Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Világhíres éttermek, világhíres receptjei 2

2016.01.09

VILÁGKONYHA - KONYHAVILÁG

 

 


Applebee's®-féle keleti csirkesaláta
(Applebee's® Oriental Chicken Salad)

 

 

 

 


Az Applebee's 60 tételes menüjét évente kétszer vizsgálják felül. Ez azt jelenti, hogy mintegy 40%-a rendszerese változik. A másik 60% azonban mindig megtalálható valamennyi Applebee's étterem étlapján, és a többi úgyszólván sohasem változik. Az egyik étel már jó ideje a Keleti csirkesaláta, amelyről nyugodtan állíthatjuk, hogy az étteremlánc minőségjegye. A recept tulajdonképpen egytálétel méretű salátát ad meg, amelyet azonban, akár meg is duplázhat is. Ez a leírás a Titkos receptek harmadik kötetéből való, de az öntetet több étterem átalakította már. Hozzávalók:
A keleti öntethez: 3 evőkanál méz, 1,5 evőkanál rizsecet, 0,6 dl majonéz, 1 teáskanál Dijoni mustár, pár csepp szezámolaj A salátához:
1 tojás; 1,2 dl tej; 1,2 dl liszt; 1,2 dl morzsolt kukoricapehely; 1 teáskanál só; 0,25 teáskanál bors; 1 kicsontozott, lebőrözött csirkemell fele; 5-6 dl olaj a sütéshez; 7,2 dl vagdalt salátalevél; 2,4 dl vagdalt vörös káposzta. 2,4 dl vagdalt kelkáposzta; fél sárgarépa juliennre vágva; 1 vagdalt póréhagyma; 1 evőkanál szeletelt mandula; 0,8 dl cérnametélt

Elkészítése:
Közepes hőmérsékletre (mintegy 180 fokra) melegítse elő egy fazékban az olajat. Kisebb tálban keverje össze az öntet hozzávalóit elektromos keverővel. Tegye hűtőszekrénybe, amíg elkészül a saláta. Kis, lapos tálba üsse bele a tojást, és alaposan keverje el a tejjel. Másik tálban keverje össze a lisztet és a kukoricapelyhet a sóval, borssal. Vágja a csirkehúst 4-5 hosszú csíkra. Mártsa ezeket előbb a tojásba, majd a lisztes keverékbe úgy, hogy mindenhol teljesen beborítsa az anyag. Süsse mindegyiket a bő olajban addig, míg kezd megbarnulni. Keverje össze a salátaleveleket, a káposztákat és a sárgarépát. Vékonyan szeletelje a tetejére a póréhagymát. Szórja meg a mandulával. A zöldség közepébe alakítson mélyedést, és ebbe halmozza a kis darabokra vagdalt csirkehúst. Locsolja rá az öntetet, és azonnal tálalja.

 

 


Arby's® Jamocha itala
(Arby's® Jamocha Shake)

 

 

 


Nosza, mossuk ki a turmixgépet, ehhez a most négy éve létező italhoz. Az Arby's híres Jamocha változata egyike az első ismertté vált kávés itókáknak, mielőtt a Starbucks elárasztott minket a Frappuccinos-szal. Ez a kevert ital több tejjel, mint kávéval készített innivaló, de ha Te az eredetit szereted, akkor is kedvelni fogod ezt a könnyen elkészíthető változatot.
Hozzávalók:
2,4 dl hideg kávé, 2,4 sovány tej, 3 evőkanál kristálycukor, 7,2 dl vanília fagylalt, 3 evőkanál csokoládé öntet

Elkészítése:
Turmixgépben keverje össze a kávét, a tejet és a cukrot, majd közepes sebességen 15 másodpercit forgasd, míg a cukor teljesen elkeveredik.
Adja hozzá a fagylaltot és a csokoládé öntetet, és nagy sebességgel keverd, amíg lágy és krémes lesz. Állítsa le a gépet, és ha szükséges, kanállal keverje tovább, hogy minden alkotórész teljesen elegyedjen.
Öntse két nagy, félliteres pohárba.
A mennyiségből két nagy ital készül.

