Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


KARÁCSONYI FOGÁSOK - LEVESEK 1.

2018.12.21

KARÁCSONYI FOGÁSOK

Aprólékleves
Elkészítése
A szárnyas aprólékot sós vízben megfőzzük, kevés sárgarépával és 1-2 burgonyával együtt. Vékony vajas rántást csinálunk, föleresztjük az aprólék levével, és beletesszük az áttört sárgarépát és burgonyát. A húst lefejtjük a csontokról, a májat, zúzát feldaraboljuk, beletesszük a levesbe. Melléje tehetünk még 10 deka vajon párolt, felszeletelt gombát is.
Forrón ráöntjük a levesestálban elhabart 1-2 tojás sárgájára.

Lúdgége, másként csigatészta
Érdekes, hagyományos, ünnepi levestésztája a vidéki magyar embernek. A vékonyra nyújtott, szép sárga tésztát kockára vágjuk. Az egyes kockákat vékony pálcikára csavarjuk, és végighengergetjük a külön e célra készült, sűrűn rovátkolt kis deszkán. A rovátkák belemélyednek a tésztába, s mikor a pálcikákról lehúzzuk az így kialakult kis csövet, az csakugyan olyan, mint a lúdgége.
Egy napig deszkára szétterítve szárítjuk.
A forró húslevesben kifőzzük.

Tárkonyos halleves
Hozzávalók
600 g pontyfilé, 80 g vöröshagyma, 200 g sárgarépa, 200 g petrezselyemgyökér, 100 g zeller, 20 g liszt, 50 g vaj vagy margarin, 2 dl tejföl, 150 g zöldborsó, só, őrölt bors, tárkony, tárkonyecet

Elkészítése
A filéket beirdaljuk, ujjnyi széles csíkokra vágjuk, sózzuk, törött borssal fűszerezzük. A zöldségféléket megtisztítjuk. A vöröshagymát finomra, a zöldségeket gyufaszál vastagságúra daraboljuk. A vajban a hagymát üvegesre pirítjuk, hozzáadjuk a zöldségeket, és kevés folyadék hozzáadásával félpuhára pároljuk. Zsírjára lepirítjuk, megszórjuk a liszttel, és enyhén megpirítjuk. Ezután felengedjük egy liter vízzel, hozzáadjuk a zöldborsót, a tárkonylevelet, sózzuk, 10 percnyi forralás után hozzáadjuk a halat, a tejfölt (amit előbb kevés forró levessel keverjünk el, és így adjuk az egészhez, mert különben kicsapódik).
Ízesítjük a tárkonyecettel és forrón tálaljuk.

Újházi tyúkhúsleves
Hozzávalók:
1.50 kg tyúk, 25 dkg sárgarépa, 10 dkg petrezselyemgyökér, zeller, 10 dkg gomba, 5 dkg vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 zöldpaprika (ha van), 20 dkg karfiol, 10 dkg zöldborsó, só, bors, egy kevés gyömbér.

Elkészítése
A megtisztított tyúkot 8 darabra vágjuk. Nyakát, máját, zúzáját hozzátesszük. Kb. 2,5 l hideg vízben feltesszük főni, és ha felforrt, lehabozzuk. Megsózzuk, beletesszük a vöröshagymát, fokhagymát és a fűszereket, majd lassú forralással tovább főzzük. Ha a tyúk puhulni kezd, hozzáadjuk a leveszöldséget, a vékony metéltre vágott gombát, a rózsáira szedett karfiolt és a zöldpaprikát. Ha friss zöld-borsónk van, a zöldséggel együtt tesszük a levesbe, ha konzerv, akkor a főzés végén.
Tálalás előtt, egy kevés levesben külön kifőzött, finommetéltet teszünk bele.
A levest a hússal és a zöldségekkel együtt tálaljuk, és külön adunk hozzá ecetes tormát.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
KARÁCSONYI RECEPTKÖNYV - LEVESEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta


 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.