Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Világhíres éttermek, világhíres receptjei 3

2016.01.10

VILÁGKONYHA, KONYHAVILÁG

 

 


A Hard Rock Cafe pirítottburgonya-levese
(Hard Rock Cafe Baked Potato Soup)

 

 

 

 

 


Hozzávalók:
8 szelet bacon (kisütve, felvagdalva), 1,6 dl kockára vágott hagyma, 1,8 dl liszt, 16 dl forró csirkeleves, 12 dl burgonya (hámozva, felkockázva, lepirítva), 2 evőkanálnyi csípős krém, 0,2 dl vagdalt petrezselyem. 1,5 -1,5 teáskanál fokhagyma por, só és bors, 2,4 dl cheddar sajt (reszelve), 0,6 dl vagdalt snidling Elkészítése: Süsse ki a bacon szalonnát, és vegye ki. A maradék zsiradékban, közepes hőmérsékleten párolja 3 perc alatt üvegesre a hagymát. Adja hozzá a lisztet, és folyamatosan keverje, míg zsemleszínű lesz. Öntse fel a forró levessel. Csökkentse a meleget, adja hozzá a sült burgonyát, és keverje el benne a többi fűszert is. Lassú tűzön főzze 10 percet, de ne forralja. Szórja bele a reszelt sajtot és a snidlinget, és keverje, míg a sajt megolvad. A kisült baconnal, petrezselyemmel díszítve tálalja. 8 adag lesz.

 

 

 


Anna néni perecei
(Auntie Anne's Pretzels)

 

 

 


Hozzávalók: 1,5 teáskanál élesztő, 0,5 teáskanál barna cukor, 1 teáskanál só, 3,6 dl langyos víz, 9,6 dl kenyérliszt, 2 teáskanál sütőpor, 4,8 dl forró víz, 22,5 dkg vaj, 2 evőkanál méz A szóráshoz: barna és fehér kristálycukor Elkészítése: Keverje össze az élesztőt, a barna cukrot és csipet sót a langyos vízzel. Hagyja öt percig állni. Adja hozzá a lisztet, és dolgozza ki alaposan. Kelessze legalább egy órán keresztül. Kenje ki a tepsit. A sütőport keverje el a forró vízzel. Csípjen le egy darab tésztát, sodorja ki és formáljon perecet belőle. Mártsa a perecet a sütőporos forró vízbe, majd tegye a tepsibe. Süsse 12 percig 210 fokon. Még forrón ecsetelje be az olvasztott vajjal elkevert mézzel. Hintse meg fele-fele arányban összekevert barna és fehér kristálycukorral.

 

 

 


Arby's® mártás
(Arby's® Sauce)

 

 

 


Ámbár az Arby's marhahúsos szendvicseit nagyon nehéz lemásolni, mióta különleges eljárással készített, vékonyan szeletelt marhahúsból készítik. A gyorsétterem-lánc e mártása azonban könnyen utánozható. Ezt a jól felvert, könnyű mártást nyugodtan használhatod az otthoni szendvicseidhez, akár grill csirkével, akár hallal készíted. Hozzávalók: 2,4 dl ketchup, 2 teáskanál víz, negyed-negyed teáskanál fokhagymapor, vöröshagymapor, bors és só, fél teáskanál Tabasco csípős mártás Elkészítése: Minden hozzávalót keverjen össze egy kis tálkában, és állandó keverés mellett, közepes hőfokon főzze 5-10 percet. Vegye le a melegről, takarja le, és hagyja kihűlni. Öntse jól záródó dobozba, és tegye hűtőszekrénybe. Egy-két hónapig is eláll.

