Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


KARÁCSONYI FOGÁSOK - FŐÉTELEK 1

2018.12.21

KARÁCSONYI FOGÁSOK

Angol karácsonyi liba
Hozzávalók 6-8 személyre: 1 liba (kb. 4 kg-os), 1.5 dl sherry (vagy Tokaji), 1 dl Madeira (vagy vörös desszertbor), 1 fej fokhagyma, 2 evőkanál rétesliszt, 2 babérlevél, só, bors.

Elkészítése:
A konyhakész libát nagy lábosba fektetjük. Leöntjük a sherryvel, és 4.5 dl vízzel. Hozzáadjuk a babért, az egész fej fokhagymát és lefedve 1 órát főzzük. A levet leszűrjük, hideg helyre állítjuk, majd a zsiradékot eltávolítjuk. Másnap a libát kívül-belül sózzuk, borsozzuk, és tepsibe fektetjük. Forró sütőben 20 percig sütjük, majd a tüzet mérsékelve, szükség szerint kb. 2- 2.5 óra alatt ropogós pirosra sütjük. Az előző nap félretett főzőlevet felforraljuk, majd a Madeirával elkevert liszttel besűrítjük.
Sóval és borssal ízesítjük.
A libasültet a Madeira mártással, borban párolt körtével és tejszínes rakott burgonyával tálaljuk.

Madeira mártás
Elkészítése:
Egy fél hagymát, öt db mandulát és két-három gombafejet apróra vágunk és olajon, vagy vajon megpirítunk, leöntjük egy pohár madeiraborral, negyed óráig lassú tűzön főzzük, végül megsózzuk, megborsozzuk.
Ezzel a mártással öntjük le a húst.
Hasábburgonyával és fejes salátával tálaljuk

Filézett vagy egész pisztráng pirított mandulával
Hozzávalók:
2 db egész pisztráng, 1 evőkanál liszt, só, 5 dkg vaj, 10 dkg mandula, 0.5 dl olaj a sütéshez

Elkészítése:
Az egész pisztrángot megtisztítjuk a pikkelyeitől, megmossuk, ruhával letöröljük. A fejét levágjuk. Egy ruhával letakart (hogy ne csússzon) vágódeszkára fektetjük, és éles késsel a gerincénél kezdve a filéket szépen lefejtjük.
Besózzuk, lisztbe mártva kevés fölhevített olajban aranysárgára sütjük.
Egy apró tanács: a bőrös felével fölfelé tegyük először az olajba, így nem pördül föl a filé. A mandulát a következőképpen készítjük el: fölforralunk kb. fél liter vizet, beledobjuk a mandulát, aztán ismét forrpontig hevítjük. Ezzel készen is van. Hideg vizet öntünk hozzá, így kéz-melegre lehűtjük. A mandulaszemeket a héjából kinyomkodjuk, kissé összevagdaljuk, majd fölhevített vajban világosra pirítjuk egy csipet sóval. Tálaláskor köretként vajas-petrezselymes burgonyát adunk.
Friss kaporral, petrezselyemzölddel dekoráljuk.
Tetszetős, illetve praktikus, ha a citromot negyedelve tüllruhába kötjük egy színes szalaggal, ezáltal megóvjuk vendégünket a szembespricceléstől.
Elkészítési idő: 60 perc
Ajánlott ital:
Egri olaszrizling

Fűszeres borjúszelet
Hozzávalók:
2 kis újhagyma, 12 csiperkegomba kalapja, 3 evőkanál vaj, 1 evőkanál Dijoni mustár, 1 evőkanál aprított petrezselyemzöld, 1 teáskanál szárított tárkony vagy turbolya, morzsolt, 4 szelet borjúhús (egyenként 2 cm vastag és 125 g), só, fekete bors

Előkészítés: 12 perc
Főzés: 13 perc
TÁLALÁSI JAVASLAT:
A bébi-sárgarépa jól illik hozzá köretként.
Elkészítése:
1. Az újhagymákat megtisztítjuk, megmossuk, és finomra vágjuk. A gombakalapokat megtisztítjuk és megmossuk. Kisebb serpenyőben 1 evőkanál vajat felforrósítunk, majd beletesszük a hagymát. 3 percig pároljuk, amíg meg nem fő.
2. Ezek után az edényt levesszük a tűzhelyről. A hagymát kivesszük, tálba rakjuk, és a mustárral, apróra vágott petrezselyemmel és tárkonnyal elkeverjük. A borjúhússzeleteket mindkét oldalról besózzuk és megborsozzuk, majd egyik felét egyenletesen bekenjük az előkészített hagymakeverék felével.
3. Nagy serpenyőben közepes hőfokon felhevítjük a megmaradt vajat, a húsdarabokat a megkent felükkel lefelé beletesszük. A megtisztított, megmosott gombát a hús mellé helyezzük a serpenyőbe, és az egészet 4 percig közepes hőfokon sütjük. Közben a hús-szeletek felső oldalát megkenjük a maradék hagymás keverékkel.
A húst és a gombákat megfordítjuk, és még legalább 4 percig sütjük.
4. A kész borjúszeleteket a gombával együtt 4 tányérra helyezzük, és azonnal tálaljuk.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
KARÁCSONYI FOGÁSOK - HALAK - HÚSOK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta


 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.