Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Világhíres éttermek, világhíres receptjei 6

2016.01.12

ÉTTEREMLÁNCOK TITKAI

 

 


Boston Chicken sült babja
(Boston Chicken Baked Beans)

 


Hozzávalók:
34 dkg hagyma, 65 dkg nagyszemű fejtett bab, 70 dkg darált sertés hús, 2,4 dl ketchup, 1,2 dl grill fűszeres öntet, 15 dkg főtt sonka (vagdalva)

Elkészítése:
Terítse el egy négyszögletes tepsiben a bab és a hagyma keverékét. Adja hozzá a darált húst, majd öntse rá a ketchup a grill mártás és az apróra vagdalt sonka keverékét. Fedő nélkül süsse 175 fokon 30-35 percet, amíg gőzölögni látja. Közben 2-3-szor keverje meg. (Letakarva, hűtőszekrényben 1 hétig eláll. Lefagyasztva 4 hónapig tárolható.


Chili's®-féle délnyugati tojásrolád
(Chili's® Southwestern Eggrolls)


Ezeket a "tojásroládok"-at tortillából, fűszeres, kukorica bundából, újhagymából, fekete babból, erős paprikából, zsíros sajtból és fűszerekből állították össze. Amikor krémes avokádó-mártogatóssal kóstolja, az a csúcs, de szánjon rá néhány órát az elkészítésre, mert fogyasztás előtt kissé még le is kell hűteni, aztán kívül aranybarnára kell sütni, ezt a belül lágy finomságot.

Hozzávalók:
1 csirkemell-filé, 1 evőkanál étolaj, 2 evőkanál vagdalt piros húsú paprika, 2 evőkanál vagdalt újhagyma, 0,8 dl főtt kukoricaszem, 0,6 dl konzerv feketebab, 2 evőkanál spenótpüré, 2 teáskanál vagdalt erős paprika, fél evőkanál vagdalt petrezselyem, fél teáskanál köménymag, fél teáskanál só, csipet Cayenne bors, 1,8 dl reszelt sajt, 5 db tortilla Az avokádó mártogatóshoz: fél avokadó lereszelve, 0,6 dl majonéz, 0,6 dl savanyú mártás, 1 evőkanál tejszín, 1 teáskanál borecet, késhegy só, petrezselyem, hagymapor, fokhagymapor, kapor és őrölt bors
A tálaláshoz:
evőkanál paradicsompüré, 1 evőkanál reszelt hagyma

Elkészítése:
Melegítse elő a grillsütőt magas hőmérsékletre. Kenje be olajjal a csirkemellet, és 4-5 percig süsse mindkét oldalát a grillsütő rácsán. (Közben mindkét oldalán enyhén sózza és borsozza.) Tegye félre, hogy kézmelegre hűljön. Közben közepes hőmérsékletre melegítsen fel egy tepsit 1 evőkanál olajjal. Dobja bele a vagdalt piros paprikát és a hagymát, és kevergetve párolja néhány percig. Vágja kisebb kockákra a csirkemellet, és azt is adja a tepsibe. Következzen a kukorica, a bab, a spenót, az erős paprika, a petrezselyem és a fűszerek. Párolja további négy percet, de kevergesse, hogy teljesen egyenletes legyen a keverék. Ekkor vegye le a melegről az edényt, és keverje hozzá a sajtot is. Nedvesítse meg a tortilla lapokat, és tegye mikroba 30 másodpercre. Tegyen minden lap közepére a keverékből mintegy egyötödnyit. Hajtsa fel a tészta két végét, majd tekerje fel. Tekerje jó szorosra, majd szúrja át egy fogpiszkálóval. Rendezze tálra a roládokat. Takarja le, és tegye legalább négy órára hűtőbe. Netán egy éjszakára. Itt az ideje, hogy összeállítsa a mártogatóst. Valamennyi összetevőt simára keverjen ki egy kis tálban. Tálalás előtt melegítsen fel bő egy liter olajat egy serpenyőben 180 fokra. A jéghideg roládokat süsse 10-12 perc alatt arany-barnára a bő, forró olajban. Csepegtesse, szárítsa le, átlósan vágja félbe, és tálalja. Mellé az avokádós és a paradicsomos mártást kis tálkában, és nosza lehet enni.


