Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Világhíres éttermek, világhíres receptjei 4

2016.01.11

VILÁGKONYHA, KONYHAVILÁG

 


A Hard Rock Cafe pirított-burgonya-levese
(Hard Rock Cafe Baked Potato Soup)

 

 

 

Hozzávalók:
8 szelet bacon (kisütve, felvagdalva), 1,6 dl kockára vágott hagyma, 1,8 dl liszt, 16 dl forró csirkeleves, 12 dl burgonya (hámozva, felkockázva, lepirítva), 2 evőkanálnyi csípős krém, 0,2 dl vagdalt petrezselyem. 1,5 -1,5 teáskanál fokhagyma por, só és bors, 2,4 dl cheddar sajt (reszelve), 0,6 dl vagdalt snidling

Elkészítése:
Süsse ki a bacon szalonnát, és vegye ki. A maradék zsiradékban, közepes hőmérsékleten párolja 3 perc alatt üvegesre a hagymát. Adja hozzá a lisztet, és folyamatosan keverje, míg zsemleszínű lesz. Öntse fel a forró levessel. Csökkentse a meleget, adja hozzá a sült burgonyát, és keverje el benne a többi fűszert is. Lassú tűzön főzze 10 percet, de ne forralja. Szórja bele a reszelt sajtot és a snidlinget, és keverje, míg a sajt megolvad. A kisült baconnal, petrezselyemmel díszítve tálalja. 8 adag lesz.

 

 


Anna néni perecei
(Auntie Anne's Pretzels)

 

 

Hozzávalók:
1,5 teáskanál élesztő, 0,5 teáskanál barna cukor, 1 teáskanál só, 3,6 dl langyos víz, 9,6 dl kenyérliszt, 2 teáskanál sütőpor, 4,8 dl forró víz, 22,5 dkg vaj, 2 evőkanál méz A szóráshoz:
barna és fehér kristálycukor

Elkészítése:
Keverje össze az élesztőt, a barna cukrot és csipet sót a langyos vízzel. Hagyja öt percig állni. Adja hozzá a lisztet, és dolgozza ki alaposan. Kelessze legalább egy órán keresztül. Kenje ki a tepsit. A sütőport keverje el a forró vízzel. Csípjen le egy darab tésztát, sodorja ki és formáljon perecet belőle. Mártsa a perecet a sütőporos forró vízbe, majd tegye a tepsibe. Süsse 12 percig 210 fokon. Még forrón ecsetelje be az olvasztott vajjal elkevert mézzel. Hintse meg fele-fele arányban összekevert barna és fehér kristálycukorral.

 

 


Arby's® mártás
(Arby's® Sauce)

 

 

Ámbár az Arby's marhahúsos szendvicseit nagyon nehéz lemásolni, mióta különleges eljárással készített, vékonyan szeletelt marhahúsból készítik. A gyorsétterem-lánc e mártása azonban könnyen utánozható. Ezt a jól felvert, könnyű mártást nyugodtan használhatod az otthoni szendvicseidhez, akár grill csirkével, akár hallal készíted.

Hozzávalók: 2,4 dl ketchup, 2 teáskanál víz, negyed-negyed teáskanál fokhagymapor, vöröshagymapor, bors és só, fél teáskanál Tabasco csípős mártás Elkészítése:
Minden hozzávalót keverjen össze egy kis tálkában, és állandó keverés mellett, közepes hőfokon főzze 5-10 percet. Vegye le a melegről, takarja le, és hagyja kihűlni. Öntse jól záródó dobozba, és tegye hűtőszekrénybe. Egy-két hónapig is eláll.