 

 

 


Boston Chicken és KFC pácolt-szerű csirkéje
(Boston Chicken & KFC Rotisserie Style Chicken)

 

 

 

 

 

 


Hozzávalók:
4 csirkemell
Az öntethez:
0,6 dl olaj, 1 evőkanál méz, 1 evőkanál zöldcitrom-lé, késhegynyi paprika, fűszeres só

Elkészítése:
Az öntet hozzávalóit keverje össze egy kis tálkában, majd melegítse fel a méz teljes olvadásáig. A négy csirkemellet vágja félbe, és bőrével felfelé tegye azokat kerek tepsibe. Öntözze meg a fűszeres keverékkel, majd süsse 200 fokon szép barnára, 35-40 perc alatt, de anélkül, hogy megfordítaná a húsokat, ám közben 3-4-szer meglocsolja saját levével. Ha megsült, vegye ki a sütőből, és azonnal takarja be szorosan fóliával az edényt 15-20 percre. Csak utána tálalja.

 

 

 

 


Boston Chicken-féle áfonyamártás
(Boston Chicken Cranberry Sauce)

 

 

 


Hozzávalók:
45 dkg áfonya zselé, 28 dkg narancs lekvár, negyed teáskanál reszelt gyömbér, 4,8 dl friss áfonya, 0,8 dl darált dió

Elkészítése:
Bő kétliteres edényben, közepes hőfokon, folyamatos keverés mellett főzze össze a zselét, a lekvárt és a gyömbért 6-8 perc alatt, míg teljesen elkeverednek. Adja hozzá a szeletelt, friss áfonyát, és addig főzze tovább, míg rövidesen a gyümölcs kezd kifehéredni és megpuhulni. (Ne legyen se puha, se túl kemény.) Keverje bele a diót. Amikor kézmelegre hűlt, tegye a hűtőbe. Letakarva 10 napig tárolható. Jól fagyasztható, akár 4 hónapra is.

 

 

 


Burger King® grillcsirke
(Burger King® BBQ Broiler)

 

 

 


Ezt a grillezett csirkés szendvicset Amerika második számú burgeres étteremlánca 1990-ben mutatta be, és hamarosan napi egymilliót adtak el belőle. (Nem jó hír a csirkéknek.) Ezt igen könnyű otthon lekoppintani. Ahhoz, hogy a burger óriás szendvicséhez hasonló legyen, elég a csirkemellet kettévágni, és kissé kiklopfolni. Tegye a csirkét a pácba, és fűtse be a grillsütőt. A recept alapján négy szendvicset készíthet.

Hozzávalók:
2 csirkemell-filé, 4 szezámmagos zsömle, salátalevél, 0,6 dl majonéz, 8 szelet paradicsom
A páchoz:
0,6 dl víz, 2 teáskanál ketchup, 1 teáskanál só, késhegynyi bors és oregánó, vagdalt petrezselyem, 2 kávéskanál hagymapor

Elkészítése:
Készítse el a páclevet. Vágja félbe a csirkemelleket, és fóliával letakarva klopfolja ki fél centi vastag, zsemleméretű koronggá. Tegye a pácba, takarja le, és legalább négy órára tegye a hűtőbe. (Még jobb, ha egy éjszakára.) Forrósítsa fel a grillsütőt, és süsse a húsok mindkét oldalát 3-4 percig. Vágja ketté a zsemléket. Melegítse fel őket, és a vágott felületüket pirítsa világosbarnára. Fentről lefelé állítsa össze a szendvicseket. A zsemle tetejének vágott részére majonéz, erre saláta, majd a csirkemell, rá két paradicsomszelet, végül a zsemle alja kerül. Fordítsa meg a zsemlét, kissé nyomja össze, és szalvétában máris kínálhatja.
Tipp: Még finomabbá teheti, ha a pácba füst-aromát is kever. (Ha van lehetősége, a hickory ízesítésűt válassza!)

 

 

 


Carl's Jr.® ropogós csirke-szendvicse
(Carl's Jr.® Bacon Crispy Chicken Sandwich)

 

 

 


Ha szereti a ropogós csirkés szendvicset (s különösképpen, ha nem Nyugaton lakik), akkor mindenképpen ki kell próbálnia ennek a Carl's Jr.® által kiagyalt szendvicsnek a másolatát. Ez a recept az eredeti formáját mutatja a kaliforniai illetőségű étteremlánc kínálatának, és tartalmazza a házias öntetet is. Használjon hozzá pulyka bacont, sovány sajtot és majonézt, s olyan elégedett lesz, hogy rögtön kettőt eszik belőle.

