lenne, kissé kimossuk), és rövid szálakra vágjuk. Közé keverjük a meghámozott, kicsumázott, laskára vágott almát, a leszemezett szőlőt, meghintjük egy kevés cukorral, megöntözzük a citromlével meg az olajjal. Borssal fűszerezzük, és ha kell, megsózzuk. Néhány órás érlelés után tálaljuk.

 

PULISZKATORTA
Hozzávalók:
12,5 dkg kukoricaliszt, 4 dkg mogyoró, 4 evőkanál rum, 4 dkg mazsola, 2 db tojás, 5 evőkanál tej, 15 dkg tehéntúró, 1 teáskanál reszelt, narancshéj, 5 dkg cukor, 3 dkg koriander, 3 dkg fenyőmag, 30 dkg vaj, porcukor

Elkészítése:
Fél liter kissé sós vizet felforralunk, a kukoricalisztet folytonos keverés mellett beleszórjuk, 10-12 percig főzzük, majd kihűtjük. A mogyorót durvára aprítjuk. A rumot meglangyosítjuk, a megmosott, megtisztított mazsolát ebben áztatjuk. Két tojást feltörve a sárgáját és a fehérjét különválasztjuk. A tejet és a túrót habverővel pépesítjük, majd a puliszkához keverjük. A tojás sárgákat, a mogyorót, a rumos mazsolát, a reszelt narancshéjat, a kristálycukrot, a koriandert is hozzákeverjük a masszához. A tojásfehérjét habbá verjük, és szintén a kukoricás péphez keverjük. Az egészet vajjal kikent tortaformába öntjük, elsimítjuk, majd előmelegített sütőben 10 percig forrósítjuk.
Ekkor a fenyőmagot és a vajat elosztjuk a tetején, és további 30 percig közepes hőn sütjük. Az utolsó 10 percben takarjuk le alufóliával. Porcukorral meghintve, langyosan, kávéhoz szervírozzuk. Elkészítési idő: 70 perc

 

Forrás:
Erdélyi barangolások
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta


 
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.