 

 


A Spagetti-gyár sajtmártása
(Spaghetti Factory Cheese Sauce)

 

 


Hozzávalók:
2 evőkanál liszt, 4 evőkanál vaj, 1 teáskanál olívaolaj, 2 teáskanál zúzott fokhagyma, 2 evőkanál vagdalt petrezselyem, 1,2 dl tejszín, 2,4 dl tej, 2 dl reszelt füstölt sajt, fehérbors Elkészítése:
Közepes hőmérsékleten habzásig melegítse a vajat és az olíva olajat. Adja hozzá a lisztet, és főzze rövid keverés alatt, majd tegye bele a fokhagymát. Öntse fel a tejjel és a tejszínnel. Ízesítse borssal és petrezselyemmel. Végül keverje bele a sajtot, és vegye le a melegről. Öntse a forró tésztára.

 

 


Benihana® japán sült rizse 2.
(Benihana® Japanese Fried Rice)

 

 

Hozzávalók:
1 liter főtt rizs, 2,4 dl borsó, 2 evőkanál finomra vágott sárgarépa, 2 tojás, 0,6 dl vagdalt hagyma, 1,5 evőkanál vaj, 2 evőkanál szójaszósz, só, őrölt bors

Elkészítése:
Sós vízben, a szokásos módon főzze meg a rizst. Öntse egy nagyobb tálba, és tegye a hűtőszekrénybe. A felvert tojásokból süssön rántottát. Sütés közben szedje borsószemnyi darabokra. Ha a rizs szobahőmérsékletűre hűlt, keverje hozzá a borsót, a sárgarépát, a rántottát és a finomra vágott vöröshagymát. Óvatosan forgassa össze. Olvassza fel a vajat közepes hőmérsékletre egy nagyobb serpenyőben. Ha felolvadt, simítsa bele a rizses keveréket, öntözze meg a szójaszósszal, fűszerezze sóval és borssal. Közepes hőmérsékleten párolja 6-8 percig, közben gyakran kevergesse meg.
Négy adagban tálalja.

 

 


Benihana® varázslatos mustármártása
(Benihana® Magic Mustard Sauce)

 

 


Hozzávalók:
1 evőkanál szezámmag (megtörve és pirítva), 3 evőkanál mustár, 2 evőkanálnyi forró víz, 1,6 dl szójaszósz, fél gerezd zúzott fokhagyma, 3 evőkanál natúr tejszínes krém Elkészítése:
Melegítse elő a sütőt 180 fokra. Tegye a kissé megtört szezámmagon lapos tepsiben a sütőbe 10-15 percre. Keverje ki krémesre a mustárt a forró vízzel. Tegye mixerbe a pirított szezámmaggal, szójaszósszal és fokhagymával együtt. Nagy fokozattal keverje egy percet. Végül forgassa bele a tejszínes krémet.

 

 


Boston Chicken-féle sütőtök
(Boston Chicken Squash)

 

 


Hozzávalók:
2 kisebb sütőtök (hosszában félbevágva, kimagozva), margarin, só, 1,2 dl barnacukor, 1,2 dl méz, fél teáskanál reszelt gyömbér, 1 teáskanál fahéjas, vaníliás fűszerkeverék, 4 teáskanál vaj

Elkészítése:
Kétszáz fokra melegítse elő a sütőt. Vágott felületével lefelé tegye a sütőtököket egy lapos, kikent tepsibe. Letakarás nélkül süsse 45 percet, amikor a villa könnyen beleszúrható. Fordítsa meg, kenje meg margarinnal és sózza meg a vágott felületeket. Tíz percre tegye vissza sülni, míg kezd szépen barnulni. Kaparja ki a húsát keverőedénybe. Adja hozzá a cukrot, a mézet, a gyömbért, a vajat és a fűszerkeveréket. Közepes sebességgel keverje simává össze. Simítsa tepsibe, fóliával takarja le, és tegye vissza a sütőbe, alacsony hőmérsékleten, csak a melegen tartás miatt, 25-30 percre. A maradék hűtőben egy hétig, fagyasztóban 4 hónapig áll el.