Hozzávalók:
1 tojás, 2,4 dl víz, 2,4 dl liszt, 2,5 teáskanál só, 1 teáskanál piros paprika, 1 teáskanál hagyma por, csipet fokhagyma por, 4 csirkemell filé, 4 szezámmagos zsömle, 4 salátalevél, 4 paradicsomszelet, 8 szelet sült bacon, 8 szelet sajt

A farmer öntethez:
0,8 dl majonéz, 2 evőkanál tejföl, 1 evőkanál olvasztott vaj, 1,5 teáskanál cukor, negyed teáskanál citromlé, késhegynyi só, petrezselyem és hagymapor, kevés kapor, fokhagymapor és fekete bors, 2 teáskanálnyi forró víz, fél teáskanál zselatin

Az öntethez oldja fel a zselatint a forró vízben. A többi hozzávalót alaposan keverje le, majd adja hozzá a feloldott zselatint. Takarja le, és felhasználásig tegye a hűtőszekrénybe. A csirke melleket klopfolja ki fél centi vastagra, majd vágja félbe azokat. Üsse fel a tojást és keverje ki 2,4 deci vízzel. Nagyobb tálban elegyítse össze a lisztet, a sót, a paprikát, a hagyma porokat. Egyenként panírozza be a húsokat. Először forgassa meg a lisztes, majd a tojásos, végül újra a lisztes keverékben úgy, hogy teljesen beburkolja a panír. Melegítsen fel egy liter olajat 180 fokra olajsütőben vagy magas falú serpenyőben. Süsse a hússzeleteket 8-10 percig a bő forró olajban ropogós barnára. Amíg sül, vágja félbe a zsemléket, és vágott felületüket kissé pirítsa meg. A pirított felületeket kenje meg 1,5 kanálnyi mártással, tegyen salátalevelet és paradicsomkarikát rá. Erre kerül a lecsepegtetett sült csirke, majd a sajtszelet. Tegye legfelülre a bacon szeletet, majd fedje be a tetejével.

 

 

 


Chef Paul Prudhomme's® szárnyas-varázsa
(Chef Paul Prudhomme's® Poultry Magic®)

 

 

 


A louisianai Paul Prudhomme, America elsőszámú szakácsa találta ki ezt a nagy áruházakban kapható, vadonatúj, varázslatos csirkés étket. Paul a séf a különböző éttermekben eltöltött évek alatt kidolgozta saját fűszerkeverékét, amit a főztjeihez felszolgáltak a vendégeknek. Ezt most elkészítheti saját kis konyhájában is. Kitűnően használhatja parázson, grillben, vagy sütőben sült csirkékhez, pulykához, kacsához, tyúkhoz.

Hozzávalók:
1,5 teáskanál só, fél teáskanál paprika, negyed-negyed teáskanál Cayenne, hagymapor, fokhagymapor, őrölt bors, morzsolt kakukkfű, oregánó és zsálya, csipet kömény Valamennyi hozzávalót alaposan keverje össze, és tegye jól zárható fűszertartóba. Ízlése szerint fűszerezze ezzel a húsokat.

 

 

 


Chevys®-féle fokhagymás törtkrumpli
(Chevys® Garlic Mashed Potatoes)

 

 

 


Ez a könnyen utánozható tál sok, igen ízletes, sikeres formában ment végig az étteremlánc rendszerén. Ez a változat az egyik legfinomabb a sokféle, például mexikói és egyebek között. Csupán szánd rá magad, és süsd, főzd a krumplit!

