Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


KARÁCSONYI FOGÁSOK - LEVESEK 2.

2018.12.22

KARÁCSONYI FOGÁSOK 

Diós szárnyas-krémleves
4 személyre
Hozzávalók:
2 tyúkhús leveskocka, 1 dl tejföl, 1 dl tejszín, 5 dkg finomra darált dió, 1 evőkanál durvára vágott dió, 1 csapott evőkanál liszt, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 csapott teáskanál currypor, 1 késhegynyi törött fekete bors, 5 dkg cérnametélt, só.

Előkészítés:
a megmosott petrezselyemzöldet apróra metélem. A tejszínnel és 1 dl vízzel összekevert tejfölben simára keverem a lisztet. A cérnametéltet a szokásos módon, forrásban lévő sós vízben megfőzöm, és meleg vízzel leöblítve, melegen is tartom.

Elkészítés:
8 dl vízbe beleteszem a húsleveskockákat, beleszórom a finomra darált diót és a fűszereket. Felforralom és 5 percig főzöm. Közben a forrásban lévő levesbe csorgatom a lisztes tejfölt, és beleszórom a petrezselyemzöld felét. Folytonosan kevergetve, kis lángon addig forralom, amíg a habja elfő. Ezután rászórom a megmaradt petrezselyemzöldet, és az edényt lefedve, 10 percig állni hagyom.
Tálaláskor leveses csészékbe osztom a főtt tésztát, majd rámerem a forró levest, és meghintem a durvára vágott dióval.

Tokajibor-krémleves
4 személyre
Hozzávalók:
8 dl Tokaji szamorodni (édes) bor, 3 tojássárgája, 8-10 dkg cukor, ízlés szerint, 1 mokkáskanálnyi reszelt citromhéj, késhegynyi őrölt fahéj és szegfűszeg, csipetnyi só.

Előkészítés:
a tojássárgájákat habosra keverem a cukorral, ezután apránként 1 dl bort keverek bele.
Elkészítés:
a megmaradt bort felforralom a fűszerekkel, majd a tűzről lehúzom, és néhány percnyi várakozás után belekeverem a boros-cukros tojássárgáját.
Habverővel kevergetve éppen csak forráspontig hevítem, és azonnal tálalom.
(Vigyázat!
Nem szabad felforralni, mert a tojás kicsapódhat a levesben.)

Sáfrányos gyöngytyúkleves daragaluskával
Hozzávalók:
1 db gyöngytyúk, 25 dkg tisztított leveszöldség, 1 db paradicsom, 1 db paprika, 1 db vöröshagyma, 2 csomó petrezselyemzöldje, 2 g sáfrányos széklice, 2 g egész bors, só.
A daragaluskához:
10 dkg búzadara, 5 dkg liba- vagy sertészsír, 1 db tojás, só
Elkészítése:A tisztított, megmosott gyöngytyúkot földaraboljuk, és aprólékjával együtt hideg vízben föltesszük főni. Ha felforrt, többször lehabozzuk. Ezután tesszük bele a zöldségeket, a borsot, a sót, a megmosott és kettévágott, platnin pirított héjas vöröshagymát, valamint a sáfrányt.
Lassan, gyöngyöző forrással - kb. 2-3 óra alatt - készre főzzük. Ha a hús megpuhult, levesszük a tűzről, kb. 20 percig hagyjuk ülepedni, majd leszűrjük. A levest tálban, húsával (esetleg a benne főtt zöldségekkel) tálaljuk. Betétnek daragaluskát teszünk bele.
A daragaluska készítése:
A zsiradékot az egész tojással jó habosra kikeverjük.
Ezután beleszórjuk a darát, sózzuk.
A kapott masszát fakanállal alaposan összedolgozzuk, és kb. egy órát a hűtőben pihentetjük.
Vizes evőkanállal apró galuskákat szaggatunk belőle, és sós vízben kifőzzük.
Vigyázzunk: nem szabad nagyon forrnia!
A végén a tűzről lehúzzuk az edényt, és fedő alatt, saját levében hagyjuk megpuhulni. Elkészítési idő: 90 perc
Ajánlott ital: Mátra aljai olaszrizling

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
KARÁCSONYI FOGÁSOK - LEVESEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta


 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.