 

 


Burger King® grillcsirke
(Burger King® BBQ Broiler)

 

 


Ezt a grillezett csirkés szendvicset Amerika második számú "burgeres" étteremlánca 1990-ben mutatta be, és hamarosan napi egymilliót adtak el belőle. (Nem jó hír a csirkéknek.) Ezt igen könnyű otthon lekoppintani. Ahhoz, hogy a Burger óriás szendvicséhez hasonló legyen, elég a csirkemellet kettévágni, és kissé kiklopfolni. Tegye a csirkét a pácba, és fűtse be a grillsütőt. A recept alapján négy szendvicset készíthet.

Hozzávalók:
2 csirkemell-filé, 4 szezámmagos zsömle, salátalevél, 0,6 dl majonéz, 8 szelet paradicsom
A páchoz: 0,6 dl víz, 2 teáskanál ketchup, 1 teáskanál só, késhegynyi bors és oregánó, vagdalt petrezselyem, 2 kávéskanál hagymapor

Elkészítése:
Készítse el a páclevet. Vágja félbe a csirkemelleket, és fóliával letakarva klopfolja ki fél centi vastag, zsemleméretű koronggá. Tegye a pácba, takarja le, és legalább négy órára tegye a hűtőbe. (Még jobb, ha egy éjszakára.) Forrósítsa fel a grillsütőt, és süsse a húsok mindkét oldalát 3-4 percig. Vágja ketté a zsemléket. Melegítse fel őket, és a vágott felületüket pirítsa világosbarnára. Fentről lefelé állítsa össze a szendvicseket. A zsemle tetejének vágott részére majonéz, erre saláta, majd a csirkemell, rá két paradicsomszelet, végül a zsemle alja kerül. Fordítsa meg a zsemlét, kissé nyomja össze, és szalvétában máris kínálhatja.
Tipp:
Még finomabbá teheti, ha a pácba füst-aromát is kever. (Ha van lehetősége, a hickory ízesítésűt válassza!)

 

 


Chevys® Friss mártása
(Chevys® Fresh Salsa)

 

 

Kapd elő a mix-masinád, gyújtsd be a grillsütőt, mert most el kell készítened az üzleti világ legjobb éttermének salátáját. E fűszeres étek előállításának kulcsa a tüzes rostélyos, a paradicsom és a csípős paprika, és egy kis füstízű aroma. Az étteremlánc az eredeti receptjében durvára tört borsot és megfüstölt erős paprikát használ. Ám használja nyugodtan az otthonit, mert nehéz lenne ilyet beszerezni az üzletekben. Ehhez a recepthez a legideálisabb a zöld csípős paprika lenne.

Hozzávalók:
6 közepes paradicsom, 10 db csípős paprika, 1 közepes hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál ecet, 2 teáskanál só, 1,5 teáskanál füstízű aroma Elkészítése:
Forrósítsa fel a grillsütőt. Vágja félbe a paradicsomokat, távolítsa el a magok egy részét, és mindegyikre csepegtessen egy kis olajat. Ízlése szerint az erős paprika magjait távolítsa el. Tegye a forró paradicsomokat a grillsütőbe. Tíz perc múlva szórja meg a zúzott borssal és tegye a paradicsomokra a paprikákat. Újabb tíz perc múlva fordítsa meg a zöldségeket. Amikor a paprika kezd feketedni, vegye ki. A paradicsomokat hagyja a sütőlapon kihűlni. Amikor kihűlt, húzza le a héjukat, és tegye gyümölcs centrifugába. Pörgesse ki belőle a folyadékot, és a maradékot tegye turmix gépbe. A többi hozzávalóval együtt 5-10 másodpercnyi keveréssel készítsen sima pürét. Zárt edényben pár órát, esetleg egy éjszakát tegye hűtőbe, hogy az ízek összeérjenek.

 

 


Chili's®-féle Csokoládés édeni édesség
(Chili's® Chocolate Chip Paradise Pie)

 

 

Mi teszi ezt az édességed olyan egyénivé, mikor sisteregve kerül az asztalodra? A csokoládés sütemény és a Graham keksz ötvözéséből jött létre ez a süti, vanília fagylalttal megtetézve, csokoládé és karamell sziruppal leöntve. Mindez fahéjas vajjal kikent, forró acél tányéron tálalva. Ha ugyanolyat akar készíteni, mint amit az étteremben kap, először is kis acél tányért kell szereznie, de megteszi egy 12-14 centi átmérőjű serpenyő is. Oszt, már csak rettentő forróra fel kell hevíteni azt, hogy az eredeti Chili's "sistergés" előálljon. De nem a sistergés a lényeg, hanem a bámulatos íz!