Hozzávalók:
4 nagy burgonya, 1 evőkanál vaj, 3-4 gerezd zúzott fokhagyma, 2 dl víz, 1,2 dl tejföl, 1 teáskanál só, csipet őrölt bors

Elkészítése:
Melegítse elő a sütőt 200 fokra. A burgonyákat kenje be vékonyan olajjal, és a sütőben süsse 1 órán keresztül, amíg teljesen megpuhul. Vegye ki, és hagyja teljesen kihűlni.
Törje össze, de a héjdarabok felét vegye ki. Bár, akár benne hagyhatja az egészet. A vajat közepes hőmérsékleten olvassza fel, majd tegye bele a fokhagymát, és párolja öt percig. Keverje el benne a többi hozzávalót, adja a burgonyához, végül melegítse össze az egészet. Forrón tálalja.
Négy adag lesz belőle. Chi Chi's könnyű öntete
(Chi Chi's Mild Salsa)

 

 

 

 


Hozzávalók:
40 dkg főtt paradicsom, 2 nagy póréhagyma, 1 nagy kemény paradicsom (mag nélkül, szeletelve) fél-fél teáskanál só és őrölt bors, ízlés szerint Tabasco mártás

Elkészítése:
Vágja össze a főtt paradicsomot, és egy tálban keverje hozzá az apróra vágott hagymát, a szeletelt paradicsomot, a sót és borsot. Forralja fel, de egy perc után azonnal vegye le a melegről. A felét tegye turmixgépbe, és közepesre dolgozza el, de ne legyen teljesen pépes. Öntse a maradék keverékhez. Hagyja kihűlni, és szorosan lezárva tegye hűtőbe. Pár hét után fogyasztható. Hűtőben 6 hónapig eláll.
Tipp:
Ha erősen szereti, adjon hozzá 1 teáskanál magnélküli, aprított chilit.

 

 

 


Chili's® Calypso üdítője
(Chili's® Calypso Cooler®)

 

 

 


Ennek a különben drága, minden csillogó-villogó étteremben, talponállóban rendelhető italnak a receptjére kíváncsi? Íme, egy azok közül.

Hozzávalók:
0,5 dl Captain Morgan rum, 0,3 dl barackpálinka, 1,2 dl narancs szörp, 1 zöldcitrom leve kicsavarva, fél gránátalma
A díszítéshez:
narancs gerezd, koktél meggy

Elkészítése:
Tegyen tört jéggel egy félliteres üvegpohárba. A felsorolás sorrendjében öntsön rá minden hozzávalót, de ne keverje össze. Díszítse naranccsal és fogpiszkálóra szúrt meggyel.
Szívószállal kínálja. Egy adagra való mennyiség.

 

 

 


Church's-féle sült csirke
(Church's Fried Chicken)

 

 

 


Hozzávalók: A panírhoz:
1 evőkanál cukor, 3,6 dl rétesliszt, 1,2 dl kukoricakeményítő, 3 teáskanál fűszeres só, 2 teáskanál paprika, fél teáskanál sütőpor, 1,2 dl reszelt keksz, 1 adag olasz mártáspor, 1 adag hagymaleves por
A sütéshez:
2 tojás, 0,6 dl hideg víz, 2,4 dl kukoricaolaj

Elkészítése:
A panír valamennyi összetevőjét tegye keverő tálba, és alaposan keverje teljesen simára. Szorosan lezárt edényben, szobahőmérsékleten három hónapig eltarthatja.
Felhasználásakor üsse fel a tojásokat, keverje el a vízzel. Mártsa meg benne a csirkedarabokat, forgassa bele a panír keverékbe. Újra tegye a tojásba, végül ismét a panírpor következzen. Füstölgősen forróra hevítse fel az olajat egy serpenyőben. A húsokat bőrös felükkel lefelé süsse 4-5 percig, közepes hőmérsékleten. Ezután tegye át egy kiolajozott tepsibe, fóliával takarja be, de csak három oldalon legyen szorosan lezárva. 175 fokon süsse 45-50 percet. Vegye le a fóliát, és 5 percet még süsse, amíg kérges lesz a teteje. .

 

 

 

 

Forrás:
Étteremláncok titkos receptjei
Szerző:
Barna Aladár


 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.