Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Világhíres éttermek, világhíres receptjei 7

2016.01.13

VILÁGKONYHA, KONYHAVILÁG

 

 


Boston Chicken uborkasaláta
(Boston Chicken Cucumber Salad)

 

 

 


Hozzávalók:
2 közepes uborka (meghámozva, félbevágva és mag nélkül szeletelve), 1 közepes vöröshagyma (kockára vágva), 1 nagy, érett paradicsom (felkockázva), 1 dl olíva olaj, 1 teáskanál szárított kapor, fél teáskanál szárított petrezselyem, 0,6 dl borecet

Elkészítése:
Keverje össze az uborkát a többi hozzávalóval nem fém, tároló edényben, szorosan zárja le. Tegye 24 órára hűtőszekrénybe fogyasztás előtt. Nem fagyasztható le!

 


Hostess® Csudi-krém
(Hostess® Twinkie Creme)

 


Mostanában ötlött az agyamba, hogy újra meg el kellene készíteni a Hostess®-nek ezt a receptjét, amit még ennek a gyűjteménynek az első kötetében adtam közre, most azonban kissé keményebben krémes állagúan. Ez tehát egy rögtönzött, de igen finomra sikeredett változat.

Hozzávalók:
2 evőkanál nagyon forró víz, negyed teáskanál só, 4,6 dl mogyorókrém, 1,2 dl tejszín, 0,8 dl porcukor, fél teáskanál vanília aroma

Elkészítése:
A forró vízben oldja fel teljesen a sót, majd hűtse le a folyadékot. Közben tegye keverőtálba a többi alkotórészt, és elektromos keverő legnagyobb sebességével verje habos, könnyű krémmé. Forgassa bele a jól lehűtött sós folyadékot. Ízlés szerint tejszínhabbal díszítve tálalhatja.

 


Houlihan's® Halál-hideg hűsítője
(Houlihan's® Houli Fruit Fizz)

 


Joseph Gilbert és John Robinson restaurátorok nevéhez fűződik a Missouri állambeli Kansas Cityben, 1972-ben elsőnek megnyitott Houlihan's férfiruha üzlet. Már akkor az volt a tervük, hogy dollármilliókat fognak hozni a villámgyorsan megnyitandó boltok egy üzletláncban. Ennek népszerűsítésére találták ki, és osztogatták ezt az italt, ami tulajdonképpen gyümölcslevek és gyümölcs darabok kellemes keveréke.

Hozzávalók:
5 dl hideg Sprite üdítő, 1,2 dl hideg őszibaracklé, 0,6 dl narancslé, 2,4 dl áfonyalé

Elkészítése:
Valamennyi összetevőt hidegen keverjen össze egy kancsóban, majd öntse két jéggel alapozott pohárba.

 


Epres ananász-ájulás
(Strawberry and Pineapple Julius)

 


Hozzávalók:
24 dkg szeletelt eper, 24 dkg vagdalt ananász levével, 2,4 dl víz, 2 tojásfehérje, 3/4 teáskanál vanília aroma, 0,6 dl kristálycukor, 2,4 dl tört jég

Elkészítése: Valamennyi összetevőt turmixolja nagy sebességgel 1 percig. Azonnal fogyassza.

 


Famous Amos® Mazsolával töltött, csokoládés süteménye
(Famous Amos® Raisin-Filled Choc Chip Cookies)

 


Hozzávalók:
25 dkg puha margarin, 1,8 dl barna cukor, 1,8 dl kristálycukor, 1 teáskanál vanília aroma, 2 tojás, 6 dl teljes kiőrlésű liszt, sütőpor, 36 dkg tejcsokoládé-forgács, 2,4 dl mazsola

Elkészítése:
Melegítse elő a sütőt 180 fokra. Keverje a margarint krémesre a cukrokkal, a vaníliával, egy evőkanál vízzel és a tojásokkal nagyobb keverőtálban, hogy habos és sima legyen.
Kézzel forgassa bele a lisztet, a sütőport és csipetnyi sót. Amikor teljesen elkeverte, forgassa bele a csokoládéforgácsot és a mazsolát. Kikenetlen sütőlemezre kanállal adagoljon kis halmokat, egymástól 2,5-3 centire. Mintegy 8 perc alatt süsse arany barnára.

 


Frinc-franc és a Jópofa sárga mütyür
(Fiddle-Faddle® & Screaming Yellow Zonkers®)

 


 
Mondják, hogy a "Jack-keksz" a legfinomabb ropogtatni való, ám az én kedvencem a Lincoln Snacks Company-féle Frinc-franc és a Jópofa sárga mütyür. Az előbbi mandulás-vajas pattogatott kukorica, míg a másik is hasonló, csak mandula nélkül. Ezek titkát a vaj adta sárga szín jelenti.

