Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Világhíres éttermek, világhíres receptjei 10

2016.01.22

VILÁGKONYHA. KONYHAVILÁG

 


Hard Rock Cafe® Narancs fagylaltja
(Hard Rock Cafe® Orange Freeze)

 

 

 



Íme egy gyors édesség, amit a Hard Rock Cafe®-k szerte a világon felszolgálnak. Csupán néhány összetevő - és villámgyors keveréket készíthet. Csúcs lehet ez egy forró napon!
Hozzávalók:
4,8 dl narancsszörp, 2,4 dl friss narancslé, 0,6 dl tej, 1 szál fodormenta

Elkészítése:
A fodormenta kivételével öntse az alapanyagokat mixerbe, és 15 másodperc alatt keverje habosan egyneművé. Közben le-leállíthatja, és újra indíthatja a mixert, a tökéletesebb elegyedés érdekében. Öntse hűtött, magas poharakba, szórja meg a vagdalt fodormenta levelekkel, és azonnal kínálja.

 

 


Hard Rock Cafe® Tupelo-féle csirke
(Hard Rock Cafe® Tupelo Style Chicken)

 

 


A világ egyik legnagyobb tematikus étteremlánca emléket állított Elvis Presley-nek szülővárosában ezzel a két-mártogatós csirkecombos étellel. Megpróbálták a Király után elnevezni, "Elvis-féle csirké"-nek, de később inkább a szülővárosa, Tupelo nevére keresztelték ezt a banános, mogyorós, baconos étket.
Hozzávalók:
2,4 dl kukoricapehely, 2 teáskanál durvára tört erőpaprika, 1 teáskanál Cayenne bors, 1 teáskanál köménymag, 1 teáskanál só, fél teáskanál pirospaprika, negyed teáskanál hagymapor, késhegynyi fokhagymapor, 1 tojás, 2 dl tej, 45 dkg csirkemell filé, 2,4 dl liszt, 1 l olaj
A mézes-mustáros mártáshoz:
0,6 dl majonéz, 1,5 teáskanál mustár, 2 teáskanál méz, késhegynyi paprika
Az barackmártáshoz:
2 evőkanál dijoni mustár, 1 evőkanál baracklekvár, 2 evőkanál méz

Elkészítése:
Keverje ki külön tálkákban a mártogatós mártásokat, és letakarva tegye hűtőszekrénybe a felhasználásig. Keverje össze a kukoricapelyhet, a szárított paprikát, a fűszereket és a hagymaporokat. Üsse fel a tojást, és keverje ki a tejjel. Öntse tálba a lisztet. Vagdalja a csirkemelleket hosszában bő 1 centi széles csíkokra. Forrósítsa fel az olajat 180 fokra. Sorba panírozza be a húsokat a következő sorrendben: liszt, tojás, liszt, tojás, kukoricapehely. A száraz keverékekbe kissé nyomkodja meg, hogy alaposan bevonja a panír a húsokat. A bő, forró olajban süsse arany-barnára 4-5 perc alatt. Csepegtesse le, majd melegen tálalja a hideg mártásokkal.

 


Harley Davidson Cafe® Sonka-szendvicse
(Harley Davidson Cafe® Harley Hog Sandwich®)

 

 


1997. szeptember végén a Harley Davidson Cafe® Las Vegasban nagy megnyitást ünnepelt. Ez a második Harley Davidson Cafe, mivel az előzőleg nyílt üzlet New York Cityben, rövid sétányira az első Planet Hollywoodtól található. Mindkettőben igen finom, "útravaló" étkeket szolgálnak fel, többek között a bámulatra méltó szüreti összeállítást a sok Harley Davidson cókmók mellett. Azt hiszem ez a szendvics az egyik legjobbjuk, és ez a recept csudamód hasonlít az eredetihez. A Sertéstermék Tanács a közvetlenül a séftől kapta, és 1995-ben az éttermek szakmai lapjában jelentette meg. S most ezt a titkot megosztjuk Önökkel.
Hozzávalók:
3-3,5 kg kötözött sonka, 12 cipó
A bedörzsöléséhez:
2,4 - 2,4 dl só, őrölt bors és paprika
A mártáshoz:
2 nagy hagyma (apróra vagdalva), 3 evőkanál olaj, 1 evőkanál piros paprika, 1 kávéskanál chili por, 1 teáskanál őrölt bors, 1 evőkanál paprika (apróra vagdalva), 1 teáskanál Cayenne bors, fél teáskanál őrölt kömény. 12 dl paradicsomital, 7,2 dl almaecet, 4 dl ketchup, 1,2 dl narancslé, 0,6 dl barnacukor, 0,6 dl mustár, 1 evőkanál só, 1 evőkanál fekete bors (durvára törve)

