Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Világhíres éttermek, világhíres receptjei 11.

2016.08.17

ÉTTEREMLÁNCOK TITKAI

McDonald's® Duci-Bucija®
(McDonald's® Arch Deluxe®)
1996-ban a McDonald's hatalmas reklámkampánnyal piacra dobott több új, kísérleti hamburgert. Ebben láthattuk, ahogy Ronald McDonald hús-vér emberként golfozott, táncolt, pihent - körbevéve magát a mesteri McCheese-zekkel, és más reklám figurákkal. Különösen kiemelték a Duci-Bucit a sok golfozó, táncoló, természetellenesen mesterkélt palettáról. De nézzük csak, mi is ez? A Duci-Buci tulajdonképpen egy hamburger, melynek legtöbb alkotóelemét más-más recept részeiből halmozták össze. A nagy különbség a krémes, barna mustárból adódik, amit közvetlenül a ketchup mellé locsolnak a szendvicsbe. S mindez egy szezámmagos, burgonyás-stangliba van csomagolva (amit előzőleg, akárcsak a hagyományos hamburger zsemlét, alaposan kikísérleteztek). Sőt, extra kívánságként kérhető vékonyan szeletelt paprikás bacon szelettel is. Az egyszerűbb beszerzés miatt ebben az utánzatban a megszokott zsemlét használjuk, de így is az eredetihez igen hasonló végeredményt kapunk.

Hozzávalók:
1 evőkanál majonéz, fél teáskanál francia barna mustár, 1 szezámmagos hamburger zsemle, 11 dkg darált marhahús, 1 szelet lágy sajt, 1-2 karika paradicsom, 1 salátalevél, fél teáskanál ketchup, 2 evőkanál vagdalt hagyma Elkészítése:
Kis tálkában keverje össze a majonézt és a barna mustárt, majd tegye félre. Közepes hőmérsékleten, a sütőrácson pirítsa meg a kettévágott zsemle mindkét oldalát. Gyúrja a húst gombóccá, majd lapítsa körülbelül a zsemle méretére. Párolja készre a húst 5 percig forró sütőben, vagy grillben, mindkét oldalán. Ízlés szerint sózza, borsozza közben. Végül a következő sorrendben állítsa össze a szendvicset: a zsemle alja - húspogácsa - sajtszelet - paradicsomkarika - saláta - majonézes mustár - ketchup - hagyma - a zsemle teteje. Forrón fogyassza! Tipp:
Amennyiben szeletelt, paprikás bacont talál a boltban, tegyen a hamburgerbe, mint az étteremláncokban is. Vágjon félbe egy szelet bacont, párolás után tegye a húspogácsa alá.

McDonald's®-féle édes-savanyú mártogatós
(McDonald's® Sweet & Sour Dipping Sauce)
Ez a recept annak a mártásnak a másolata, amelyet a világ legnagyobb McNugets hamburger lelőhelyein megtalálhat. Ezúttal, azon kívül, hogy megmutatjuk, hogyan készítheti el a kis zöld csomagocska tartalmát, saját mártásához is adunk ötletet, a sült rákokhoz, csirke combokhoz és egyebekhez. Vagy ha csupán egyszerű mártásként akarja fogyasztani a hagyományos kínai édes-savanyú tálhoz (ananásszal, erős paprikával, hagymával sült csirkéhez vagy rákhoz), ez az egyszerű recept kitűnő eredményhez vezet. Sőt, bizonyos ideig hűtőszekrényben is eláll.

Hozzávalók:
0,6-0,6 dl konzerv őszi- és sárgabarack, 2 evőkanál kukoricaszirup, 5 teáskanál ecet, 1,5 teáskanál kukoricakeményítő, fél teáskanál szójaszósz, fél teáskanál mustár, negyed teáskanál só, késhegynyi fokhagymapor, 2 evőkanál víz Elkészítése:
A víz kivételével az összes hozzávalót tegye turmixgépbe, és keverje egyenletesen simává. Öntse kis edénybe, adja hozzá a vizet, és közepes hőfokon, kevergetve, mintegy öt perc alatt forralja fel. Ha a mártás bugyborékolni kezd, vegye le a melegről, és hagyja kihűlni. Zárt edényben tegye a hűtőbe.