Citrom rázókeverék a Chili's-nél
(Chili's Twisted Lemonade Twist)

 

Hozzávalók:
3-3 cl Tequila, Cointreau likőr, konyak és zöld-citrom dzsúsz, 0,8 dl édes-savanyú öntet

Elkészítése:
Egy rázó-keverőbe tegye valamennyi összetevőt tört jéggel együtt. Alaposan rázza össze, majd öntse sóba mártott peremű martinis pohárba. Egy adag készül ebből a mennyiségből.


Dive!® ropogós
(Dive!® S'mores)

Steven Spielberg "Dive!" étteremláncának kedvence ez a mályvacukros, csokoládés, graham-kekszes finomság. Csupán négy alkotóelemre, egy forraló edényre, és jó fogakra van szüksége, hogy élvezze kempingben, nyaraláskor ropogtatva a süteményt.

Hozzávalók:
15 dkg teljes kiőrlésű lisztből készült keksz, 6 dkg tejcsokoládé, 16 db mályvacukor (vagy barna kockacukor), 2 evőkanál csokoládészirup

Elkészítése:
Melegítse elő a grillsütőt. Tegye a kekszeket tűzálló tálra. Tegyen mindegyikre egy-egy darab csokoládét. Helyezze rá a kockacukrot. Süsse 1-2 percig közepes hőmérsékleten a süteményeket, amíg a cukor kezd ráfolyni a kekszre. Vegye ki a sütőből. Óvatosan, lapátkanállal szedje egyenként tálra a kekszeket. Vékonyan csepegtessen átlósan a még meleg cukorra a csokoládészirupból. Hidegen ez a rétegezett, csinosított desszert igen finom, szépen tálalható.


Dolly Madison® Zingers® Ördögfalatja
(Dolly Madison® Zingers® Devil's Food)

 


Az egykori USA elnök James Madison felesége nem alapítója ennek a társaságnak, annak ellenére, hogy a neve ott szerepel minden sárgarépás sütemény, töltött keksz borítóján. Ez abból adódik, hogy a cégalapító Roy Nafziger egy zavaros pillanatában a First Lady nevével hozta létre a vállalkozást, mivel köztudottan a hölgy híres volt édesség-rajongásáról és sütési tudományáról. Nafziger az állította, hogy a társasága "olyan finom süteményt fog készíteni, hogy azt még a Fehér Házban is felszolgálják". (…) Ennek a süteménynek az elkészítése igen egyszerű, főleg, ha instant anyagokból készíti.

Hozzávalók: - A tésztához:
3,2 dl víz, 1,2 dl olaj, 3 tojás, 35 dkg linzer tésztapor
A töltelékhez:
2 teáskanálnyi forró víz, negyed teáskanál só, 4,8 dl mályvacukor-krém, 1,2 dl margarin, 0,8 dl porcukor, fél teáskanál vanília aroma
A mázhoz:
2,4 dl porcukor, 0,6 dl csokoládé öntet, 2 evőkanál margarin, fél teáskanál vanília aroma, só

