Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


ÉTELSOROK ÜNNEPEKRE - KARÁCSONY MÁSODIK NAPJA

2016.12.26

ÉTELSOROK ÜNNEPEKRE

Gombakrémleves
Egy kiló csontból és fél kiló zöldségből levest főzünk, 25 deka gombát megtisztítunk, darabokra vágunk, és megsózva, megborsozva vajon, kevés apróra vágott petrezselyem zöldjével puhára párolunk. Föleresztjük a csontlevessel, és fölforraljuk. 3-4 tojás sárgáját elkeverünk 1 deci tejföllel, s ezzel behabarjuk.
A levesestálba diónyi vajat és kevés citromlét teszünk.
A forró levest vigyázva ráöntjük, folyton kevergetve, míg a vaj jól elolvad benne.

Fogas a la Mornay
A 1 1/2-2 kilónyi balatoni fogast megtisztítva, sós vízben 10 percig főzzük. Bőrét lehúzzuk, és a fogast kivajazott tűzálló tálra tesszük. Köréje rakunk 1-1 1/2 kiló megfőtt, meghámozott, egészben hagyott kifli-burgonyát, és leöntjük a következő mártással: 2-3 deci tejszínt elkeverünk 2 tojássárgájával, 10 deka vajjal, 1-2 deka liszttel, 10 deka reszelt parmezán sajttal, sóval, borssal, és fölengedjük a hal átszűrt levével.
A leöntött halat 12 - 15 percig sütjük forró sütőben.

Szalonnában sült őzgerinc:
Az őzgerincet átkötözzük füstölt-szalonnaszeletekkel, és sűrűn öntözgetve megsütjük.

Pástétomos kosárkák
Omlós vajastésztát készítünk, természetesen cukor nélkül, és valamivel több sóval, mint rendesen. Fél centiméter magasra nyújtjuk ki, és elvéve körülbelül a tészta felét, szép egyenletese kibéleljük vele az e célra szolgáló, vajjal kikent kis formákat. Minden formába teszünk annyi száraz babot, amennyi belefér, és aztán a sütőben megsütjük a tésztát. A babot kiöntjük, a kosárkákat kiborítjuk. A tészta másik feléből a megfordított formával (még mielőtt megtöltenénk őket) födélnek szolgáló kis lapokat szaggatunk ki. Ezeket is megsütjük egyidejűleg a formában lévő tésztával.
A kis kosár alakú tésztákat aztán megtöltjük tetszés szerinti haséval, rátesszük a tetejét, és különböző mártásokkal tálalhatjuk.

Mandarinbomba
Tíz tojás sárgáját gőzön vagy tűzön sűrűre főzünk 20 deka cukorral, 5-6 mandarin kifacsart levével és 3-4-nek a lereszelt héjával. Mikor folytonos keverés közben kihűlt, belekeverünk egy liter kemény tejszínhabot. Golyó- vagy bombaformába töltjük, és megfagyasztjuk.
A bombát kiborítva, tejszínhabbal és vaníliás krémmel megtöltött, keresztben kettévágott mandarinhéjakkal körítjük. .

Forrás:
Ínyesmerter ételsorok
Szerző:
Magyar Elek
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.