McDonald's®-féle homáros szendvics
(McDonald's® Lobster Sandwich)
Az Új-Anglia államon keresztül tett utazásom során láttam először óriás plakáton a homárt az étteremláncban. Csupán helyi különlegességnek hittem. Ám, megkóstolhattam ezt a különleges szendvicset egy kiválasztott, Maine-i étteremben, egy röpke nyári hónapban. Alapjában véve ez egy igen kitűnő homár saláta sós stangliban, némi salátalevéllel, friss Maine-i homárból. Mivel ehhez nem tud bárhol hozzájutni, ezért megpróbálom körülrajzolni, hogyan utánozhatja a konyhájában. Íme, a recept, ami korábban soha, sehol nem jelent meg.

Hozzávalók:
1,2 dl főtt homár, fél evőkanál majonéz, csipet só, 1 salátalevél, 1 sós stangli Elkészítése:
Keverje össze a felvagdalt homárt a majonézzel és a sóval. Vágja hosszában ketté a stanglit, és az alsó felére terítse a salátalevelet. Erre halmozza rá a homáros keveréket. Fedje be a felső részével. A mennyiség 1 szendvicshez adott.

McDonald's®-féle NagyBumm
(McDonald's® BigXtra!®)
Bombaként hatott a McDonald's által kibocsátott "BigXtra!" az utóbbi idők hamburger háborújában. Az első lövést a Burger King tette azzal, hol elterjesztette a Big King-et, ami a McDonald's által jegyzett Big Mac meglehetős utánzata, egy kicsit nagyobb hússal és közepes zsömlével készítve. Azután a McD's lőtt vissza a Burger King's népszerű Whopper-jének finomított változatával. Ez ugyanis alig több mint 14 deka húst tartalmaz, hatalmas szezámmagos zsömlében, ugyanazokkal az összetevőkkel, amelyek a Whopper-ben vannak (saláta, hagyma, paradicsom, ketchup, majonéz és savanyúság). A McDonald's többlete, hogy a marhahús sütése közben különleges fűszeres öntet kerül rá. Ez különösen finommá teszi, főleg ha valaki szereti a Whoppert. Most ezzel a "NagyBumm!"-mal ismerkedhet meg.

Hozzávalók:
1 nagy (9 cm átmérőjű) szezámmagos zsemle, 14 dkg marhahús, fűszeres só, őrölt bors, 2 teáskanál ketchup, 1 evőkanál majonéz, 1 evőkanál reszelt hagyma, 3 szelet savanyúság, 1 salátalevél, 1 nagy szelet paradicsom, olaj-spray Elkészítése:
A darált húsból alakítson ki egy legalább 13 cm átmérőjű pogácsát, figyelembe véve, hogy sütéskor összemegy, s így éri el a zsemle méretét. Elkészítés előtt pár órára tegye a mélyhűtőbe. Közepes hőmérsékletű sütőlapon pirítsa meg a félbevágott zsemle vágási felületeit. Addig süsse, amíg arany-barnára válnak.
Forrósítsa fel a sütőlapot, és süsse 2-3 percig a fagyos húspogácsa mindkét oldalát. Az egyik oldalát szórja meg sóval és őrölt borssal.
Közben készítse elő a zsemlét. Először a tetejének belső oldalára tegyen 2 teáskanál ketchupot, ezt kövesse a majonéz.
Erre tegye a hagymát, majd a savanyúságot és a salátalevelet. Takarja be a paradicsom karikákkal.
Amikor a hús elkészült, lapátkanállal emelje azt a zsemle alsó részére. Borítsa össze a két zsemlyefelet, s máris fogyaszthatja ezt a finomságot.
A mennyiségek egy hamburger elkészítéséhez elegendőek.