Elkészítése:
A só, bors és paprika keverékével alaposan dörzsölje be a sonkát. Harminc percig hagyja pihenni, majd tegye 220 fokon füstölőbe, 8 órára. Almafa forgácsot használjon a füstöléshez. Két óráig járja a füst, majd hagyja bent, és hagyja teljesen lehűlni. A hagymát az olajon párolja üvegesre, adja hozzá a mártás többi összetevőjét, és főzze lassú tűzön, amíg besűrűsödik, és bevonja a belemártott kanalt. Hagyja kihűlni. (Elkészítheti két-három nappal előbb, de tegye hűtőbe.) Tegye bele a füstölt sonkát, és főzze addig, amíg mindenhol átmelegszik. A feldarabolt sonkát halmozza a cipókra és tálalja a mártással. 12 adag készül ebből a mennyiségből.
Todd tipp: A füstölést faszenes barbecue sütőben is elvégezheti. A faszenet igazgassa körben a sütő szélein. Amikor a faszénparázs már forró, tegye rá a füstölő forgácsot, és középre helyezze a sonkát. Takarja le. Két-négy óráig füstöljön, úgy hogy a belső hőmérséklet 70-85 fok legyen.

 


KFC® paradicsomsaláta
(KFC® Potato Salad)

 

 


Íme, a legnagyobb amerikai csirkés étteremlánc paradicsomsalátájának egyszerű hasonmása. Az eredetinél is a paradicsom héjának egy része megmarad, ezért nem kell alaposan meghámozni. Elég, ha a paradicsomot egyszerűen 1 centis kockákra darabolja fel, aztán legalább négy órán keresztül pácolja, amíg megfelelő zamatot kap. Ha egy éjszakára hagyja, még jobb lesz az íze. Hozzávalók: 90 dkg alma-paradicsom, 2,4 dl majonéz, 4 teáskanál édes-savanyú fűszerkeverék, 4 teáskanál cukor, 2 teáskanál reszelt ezüsthagyma, 2 teáskanál mustár, 1 teáskanál ecet, 1 teáskanál vagdalt zellerzöld, 1 teáskanál vagdalt kaliforniai paprika, fél teáskanál vagdalt sárgarépa, negyed teáskanál vagdalt petrezselyem, negyed teáskanál őrölt bors, só

Elkészítése:
Nagyjából húzza le a paradicsom héját (nem kell mindet) és vágja nagyobb darabokra, majd 1,2 liter sós, lobogó vízben főzze pár percig. A paradicsomnak kívül puhának, de a közepének roppanósnak kell lennie. Szűrje le és öblítse hideg vízzel.
Öntse közepes tálba az összes hozzávalót, és habverővel keverje addig, amíg teljesen egynemű, sima lesz.
Tegye egy nagyobb tálba a lecsepegtetett paradicsomot, öntse rá a keveréket, és alaposan forgassa össze.
Takarja le, és hűtse legalább négy órán keresztül. Egy éjszaka még jobb.
Mintegy 1,5 liter, azaz 8 adag lesz belőle.

 


KFC® Régimódi Foxi-keksze
(KFC® Old-Fashioned Huckleberry Cake)

 

 


Hozzávalók:
1 tojás, 3 evőkanál lágy vaj, 1,6 dl cukor, 1 teáskanál vanília aroma, 2 teáskanál sütőpor, 3,6 dl grízes liszt, fél teáskanál só, 0,8 dl tej, 3,2 dl áfonya lekvár

Melegítse elő a sütőt 175 fokra. Keverje ki a vajat a tojással. Fokozatosan adja hozzá a cukrot, és verje habosra. Forgassa bele az aromát. Másik tálban keverje össze a száraz összetevőket. Részletekben dolgozza össze a tojásos eleggyel, miközben annyi tejet adagol hozzá, hogy sima, lágy tésztát kapjon. Könnyedén forgassa össze a lekvárral, majd az egészet öntse 20 centi átmérőjű tortaformába. Süsse készre 35-40 perc alatt.