Elkészítése:
Keverje össze a tészta alapanyagait a dobozon található utasítás szerint. A sütőt melegítse elő 175 fokra.
Ahhoz, hogy a Zingers-féle kekszhez hasonlót készíthessünk, vágjunk le 20 darab 19 centi széles alufóliát. Hajtsa a fóliákat félbe, majd még egyszer, így négyrétegűek lesznek. Burkoljon be velük egy üres orvosságos üveget, a széleket szorosan dolgozza el, majd húzza ki az üveget. Az így elkészült hüvelyt állítsa talpára, ez lesz a sütőforma. Ha mindegyik elkészült, tegye tepsibe azokat, és olvasztott margarinnal kenje be a belső oldalukat. Félig töltse meg a formákat a tésztával, és süsse 15-17 percig. Tűpróbával ellenőrizze, hogy a sütemények belseje is megsült. Ha kész vegye ki a sütőből, és a formában hagyja teljesen kihűlni.
Közben a töltelékhez a forró vízben oldja fel a sót. Addig keverje, amíg teljesen feloldódik, majd hagyja kihűlni.
A töltelék többi alkotórészét nagy sebességgel keverje csomómentesre, majd adja hozzá a hideg sós vizet.
Keverje ki a hozzávalókból a csokoládémázt is.
A kihűlt sütemények felső részébe szúrjon fogpiszkálót. Forgassa körbe a sütemény belsejében, így kis barlang alakul ki belül. A tölteléket tegye nyomózsákba, és kis töltőfejet rátéve töltse meg a süteményeket a krémmel.
Ha végzett a töltéssel, kenőkéssel burkolja be mindegyik tetejét a csokoládémázzal.
20 darabot készíthet így.


El Toritó kukoricás édessége
(El Torito Sweet Corn Cake)


Hozzávalók:
0,6 dl vaj vagy margarin, 2 evőkanál zsír, 1,2 dl kukoricaliszt, 3 evőkanál hideg víz, 30 dkg kukoricaszem, 3 evőkanál kukoricadara, 0,6 dl cukor, 2 evőkanál tejszín, negyed teáskanál sütőpor, só

Elkészítése:
Tegye a vajat és a zsiradékot keverőtálba, és keverje habosra, majd folytassa a keverést a tejszínnel. Adja hozzá a lisztet és a vizet, és keverje lágy, egynemű tésztává. Forgassa bele a tésztába a főtt kukoricaszemeket és a többi hozzávalót. Öntse kivajazott, kerek, 20 centis tortaformába a tésztát. Kétféleképpen sütheti meg. Az első módszer szerint takarja le fóliával, és 175 fokon süsse 40-50 percig, amíg szép barna és megfelelően szilárd lesz. A másik eljárás esetén, tegye a tortaformát egy forró vízzel félig megtöltött edénybe, és így süsse készre. Szükség esetén mindig pótolja a vizet. Ha megsült a formában hagyja pár percet pihenni, majd szeletelje fel. Fagylalt gombóccal tálalja. A maradék hűtőszekrényben eláll.


Entermann's-féle almás-morzsás sütemény
(Entenmann's Apple Crumb Cake)


Hozzávalók:
0,8 dl vaj, 4 nagy alma, 1 teáskanál citromlé, 1 teáskanál fahéj, késhegynyi szerecsendió, 0,8 dl mazsola
A tésztához:
4,8 dl liszt, 2,4 dl cukor, 1 teáskanál só, 1 sütőpor, 2,4 dl víz, 0,8 dl vaj, 1 tojás, 1 teáskanál citromlé
A tetejére:
2,4 dl darált dió, olvasztott vaj, fahéj, vaníliás cukor

Elkészítése:
Egy serpenyőben olvassza fel a vajat. Hámozza meg, magházát távolítsa el, és vékonyan szeletelje fel az almát. Azonnal locsolja meg citromlével, majd dobja a vajra. Kevergetve szórja rá a fahéjat, a mazsolát és a szerecsendiót. Alacsony hőmérsékleten, gyakran kevergetve párolja 15 percet. Közben egy nagyobb tálban keverje össze a lisztet, a cukrot, a sót és a sütőport. Kis lábosban melegítse fel 60 fokra a vizet, olvassza fel benne a vajat, majd adja ezt a száraz keverékhez. Keverje géppel két percig. Üsse fel a tojást, és adja a tésztához a citromlével együtt. Újabb két percet keverje. Pihentesse letakarva 20 percet. Két (25 x 30 centis) sütőformát olajozzon ki. Alaposan szórja meg liszttel, és egyenlően ossza el bennük a tésztát. Ossza el rajtuk egyenletesen az almát, majd szórja meg a darált dióval és fahéjjal. Locsolja meg olvasztott vajjal. Letakarva tegye 2 órára hűtőszekrénybe. Ezután vegye ki, pihentesse szobahőmérsékleten 10 percet, végül 185 fokra előmelegített sütőben süsse 30-35 perc alatt világos barnára. Hagyja hűlni, majd szeletelje fel. Vaníliás cukorral megszórva kínálja.