McDonald's® húsos-tojásos bucija
(McDonald's® Steak & Egg Bagel)
Hozzávalók:
1 teáskanál olaj, 1 szelet hagyma negyedelve, 30 dkg darált marhahús, 4 tojás, 1 teáskanál vaj, só, őrölt bors, 4 bagett zsömle, 8 szelet lágy sajt
Az öntethez:
2 evőkanál majonéz, 1 teáskanál mustár Elkészítése:
Először keverje össze az öntetet, és tegye félre a felhasználásig.
Melegítsen közepes hőfokra 1 teáskanál olajat egy közepes serpenyőben. Tegye rá a hagymát, közben szedje szálaira, és süsse világos barnára.
Nagyobb edényt melegítsen jó forróra. Borítsa bele a darált húst, és pirítsa barnára. Csepegtesse le a zsiradékot, majd keverje bele a sült hagymát.
A tojásokat legjobb, ha egyesével üti fel kis tálkában. Ha egynél több tálkája van, azzal időt takaríthat meg. Üssön fel egy tojást, keverje simára, de ne legyen habos. Sózza és borsozza meg. A közepes serpenyőbe tegyen negyed teáskanál vajat, és lassú tűzön olvassza fel. Öntse rá a tojást, és mozgassa az edényt, hogy egyenletesen folyjék szét a tojás. Amikor kezd megszilárdulni, a széleit lapátkanállal emelgesse meg, hogy ne tapadjon le. Süsse 2-3 percig. Ekkor hajtsa félbe, majd negyedbe. Így derékszögű negyed omlettet kap. Fordítsa meg, és zárja le a meleget.
Vágja félbe a bucikat, és a vágással felfelé tegye sütőlemezre, majd pirítsa arany-barnára. Sütheti kenyérpirítóban vagy szendvicssütőben is.
Ha megsültek, az alsó részek felületére tegyen fél kanál öntetet. Erre helyezzen egy sajtszeletet. A húsos keveréket ossza négy részre, és egy adagot halmozzon a sajtra.
Mindezek tetejére tegye az omlettet, végül fedje le a zsemle tetejével.
Tegye rá a zsemle tetejét, s amennyiben melegen szereti, 15 másodpercre tegye a szendvicset mikrohullámú sütőbe.
Ezekből a mennyiségekből négy adag lesz.

McDonald's® joghurt parféja
(McDonald's® Yogurt Parfait)
Ezt aztán egyszerű elkészíteni, ráadásul könnyű és egészséges! Az eredetiben a joghurt nagyon édes és krémes. Ragyogóan elkészíthető azonban bármely vaníliás joghurtból. (…) Ajánlom, hogy a fogyasztás előtt egy-két nappal készítse el. Zárt edényben tegye hűtőszekrénybe.

Hozzávalók:
4 pohár vaníliás joghurt, 28 dkg szeletelt eper, 0,8 dl áfonya öntet, 1,2 dl durvára vágott dió Elkészítése:
Tegyen fél pohár vanília joghurtot parfés-, vagy hosszú üvegpohárba. Tegyen a joghurtra 7 dkg epret. Öntse le egy evőkanál áfonyával. Erre ismét fél pohár joghurt következik.
Végül a tetejét szórja meg durvára vágott dióval. Hasonlóan készítse el a másik három adagot.

McDonald's® spanyol omlettes bucija
(McDonald's® Spanish Omelet Bagel)
Hozzávalók:
2 teáskanál vagdalt zöldpaprika, 2 teáskanál reszelt póréhagyma, 4 tojás, 1 teáskanál vaj, só, őrölt fekete bors, 20 dkg puha kolbász, 4 bagett, 4 szelet lágy sajt, 4 szelet füstölt sajt
Az öntethez:
2 evőkanál majonéz, 1 teáskanál mustár