 

 


Bennigan's féle hagymaleves
(Bennigan's Onion Soup)

 

 

 


Hozzávalók:
22,5 dkg szeletelt ezüsthagyma, 0,6 dl vaj, 2 evőkanál kukoricaolaj, 3 evőkanál liszt, 1 l csirkeleves, 1 l marhahúsleves, 8 szelet franciakenyér, reszelt sajt, parmezán

Elkészítése:
Párolja a vajon üvegesre a hagymát, de ne barnítsa meg. Amikor puha, csökkentse a legkisebbre a hőmérsékletet, szórja meg a liszttel és keverje el. Öntse fel a húslevessel és forralja össze. Merje nyolc kis tálkába a levest, mindegyik tetejére tegyen egy szelet kenyeret. A reszelt sajtokat egyenlő arányban keverje össze a kukoricaolajjal, majd kanalazza a kenyerek tetejére. Tegye közepes hőmérsékletű sütőbe a tálakat, amíg a sajt megolvad. Azonnal tálalja. Hat hónapra lefagyaszthatja a maradékot.

 

 


Benihana® gyömbéres salátaöntete
(Benihana® Ginger Salad Dressing)

 

 

 


Egykoron, amikor még csupán kezdtek megjelenni a salátaöntetek, ez volt a legkeresettebb, és legfinomabb. A Benihana® étteremlánc grill étkezdéiben megtalálhatta a húshoz illő salátákat ezzel az ízletes, krémes, édeskés, friss gyömbér öntettel. Ezt a receptet igazán egyszerű megvalósítani, ha egyszer beszerezte a hozzávalókat. Csak dobáljon bele mindent a keverőbe, s szinte már kész is. Egyúttal ez a recept segíthet eldönteni, hogy a keringő több hasonló receptmásolat közül vajon melyik is az igazi. Tudnia kell, hogy ez az eddig máshol meg nem jelent összeállítás, ami nagyon közel áll az eredetihez.
Hozzávalók:
1,2 dl reszelt hagyma, 1,2 dl mogyoróolaj, 0.6 dl rizsecet, 2 evőkanál víz, 2-2 evőkanál reszelt gyömbér, reszelt zellergyökér és ketchup, 4 teáskanál szójaszósz, 2-2 teáskanál cukor és citromlé, fél-fél teáskanál zúzott fokhagyma és só, késhegynyi bors

Elkészítése:
Valamennyi alkotóelemet a keverőgépbe téve, a legmagasabb fokozaton mixelje 30 másodpercet, amíg a gyömbér teljes mértékben pürésedik. Mintegy 4 dl-t kap.

 

 


Big Boy's-féle csirkeöntet
(Big Boy's Chicken Gravy)

 

 

 


Hozzávalók:
7,5 dl csirke leves, fél evőkanál hagymapor, 1 teáskanál csirke fűszerkeverék, 1,5 dl Bisquick szósz

Elkészítése:
Turmixgépben keverje össze a hozzávalókat. Nagy fordulatszámon keverje legalább fél percig, hogy kellően sima, egynemű legyen. Öntse egy edénybe, és állandó keverés mellett, közepes hőmérsékleten forralja fel, és főzze 4-5 percet, amíg besűrűsödik. Azonnal tálalja. Hűtőben 4 hónapig is eláll.

 

 


Bob "Oven's" nehéz öntete
(Bob "Oven's" Colonial Dressing)

 

 

 


Hozzávalók:
2,4 dl víz, 3 cl kukoricakeményítő, 5 cl ecet, 2,4 dl cukor, 1 teáskanál hagymapor, 1 teáskanál só, 5 dkg vaj vagy margarin, fél teáskanál őrölt bors, 1 teáskanál zelleres só, 1 teáskanál zeller mag

Elkészítése:
A vizet és a keményítőt turmixgépben 1 perc alatt keverje simára. Öntse tűzálló tálba, és folyamatos keverés mellett, közepes hőmérsékleten főzze. Közben sorra tegye bele a többi hozzávalót. Addig főzze, amíg kellően besűrűsödik, és fényes, sima állagú lesz. Hagyja teljesen lehűlni, majd tegye hűtőszekrénybe. Szorosan lezárva egy hétig is eláll. Nem fagyasztható le.