 


KFC®-s Húsos puffancs
(KFC® Puffy Meat Patties)

 

 


Hozzávalók:
3 tojás, 25 dkg darált marhahús, 1 teáskanál só, 1 teáskanál őrölt fekete bors, negyed teáskanál sütőpor, 1 evőkanál vagdalt petrezselyem, 1 fej reszelt vöröshagyma

Elkészítése:
Verje fel a tojások sárgáját, míg színük kifehéredik. Adja hozzá a darált húst, sót, sütőport, borsot, hagymát és petrezselymet. Alaposan keverje össze. Végül forgassa bele a kemény habbá vert tojásfehérjét. Forrósítson 3 mm-nyi olajat egy 22 centi átmérőjű serpenyőben, majd vegye közepesre a lángot. Teáskanállal tegyen kis halmokat az olajba. Minden oldalukon süsse 2 percet, míg barnára sül. (Ne fordítsa meg, mielőtt megbarnul.) Azonnal tálalja, sült krumplival, párolt zöldséggel.

 


Lone Star Steakhouse® fejes-salátája
(Lone Star Steakhouse® Lettuce Wedge Salad)

 

 


Eddig, ha a fejes salátát feldarabolta, csupán négy részre vágta, valamivel meglocsolta és tálalta? Nos, ez a különleges recept nem csak egyszerű, hanem érdekes lehetőség a saláta elkészítéséhez. A krémes márványsajt öntet olyan eset, amikor a semmiből készít mindennél finomabbat, melyet valaha is evett vagy vásárolt. Szórjon a tetejére kevés reszelt sajtot, néhány szelet paradicsomot, s olyat alkot, mint még soha.
Hozzávalók:
1 fej jégsaláta, 2,4 dl reszelt márványsajt, 1 nagy szeletelt paradicsom
Az öntethez:
1,8 dl majonéz, 1,2 dl tejföl, 1 dl reszelt márványsajt, fél teáskanál cukor, 0,25 teáskanál őrölt bors, 0,25 teáskanál fokhagymapor, csipet hagymapor, só

Elkészítése: Mixerrel alaposan keverje ki a sajtos öntet hozzávalóit egy közepes tálban. Vágja le a saláta tövét, majd vágja négy részre. Mossa meg, csepegtesse le, majd rendezze tálra a leveleket. Közben merjen minden levélre e kiskanál öntetet, és szórjon rá kevés reszelt sajtot. Díszítse a tetejét a vékonyan szeletelt paradicsommal, és tálalja. Ebből négy adag lesz.

 


Majdnem Snickers
(Almost Snickers)

Hozzávalók:
34 dkg sovány, lágy fagylalt, 2,4 dl hideg tojáshab, 0,6 dl összetört mogyoróvaj, 1 tasak cukormentes csokoládé puding, 8,4 dkg müzli

Elkészítése:
Keverje össze a fagylaltot, a tojáshabot, a mogyoróvajat és a hideg pudingot. Forgassa bele a müzlit, Simítsa 23 x 23 centis formába, és fagyassza le.

 


Marie Callendar-féle mézes vaj
(Marie Callendar's Honey Butter)



Hozzávalók:
12 dkg vaj, 2,4 dl méz, 6 szelet bacon (ropogósra sütve, apróra vagdalva)

Elkészítése:
Egy tálban verje fel habosra a vajat az elektromos mixer nagy sebességével. Csökkentett sebességgel forgassa bele a mézet és a vagdalt bacont, amíg egynemű és sima lesz. Lezárt dobozban tárolja hűtőszekrényben, de egy héten belül használja fel.

 


Marie Callendar sajtos burgonyalevese
(Marie Callendar's Potato Cheese Soup)


Hozzávalók:
2 l hámozott, felkockázott burgonya, 4,8 dl vagdalt hagyma, 4,8 dl vagdalt zeller, 2 teáskanál só, 1 l víz, 6 teáskanál vaj, 2,4 dl reszelt cheddar sajt

Elkészítése:
A krumplit, hagymát és zellert tegye nagy fazékba, öntse fel a vízzel és sózza meg. Főzze 15 percig, mialatt a zöldségek megfőnek. Botmixerrel pépesítse a levest. Tegye vissza a melegre, tegye bele a vajat, s amikor felolvadt keverje a levesbe a sajtot. Melegítse fel, de ne forralja.