Elkészítése:
Először keverje össze az öntetet, és tegye félre a felhasználásig.
A tojásokat legjobb, ha egyesével üti fel kis tálkában. Ha egynél több tálkája van, azzal időt takaríthat meg.
Melegítse elő a serpenyőt közepes hőfokra. Tegyen bele negyed teáskanál vajat. Adjon hozzá fél teáskanálnyit a zöldpaprikából és a póréhagymából, és rövid ideig párolja, amíg megpuhul. Üssön fel egy tojást, és verje fel teljesen simára. Sózza, borsozza, majd öntse a serpenyőbe a zöldségekre. Mozgassa a serpenyőt, hogy egyenletesen elterüljön a tojás. Amikor kezd megszilárdulni, a széleit lapátkanállal emelgesse meg, hogy ne tapadjon le. Süsse 2-3 percig. Ekkor hajtsa félbe, majd negyedbe. Így derékszögű negyed omlettet kap. Fordítsa meg, és zárja le a meleget.
Közepes tálban nyomkodja szét villával a kolbászt, és formáljon belőle körülbelül a bagettek méretének megfelelő lepényeket. Közepes hőfokon süsse barnára, majd csöpögtesse le azokat. Vágja félbe a bucikat, és a vágással felfelé tegye sütőlemezre, majd pirítsa arany-barnára. Sütheti kenyérpirítóban vagy szendvicssütőben is.
Ha megsültek, az alsó részek felületére tegyen fél kanál öntetet. Erre helyezze a füstölt sajtszeletet, majd a kolbászlepényt. Következik az omlett, amelyet a lágy sajtszelettel takar be.
Tegye rá a zsemle tetejét, és 15 másodpercre tegye a szendvicset mikrohullámú sütőbe. Ezekből a mennyiségekből négy adag lesz.

McDonald's® sütemény
(McDonald's® Biscquits) Ezt Amerika legnépszerűbb megállóhelyein reggelire árusítják. Egyszerű elkészíteni és fenemód finom. Vegyen némi Bisquick sütőkeveréket és írót, melegítse be a sütőt, és készítse el a sütemény meglepetéssel szolgáló utánzatát.

Hozzávalók:
4,8 dl Bisquick sütőkeverék, 1,6 dl író, 2 teáskanál cukor, Ľ teáskanál só, 2 evőkanál olvasztott margarin Elkészítése:
Melegítse elő a sütőt 220 fokra. Alaposan keverje össze a sütőkeveréket, az írót, a sót, a cukrot és a margarin felét egy közepes edényben, míg teljesen sima lesz. Borítsa a tésztát lisztezett deszkára, s dagassza egy percet, amíg rugalmassá válik. Sodorja szűken két centi átmérőjű hurkává. Tegye egy 6 centi átmérőjű őzgerincformába, és süsse 10-12 percig, míg a teteje arany-barnára változik, és duplájára nő. Borítsa ki a formából, és azonnal kenje be a maradék margarinnal. Szeletelje fel, és forrón tálalja.

McDonald's® Sonka-tojás zsömléje
(McDonald's® Ham & Egg Bagel)
Hozzávalók:
4 tojás, só, őrölt fekete bors, 1 teáskanál vaj, 12 vékony szelet sonka, 4 egyszerű zsömle, 8 szelet sajt
Az öntethez:
2 evőkanál majonéz, 1 teáskanál kapros mustár Először egy kis tálkában keverje ki az öntetet. Tegye félre, amíg a többi tennivalóval elkészül.
Legjobb, ha a tojásokat egyenként üti fel, és keveri ki kis tálkákban. Ugyanis, ha egynél többet kever ki, akkor sokkal nehezebb elosztania a zsemlékben. Szóval, üssön fel egy tojást, és keverje teljesen simára. Sózza és borsozza meg. Tegyen hozzá negyed teáskanál vajat. Amikor a vaj már kellően felpuhult, öntse a tojást serpenyőbe. Forgassa az edényt, hogy a tojás egyenletesen elterüljön. Amikor kezd megszilárdulni, lapátkanállal emelgesse kissé a széleit, hogy ne ragadjon le. Süsse 2-3 percig, majd óvatosan az egyik oldalán nyúljon alá villával, és hajtsa félbe, majd még egyszer. Így egy derékszögű kis omlettet kap. Rázogassa meg, és vegye el a melegről.
Mikrohullámú sütőben, zárt dobozban melegítse fel a sonka szeleteket 1 perc alatt. Ennyi idő alatt forró lesz, de nem szárad ki.
Vágja félbe a zsemléket, és a vágott felületükkel felfelé tegye sütőbe. Süsse, amíg a fél zsömlék felülete világos barna lesz. Használhat erre kenyérpirítót, vagy szendvicssütőt is.
Ha a zsömlék megpirultak, tegyen rájuk fél teáskanál öntetet, majd erre egy szelet sajtot.
A zsemle alsó felén lévő sajtra tegye az omlettet, erre a sonkát, majd borítsa össze egybe a zsemléket.
Végül az egészet melegítse 15 mp-ig mikrohullámú sütőben, ha melegen szereti.
Négy adag készül így.