Hozzávalók: - A tésztához:
2,4 dl teljes kiőrlésű liszt, fél teáskanál sütőpor, negyed teáskanál szódabikarbóna, 1,2 dl puha vaj, 0,8 dl kristálycukor, 1 tojás, 1 evőkanál tej, fél-fél teáskanál vanília aroma és kókusz reszelék
A töltelékhez:
6 evőkanál vaj, 0,6 dl cukor, 3,6 dl darált édes keksz
A tetejére:
3,6 dl csokoládéforgács, 1,2 dl vagdalt mogyoró, 9 gombóc vanília fagylalt, csokoládé és karamell szirup
A vajhoz:
1,2 dl vaj, 3 evőkanál cukor, 1,5 teáskanál őrölt fahéj

Elkészítése:
Melegítse elő a sütőt 160 fokra. Keverje össze lisztet. a szódabikarbónát és a sütőport egy közepes tálban. Egy nagy tálban keverje habosra a vajat és a cukrot elektromos mixerrel. Amikor egynemű és sima, üsse bele a tojást, tegye hozzá a tejet, az aromát és a reszeléket. Keverje simára. Óvatosan forgassa bele a lisztes elegyet, hogy ne legyen csomós, majd verje teljesen simára. A kész tésztát tegye félre. Közepes tálban tegye a mikroba a vajat, magas hőmérsékleten 30 másodpercre. Adja hozzá a cukrot, és keverje fél perc alatt habosra.
Forgassa bele a keksz őrleményt, és dolgozza simára. Ezt a keveréket simítsa egy 22 x 22 centis tepsibe. Egyenletesen szórja meg a csokoládéforgáccsal, végül takarja be a tésztával. Lisztezett kézzel simítsa el a tetejét. A durvára vagdalt mogyorót rendezze el rajta, ujjával kissé belenyomva a tésztába. Süsse 40-45 percig, amíg halvány barnára kezd válni a sütemény. Közben keverje ki a fahéjas vajat. Amikor megsült a sütemény, borítsa ki, és vágja kilenc egyenlő részre. Forrósítson fel egy kis tálkát, húzza le a melegről, majd tegyen bele egy evőkanál fahéjas vajat. Sisteregve kell olvadnia. Erre tegyen egy szeletet a süteményből. (Ha gondolja, ekkor beteheti 20-30 másodpercre a mikroba.) Az egész tetejére tegyen egy gombóc vanília fagylaltot, és lazán locsolja meg csokoládé és karamell sziruppal. Szórja meg a maradék mogyoróval. Kilenc adaghoz való mennyiségek.

 

 


Chili's® Csontnélküli bivaly-szárnya
(Chili's® Boneless Buffalo Wings)

 

 

A Chili's® új menüjének ez az utánzata a hagyományos bivaly-szárny csont és bőr nélküli változatát idézi fel bennünk. Valójában azonban ezek a "szárnyak" vékonyan szeletelt csirkemellből készülnek, amelyeket paníroznak, és megsütnek, majd ugyanazt a fűszeres mártást adják hozzá, mit használtak korábban is. Ezeket a sülteket némi zöldséggel és márványsajt mártogatóssal tálalják. Gondolta, hogy ezúttal valódi Buffalo "csirkeszárnyat" ehet - villával!