 

 


Boston Chicken egytál
(Boston Chicken Stuffed)

 

 

 


Hozzávalók:
30 dkg szeletelt konzerv sárgarépa (lecsepegtetve), 10 dkg szeletelt konzerv gomba (lecsepegtetve), 4,5 dl csirkeleves, 2 szárzeller (centisre felvagdalva), 1 teáskanál morzsolt zsálya, 1 teáskanál baromfi fűszerkeverék, 1 evőkanál olvasztott vaj vagy margarin, 3 db puffancs (1 centisre felkockázva), 32 dkg főtt csirkemell felcsíkozva, 1 evőkanál vagdalt petrezselyem, 2 evőkanál reszelt hagyma

Elkészítése:
Vagdalja a zöldséget apróra. Csepegtesse le, és borítsa egy keverőtálba. Tegye hozzá a gombát is. Öntse rá a csirkelevest, tegye bele a zellert, a fűszereket és a margarint. Néhány pillanatig mixelje nagy sebességgel, amíg a zellerszárat feldarabolja. Szórja a tetejére a zsemlekockákat. Hintse meg a vagdalt petrezselyemmel és a hagymával. Merítse bele a mixert, és kevergetve pépesítse addig, amíg teljesen egynemű lesz. Tegye bele a főtt húst, fedje be az edényt, és 45 percre tegye 175 fokos sütőbe. A maradék 1 hétig eláll hűtőszekrényben, fagyasztva 4 hónapig.

 

 


Boston Market® fasírt
(Boston Market® Meatloaf)

 

 

 


A 90-es évek elején a Boston Chicken hengerelt. A házias húsokat felcserélő étteremlánc szárnyalt, az éhes vásárlók sorban álltak a kiadóablakoknál a különleges sültételek miatt. Szóval, eredményes volt az étteremlánc a csirkével, ám a társaság hirtelen elhatározása nyomán a gyorsan, elsőnek piacra dobott grill-mártásos, darált húsos sültje igazi siker lett. De a kínálat többi különlegessége felvetette a társaság számára a nagy kérdést: mi legyen az étteremlánc nevével? A fejesek azonnal döntöttek, épp itt az ideje a névváltoztatásnak - Boston Market-ra. Ekkortól datálódik a Boston Market név elterjedése, ami ma már több mint 700 üzlet felett hirdeti az étteremlánc sikerét. Hozzávalók:
2,4 dl paradicsomlé, 1 evőkanál grillmártás, 1 evőkanál kristálycukor, 45 dkg darált vesepecsenye, 6 evőkanál teljes kiőrlésű liszt, 1 teáskanál só, 1 teáskanál hagymapor, 1 teáskanál őrölt feketebors, késhegynyi fokhagymapor

Elkészítése:
Melegítse elő 200 fokra a sütőt. Kis edényben, közepes láng felett keverje össze a paradicsomlevet, a grillmártást és a cukrot. Folyamatosan keverve addig melegítse, amíg buborékozni kezd - akkor vegye le a melegről. Tegye egy nagyobb tálba az összes többi hozzávalót, valamint két evőkanálnyit a mártásból. Fakanállal, vagy inkább kézzel, alaposan dolgozza össze. Formázható, rugalmas legyen a keverék. Simítsa sütőformába (legjobb a duplafalú sütőedény, amely engedi kicsurogni a zsiradékot sütés közben), Fóliával fedje le, és tegye a sütőbe félórára. A 30 perc eltelte után vegye ki a sütőből, távolítsa el a fóliát, öntse le róla a zsiradékot. Még a sütőformában hegyes késsel vágja mintegy nyolc darabra. Így fog tökéletesen megsülni a közepe is. A maradék paradicsomos keveréket kanállal locsolja a hús köré és a vágásokba. Fedő nélkül tegye vissza 25-30 percre a sütőbe. Vegye ki, hagyja pár percig hűlni, majd tálalja. Négy adag lesz.

 

 


Burger King®-féle Big King
(Burger King® Big King)

 

 

 