McDonald's® turmixok
(McDonald's® Shakes)
Nyár közepe van, kitombolja magát a meleg. Elég szép lehetne, ha felélénkítene valami szép kis gyöngyöző üdítő? Állítom, hogy ez nagyon egyszerű, elég összedobni a McDonald's választékból valamelyik turmixot. Mindegyikhez csupán három alkotórész szükséges. S a titkos elem, a csokoládés és epres ízűeknél a Nesquik keverék. Milyen is az a McEasy? Mindent tegyen egy mixerbe, és nyomja meg a gombot! Ha sűrűbben szereti, utána tegye be a hűtőbe egy kicsit. Ennyi!

Hozzávalók - Vanília turmixhoz:
4,8 dl vanília fagylalt, 3 dl sovány tej, 3 evőkanál cukor
Csokoládé turmixhoz:
4,8 dl vanília fagylalt, 3 dl sovány tej, 2 evőkanál Nesquik kakaó
Eper turmixhoz:
4,8 dl vanília fagylalt, 3 dl sovány tej, 3 evőkanál Nesquik eper Elkészítése:
Öntse össze az alkotórészeket egy keverőben, és nagy sebességen keverje simára. Állítsa le a gépet, keverje át, majd indítsa újra, hogy minden tökéletesen elkeveredjen. Öntse két decis poharakba. Így két adagot kap.

"Mennyei nagy csupor"-féle csirke
(Big Bucket in the Sky Chicken)
Hozzávalók:
3 dl liszt, 1 evőkanál paprika, 1 nagy sűrített paradicsom, 1 evőkanál olasz fűszerkeverék, 1 teáskanál só, 12 dkg vaj Elkészítése:
Mossa meg a csirkét, és tegye egy sütőzacskóba. Keverje alaposan össze a felsorolt hozzávalókat, és öntse a csirkére. Forgassa addig, amíg mindenütt bevonja a mártás a csirkét. Körülbelül 40 percet süsse 175 fokon, míg a szaftja teljesen kitisztul.

Mézes sült sonka
Hozzávalók:
3,5 kg füstölt sertés lapocka (csonttal vagy a nélkül), 4,8 dl cukor, 2,4 dl méz, 17 dkg konzerv narancs levével, 1 fej fokhagyma Elkészítése:
Vágjon haránt irányban, egymástól 1,2 centire hasítékokat a húsba, hogy a kés a csontoknál csak félútig érjen. Tegye a sonkát mély edénybe, töltse fel vízzel, hogy ellepje. Öntse bele a cukrot. Legalább két napra tegye hűtőszekrénybe. Csepegtesse le. Helyezze fóliával kibélelt tepsibe. Locsolja meg a mézzel, öntse köré a narancslevet. Tűzdelje meg a fokhagymagerezdekkel. Szorosan fedje be fóliával. Alacsony hőmérsékleten süsse 6-7 órát, amíg készre sül, időnként a fóliát felemelve locsolja meg a mézes szafttal. Végül 15 percre vegye le a fóliát és süsse magas hőfokon, míg a teteje szépen megpirul.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK

 

Forrás:
Étteremláncok titkos receptjei
Szerző:
Barna Aladár
 
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.