Epres ananász-ájulás
(Strawberry and Pineapple Julius)


 
Hozzávalók:
24 dkg szeletelt eper, 24 dkg vagdalt ananász levével, 2,4 dl víz, 2 tojásfehérje, 3/4 teáskanál vanília aroma, 0,6 dl kristálycukor, 2,4 dl tört jég

Elkészítése:
Valamennyi összetevőt turmixolja nagy sebességgel 1 percig. Azonnal fogyassza


Danny's-féle sajtleves
(Denny's Cheese Soup)


 
Hozzávalók:
4 teáskanál vaj vagy margarin, 2 l csirke erőleves, fél tubus majonéz, 20 dkg zsíros sajt, só, bors

Elkészítése:
Olvassza fel a vajat egy fazékban, öntse fel a levessel. Keverje el benne a majonézt és a reszelt sajtot. Folyamatos keverés mellett, közepes hőmérsékleten főzze, amíg teljesen sima lesz. Ízlése szerint ízesítse sóval és borssal. Állandóan keverje, de ne hagyja felforrni! A majonéz miatt nem fagyasztható le. Egy héten belül fogyasztható.


DoubleTree Hotel® Csokoládéforgács süteménye
(DoubleTree Hotel® Chocolate Chip Cookies)


 
Ha betérsz az Egyesült Államok e szállodaláncának 240 szállodája közül az egyikbe, akkor a kezedbe nyomnak egy dobozkát, benne meleg és illatos csokoládéforgácsos süteménnyel. Ez már hagyomány, ami a 90-es évek elején indult el egy kis atlantai pékségből. E sütemények mindegyikét (melyek súlya 6 deka körüli) naponta frissen sütik a szállodákban. A vendégek dicshimnuszai meggyőzték a szállodalánc vezetőit, hogy fele méretben kezdjék árusítani is ezeket. Ám, ha ellenállhatatlan vágyat érzel ilyen csokoládés édességre, nem kell várnod, míg végre-valahára kézbesítik számodra, hiszen a friss utánzatát elkészítheted saját konyhádban. A lényeg, hogy még világosbarnán vedd ki a sütőből! Így, amikor lehűl, a közepe még lágy, krémes lesz. Még jobb, ha a tésztát előző éjjel a hűtőszekrényben tartod.

Hozzávalók:
1,2 dl zabpehely, 5,2 dl teljes kiőrlésű liszt, 1,5 teáskanál sütőpor, 1 teáskanál só, negyed teáskanál fahéj, 2,4 dl puha vaj, 1,8 dl barnacukor, 1,8 dl kristálycukor, 1,5 teáskanál vanília aroma, fél teáskanál citromlé, 2 tojás, 7,2 dl étcsokoládé-forgács, 3,6 dl durvára vagdalt dió Elkészítése:
Melegítse elő a sütőt 175 fokra. Törje a zabpelyhet finomra. Keverje hozzá a lisztet, a sütőport, a sót és a fahéjat egy közepes tálban. Másik tálban elektromos keverővel készítsen habos krémet a vajból, a cukrokból, a vaníliából és a citromléből. Adja hozzá a tojást, és keverje könnyű, sima eleggyé. Végül fakanállal forgassa bele csomómentesre a lisztes keveréket, majd adja hozzá a csokoládéforgácsot és a diót. Addig keverje, amíg egyenletesen eloszlanak a tésztában. Kanállal adagoljon kis, kerek kupacokat kikenetlen sütőlemezre, egymástól 3-4 centi távolságra. Süsse 16-18 percet, míg a tetejük világos barnára kezd változni. Vegye ki a sütőből, s amikor lehűlt, tegye zárható dobozba a süteményeket. Körülbelül 20 darab készül ebből a mennyiségből.