 


McDonald's® almás muffinja
(McDonald's® Apple Muffin)

Hozzávalók:
60 dkg apróra vágott rétesalma, 3 tojás, 2 teáskanál fahéjas fűszerkeverék, 50 dkg sárga piskótatészta

Elkészítése:
Valamennyi összetevőt, közepes sebességen keverje össze elektromos mixerrel. Ossza el a keveréket a papírral kibélelt, 24 részes muffin sütőben. Süsse 180 fokon 25-30 percig. Tűpróbával ellenőrizze, hogy belül is megsült-e. Hagyja kihűlni, s a papírt csak utána húzza le a süteményekről.

 


McDonald's® BigMac mártása
(McDonald's® BigMac Sauce)


Hozzávalók:
2 dl tejszín, fél dl szirup, 0,6 dl franciás öntet, 1 teáskanál cukor, negyed teáskanál feketebors, 1 teáskanál reszelt hagyma

Elkészítése:
Az összes hozzávalót alaposan keverje krémessé. Hűtőszekrényben 1 hétig áll el.

 


McDonald's® Burritó-ja reggelire
(McDonald's® Breakfast Burrito®)

A hetvenes évek végén, röviddel az után, hogy a McDonald's megszerezte az Egg McMuffin-t, megvalósulhatott a valóban gyors, autós reggeli. A társaság igen gyorsan fejlesztette ki a különböző reggeli kínálatokat, mint például a "Nagy reggelit" tojással, vagdalt-haséval, mártással. A statisztikai kimutatások szerint végül is minden negyedik gyorsétkezdés reggelit a McDonald's-nál szolgáltak ki. A legújabb, a gyerekeknek összeállított "McBreakfast" tortillás-húsos reggeli menü, ami először 1991-ben jelent meg.
Hozzávalók:
10 dkg puha kolbász, 1 evőkanál reszelt hagyma, 2 evőkanál vagdalt szárított édes paprika, 4 tojás, só, bors, 4 db (20 cm-es) tortilla, 4 szelet lágy sajt

Elkészítése:
Közepes hőmérsékletre melegítse elő a grillsütőt. Közepes tálban villával nyomkodja szét a kolbászt, és adja hozzá a hagymát. Pirítsa a keveréket addig, míg a kolbász megbarnul.
Tegye hozzá a vagdalt paprikát, és további egy percig pirítsa.
Öntse rá a felvert tojásokat, alaposan forgassa össze és fűszerezze sóval, borssal. Melegítse össze, de már ne süsse tovább.
Mikrohullámú sütőben, 20-30 mp. alatt melegítse fel a tortilla lapokat.
Vágja ketté a sajtszeleteket, és a meleg tésztalap egyik szélére tegyen két-két sajtszeletet.
Erre tegye a tojásos egyveleg negyedét. Hajtsa rá a tortilla másik felét, majd ezt is felébe. (Az így kapott Burrítónak csak negyede marad nyitott.) Forrón tálalja.
Négy darab készül ebből.

 


McDonald's® csípős mustármártása
(McDonald's® Hot Mustard Sauce)

Az a célom, hogy megadjam e változat végleges receptjét - de ez mellékes! Nyugodjon meg, s legyen tanúja, hogy ennek a régi mustár keveréknek alkotóelemei között édes és savanyú anyagok is vannak. Használja mártásként, használja kenyérre kenve, használja újra és újra, s a McDonald's boldog lesz, hogy már nem sokáig kell nekünk a kis csomagocskáit adni az éttermekben.
Hozzávalók:
1,2 dl víz, 1,2 dl kukorica szörp, 0,8 dl ecet, 2 evőkanál szárított mustár, 4 teáskanál kukoricakeményítő, 1 evőkanál kristálycukor, 1 evőkanál olaj, fél-fél teáskanál kurkuma és só, 10-14 csepp erős szósz

Elkészítése:
Az összes hozzávalót öntse össze egy zárható fém edényben. Addig keverje, míg teljesen sima lesz. Közepes hőmérsékleten, állandó keverés mellett forralja fel. A mártásnak a forrástól számítva 2-3 perc alatt be kell sűrűsödnie. Vegye le a melegről, és lezárva fagyassza le a hűtőszekrényben.

 

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK

 

 

Forrás:
Étteremláncok titkos receptjei
Szerző:
Barna Aladár
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.