Hozzávalók:
2,4 dl teljes kiőrlésű liszt, 2 teáskanál só, fél teáskanál őrölt bors, negyed-negyed teáskanál Cayenne bors és paprika, 1 tojás, 2,4 dl tej, 2 csirkemell filé, 1 l olaj, 0,6 dl csípős mártás, 1 evőkanál margarin
A tálaláshoz:
párolt zöldségcsíkok, márványsajt mártás Elkészítése:
Keverje össze a lisztet, a sót, a borsot és a paprikát egy közepes tálban. Egy másikban verje simára a tojást a tejjel. Minden csirkemellet vágjon hat-hat darabra. Egyesével mártsa a csirke melleket először a tojásos, utána a lisztes keverékbe, majd ezt ismételje meg, hogy a húsok dupla borítást kapjanak. Ha végzett a panírozással, egymás mellé tegye tálra a húsokat, és negyed órára tegye be a hűtőbe. Közben a bő olajat melegítse fel 180 fokra. Amikor a húsok eleget pihentek, süsse a forró olajban 5-6 percet, amíg megbarnulnak. Amíg a csirkék sülnek, keverje össze a csípős mártást és a margarint. Mikrózza 20-30 másodpercig, amíg a margarin kissé megolvad, és a mártás teljesen sima lesz. (Ugyanezt vízfürdőben is kikeverheti.) A közben kisült csirkéket csepegtesse le, és tegye papírszalvétára. Ezután tegye a csirkedarabokat egy jól záródó dobozba. Öntse rá a margarinos mártást, szorosan zárja le, majd addig rázza, amíg a mártás mindenhol beborítja a sülteket. Tálaláskor rendezze tálra, rakja körbe párolt zöldségcsíkokkal, és adjon hozzá márványsajtból készített mártogatóst.

 

 


Cinnabon-féle fahéjas tekercs
(Cinnabon Cinnamon Roll)

 

 

Hozzávalók:
A tésztához:
0,6 dl víz, 2,4 dl szobahőmérsékletű tej, 1 tojás felverve, 0,6 dl puha vaj, 1 evőkanál cukor, fél teáskanál só, 1 l teljes kiőrlésű liszt, 2 zacskó vanília pudingpor, 1 evőkanál sütőpor
A kenéshez:
2,4 dl barna cukor, 1 evőkanál fahéj, 0,6 dl lágy vaj
A krémhez:
fél teáskanál fahéj, 12 dkg natúr lágy sajtkrém, 0,6 dl vaj, fél teáskanál vanília aroma, fél evőkanál tej, 3,5 dl porcukor

Elkészítése:
A tésztához a felsorolás sorrendjében adja a hozzávalókat egy tésztakeverő tálba. Közben közepes sebességgel folyamatosan keverje az elektromos keverő. Lisztezett deszkán nyújtsa 4070 centiméteres téglalappá. (Amennyiben élesztőt is kevert a tésztába, hagyja pihenni 15-30 percet.) A tészta kenéséhez egy tálban keverje össze a fahéjat és a cukrot. A puha vajat kenje fel a tésztára, és szórja meg a fahéjas cukorral. A hosszabb oldal felől tekerje fel a tésztát. Éles késsel vagdalja a roládot kétujjnyi vastag karikákra. Helyezze a vágott felületükkel lefelé sütőlapra a darabokat, egymástól 3-4 centi távolságra. Takarja le, és meleg helyen hagyja pihenni egy órát. A kelés után a süteményeknek egymáshoz kell érniük. Süsse 175 fokon 15-20 percig, amíg aranybarna lesz. Közben alaposan keverje össze a krém hozzávalóit. Ezt a krémet azonnal kenje a sütőből kivett forró tekercsekre. Ennek a receptnek a tésztáját kenyérsütő gépben ragyogóan el lehet készíteni. Az íze tökéletesen megfelel az eredeti Makara Cinnamon hagyományos süteményének..

 

 

 

Forrás:
Étteremláncok titkos receptjei
Szerző:
Barna Aladár
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Különleges dolgokat fedeztem fel.

(Fölkel Károlyné, 2016.01.11 15:32)

A Spagetti-gyár sajtmártása
(Spaghetti Factory Cheese Sauce)

Nagyon sok jó dolgot látam itt, de nekem most ez a legegyszerübb.