A Burger háború még a kávéházak világában kezdődött. A két óriás, a McDonald's és a Burger King mindig a másik csúcstermékének lemásolásával igyekezett ebben a véres csatában előnyt szerezni. Először a Burger King lépett a Big King-gel, ami megfelel a McDonald's Big Mac-jének. Mindkettő marhahúsos pogácsa, sajátos öntet, salátalevél, sajt, savanyúság, hagyma - szezámmagos zsömlében, tulajdonképpen csak elrendezésbeli eltéréssel. Akkor lépett elő a McDonald's a Big N' Tasty-vel, ami kísértetiesen hasonlított a Burger King's Whopper-jére, friss salátájával, paradicsomjával és hagymájával az óriási marhahús pogácsa tetején. Hogy ki nyeri a másik cég termékeinek elcsenésével ezt az ütközetet? Valószínűleg senki. A McDonald's változatában a Big N' Tasty nagyobb és olcsóbb lett a másikénál, később a nevét is Big Xtra!-ra változtatták. Eközben a Burger King kirukkolt a Big King-gel. De ez a harc még messze nem ért véget. Mostanában a Burger King csavart ezen egyet, s előlopakodott a franciás jellegű étkeivel. Erre a McDonald's piacra dobott néhány reggeli szendvicset, tovább szélesítve a nagyok egyre bővülő választékát. Ám a háború folytatódik - és a csatatér ketchupban tocsog.
Hozzávalók:
70 dkg darált marhahús, só, bors, 4 nagy hamburger zsemle, 4 salátalevél, 8 szelet sajt, 8 szelet hagyma, 8 kapros savanyú uborka
Az öntethez:
0,6 dl majonéz, 2 teáskanál Francia-mártás, 2 teáskanál édes fűszerkeverék, 1 teáskanál ecet, fél teáskanál cukor, negyed teáskanál citromlé, késhegynyi őrölt paprika
Készítse el az öntetet, a hozzávalók kikeverésével egy kis tálkában. A felhasználásig tegye félre. Forrósítsa fel a grillsütőt. Ossza a húst nyolc egyenlő részre. Gyúrjon belőlük gombócokat,

majd lapítsa zsemle méretűvé azokat. Grillezze a húskorongokat oldalanként 2-3 percig, közben sózza és borsozza meg. Ha a hús elkészült, pirítsa a zsemlék vágott felületét barnára. Vigyázzon ne égjenek meg! Állítsa össze a burgereket. Először egy kanálnyi mártás kerül a zsemlére, erre salátalevelet tegyen. Következik egy húskorong, majd sajt. Tegyen rá a szétválasztott hagymakarikákból, amire a második szelet hús és sajt jön. Végül zárja le a zsemle tetejével. Amennyiben forrón szereti, akkor mikrohullámú sütőben, egyenként 15-20 másodpercig melegítse.

 

 


California Pizza Kitchen® Dakota borsópüré levese árpagyönggyel
(California Pizza Kitchen® Shows Dakota Smashed Pea & Barley Soup)

 

 

 


Van egy jó kis turmixgéped? Tudod az, az ügyes kis szerkentyű, amelynek késő éjjeli használatával kellemetlen zűrzavart okozhatsz. Kapd a kezedbe ehhez a recepthez, s készíts a borsóból olyan szép, sima krémet, mint az eredeti. Ha nincs kézi mixered, sima kézi passzírozóval is dolgozhatsz. Ez a leves igen ízletes, és nagyon sovány.
Hozzávalók:
4,8 dl feles borsó, 1,5 l víz, 1 liter csirke erőleves, 0,8 dl reszelt hagyma, 1 nagy gerezd zúzott fokhagyma, 2 teáskanál citromlé, 1 teáskanál só, 1 teáskanál kristálycukor, negyed-negyed teáskanál vagdalt petrezselyem és őrölt fehérbors, csipet kakukkfű, 2 közepes sárgarépa felszeletelve, 0,6 dl vagdalt zeller, 0,8 dl árpagyöngy
A díszítéshez:
vagdalt snidling

Elkészítése:
Áztassa be, majd csepegtesse le a borsót. Tegye egy nagyobb fazékba, öntse fel a vízzel, a csirkelevessel, ízesítse hagymával, fokhagymával, citromlével. Fűszerezze sóval, borssal, petrezselyemmel és kakukkfűvel. Forralja fel, majd vegye alacsonyra a hőmérsékletet, és mintegy 75 perc alatt főzze puhára a borsót.
Amíg a borsó fő, 1 liter vízben tegye fel főni az árpagyöngyét. Ha felforrt, csökkentse a hőmérsékletet, és főzze bő egy órát, mire megpuhul, és a víz javarészét elfőtte.
Ha megfőtt a borsó, következhet a kézi mixer, pürésíteni a levest. (Egyébként, ha a krémlevest nem szereti, ezt a lépést hagyja ki. Így is nagyon finom, csak kicsit más, mint az eredeti)
Szűrje és csepegtesse le az árpagyöngyét, és keverje a borsópüréhez. Adja hozzá a sárgarépát és a zellert, majd 15-30 percre tegye vissza a lassú tűzre. Időnként keverje meg. Végül vegye le a tűzről, hagyja negyedórát áll, majd tálalja. Ekkor szórja meg vagdalt snidlinggel. Nyolc adag lesz belőle.

 

 

 

Forrás:
Étteremláncok titkos receptjei
Szerző:
Barna Aladár


 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.