Famous Amos® Csokoládé-forgácsos süteménye
(Famous Amos® Chocolade Chip Cookies)


Hozzávalók:
22,5 dkg vaj vagy margarin, 2,4 dl barna cukor, 2,4 dl kristálycukor, 3 tojás, 7,2 dl darált édes keksz, 2,4 dl kukoricakeményítő, 1,2 dl sovány tejpor, 2 evőkanál neskaffe por, 1 evőkanál kakaópor, 1 teáskanál vanília aroma, 36 dkg étcsokoládé-forgács, 12 dkg durvára tört dió

Elkészítése:
Elektromos keverővel, nagy sebesség mellett, keverje habosra a vajat. Adja hozzá a cukrot, és alaposan, simára és könnyűre verje fel. Üsse bele a tojásokat, keverje a géppel közepes sebességen. Ezután a többi hozzávalót is (kivéve a diót és a csokoládét) sorban adagolja bele, folyamatosan keverve a tésztát. Ha már teljesen egynemű és sima a tészta, akkor kanállal forgassa bele e csokoládéforgácsot és a diót. Kis, kikenetlen formákba (muffin sütő) adagolja a tésztát. Süsse 6-8 percet, 175 fokra előmelegített sütőben, aranybarnára. Körülbelül 12 sütemény lesz ebből az adagból. Nyersen fagyasztható a tészta 4 hónapra, majd kiolvasztva, formázva süthető.


Fatburger®


Dél-Kalifornia, a jól ismert McDonald's, Carl's és In-N-Out szülőhelye, más virágzó burgeres étteremláncok otthona is, az 1952-es üzletnyitás óta. Lovie Yancey a névadója a 15 dekás burgernek, melyet a Los Angeles-i étkezdéjében szolgált fel. Ma már 41 egysége működik Kaliforniában és Nevadában, de terjeszkedik Washington és Arizona felé is. Szakvélemények szerint a Fatburger lett a legfinomabb győztes, "Az utca legjobb burgere" díj elhódítója. A titok a fűszerezett sóban, és a hatalmas, sovány marha pogácsában rejlik. Sőt, az alapanyagok között nem szerepel ketchup, csak majonéz, mustár és ételízesítő. Cserélje a marhahúst pulykára, és máris különleges Fatburger's-hez jut.

Hozzávalók:
15 dkg sovány, darált marhahús, grillfűszeres só, őrölt bors, 1 hamburger zsemle, fél-fél evőkanál édes-savanyú fűszer, majonéz és mustár, néhány jégsaláta levél, 1 szelet paradicsom, 1 evőkanál reszelt hagyma, vagdalt kapor
Esetleg:
1 szelet sajt

Elkészítése:
Formálja a darált húst 2 centi vastag, zsemle méretű pogácsává. Melegítse közepes hőmérsékletre a teflon serpenyőt, és ebben süsse a húst oldalanként 3-4 percig. A grillfűszeres sóval és őrölt borssal ízesítse mindkét oldalát. Amíg a hús sül, addig a félbevágott zsemle felső részének belsejét kenje meg a majonézzel, tegye rá a salátalevelet, majd a paradicsom szeletet. A sült húst helyezze a zsemle alsó felére. Erre tegye a mustárt. Szórja meg a kaporral elkevert reszelt hagymával. Végül borítsa össze a két zsemlye-felet, és fogyassza.
Tipp:
Amennyiben sajtot is tesz bele, azt a forró húspogácsa alá tegye. Így a meleg kissé megolvasztja a sajtot.

 

Forrás:
Étteremláncok titkos receptjei
Szerző:
Barna Aladár
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.