Hozzávalók:
A Frinc-franchoz: 1,6 dl kristálycukor, 0,6 dl barnacukor, 1,2 dl vaj, 1,2 dl kukorica szirup, 1,2 dl víz, fél teáskanál só, fél teáskanál vanília aroma, 2 l mikrózható pattogatott kukorica, 1,2 dl pirított mandula

A mütyürhöz:
2,4 dl kristálycukor, 4 evőkanál vaj, 1,2 dl kukorica szirup, 1,2 dl víz, fél teáskanál só, fél teáskanál vanília aroma, 2 l mikrózható pattogatott kukorica

Mindkét recepthez keverje össze a cukrot, a vajat, a kukorica szirupot, a vizet és a sót egy nagyobb lábosban, közepes hőmérsékleten melegítve. Az ideális hőmérséklet 130-140 fok. Ha kellően feloldódott a cukor, adja hozzá a vaníliát. Vigyázzon, hogy ne forrjon fel. Amíg a cukor készül, addig készítse el az előírásnak megfelelően a pattogatott kukoricát. Ezután gyorsan kell dolgoznia. Forgassa bele a forró kukoricát a vajas keverékbe, hogy minden szemet beborítson. Tegye vissza a sütőbe a kukoricás tálat öt percre, majd újra keverje át. Így még jobban beborítja a vajas réteg a kukoricaszemeket. Ha szükséges, még egyszer ismételje meg a sütést és átkeverést, hogy végül különálló, beborított pattogatott kukoricát kapjon. Végül borítsa egy nagy zsírpapírra, és óvatosan (mert forró) terítse szét rajta. Ha kihűlt azonnal tegye jól zárható dobozba, mint például a Tupperware. Csak így marad friss. Ugyanis ez a dolog gyorsan befülled, ha párás környezetben tartjuk.

 


Fűszeres hosszúszemű- és vadrizs keverék
(Seasoned Long Grain & Wild Rice Mix)
Hozzávalók:
A száraz keverékhez: 1 evőkanál csirke fűszerkeverék, 1 teáskanál vagdalt hagyma, fél teáskanál vagdalt petrezselyem, negyed-negyed teáskanál fokhagymapor és vöröshagymapor, 1 teáskanál kurkuma, fél teáskanál őrölt kömény, negyed teáskanál őrölt gyömbér, fél teáskanál őrölt fekete bors, 1,5 teáskanál fűszeres só
A rizshez:
4,8 dl víz, 2 evőkanál vaj, 2,4 dl hosszú szemű rizs, 0,8 dl vadrizs

Elkészítése:
A száraz keverék minden alkotórészét alaposan keverje össze. Adja hozzá a víz, a vaj és a rizsek keverékéhez, és forralja fel. Egyszer-kétszer keverje meg. Szorosan zárja le, és gyenge tűzön főzze 8-10 percig, amíg az összes folyadékot magába szívja.

 


Good Seasons® olasz mártása
(Good Seasons® Italian Dressing)

 

 



 
Hozzávalók: 1-1 evőkanál fokhagymás só, hagymapor, cukor, őrölt bors, bazsalikom és petrezselyem, 2 evőkanál oregánó, negyed evőkanál kakukkfű, 1 zacskó csirkeleves por
Öntetként:
0,6 dl almaecet, 2 evőkanál víz, 0,8 dl olaj

Elkészítése:
Valamennyi összetevőt alaposan keverjen össze. Legjobb, ha kávédarálóban dolgozza össze azokat. Szobahőmérsékleten, zárt üvegben tárolja. Felhasználáskor 2 evőkanál szárazkeveréket rázókeverőben alaposan elegyítsen el az almaecettel, vízzel és olajjal.

 


Grillmártás Kenny Rogers módra
(BBQ Sauce Like Kenny Rogers)


Hozzávalók:
2,4 dl almaszósz, 1,2 dl ketchup, 3 dl barnacukor, 6 evőkanál citromlé, só, őrölt bors, fél-fél teáskanál paprika, fokhagyma és fahéj

Elkészítése:
Vastag falú edényben tegye fel forrni a fentiek keverékét. 4-5 percig folyamatosan keverje. Vegye vissza alacsonyra a hőmérsékletet, és kevergesse tovább 3-5 percet, amíg a cukor teljesen feloldódik. A lehető legkisebb hőmérsékleten, fedő és keverés nélkül főzze tovább 15 percet. Ha hal vagy csirke sütésekor a hús locsolására akarja felhasználni, akkor előzetesen lassan gyöngyöző vízfürdőben melegítse fel, ha hidegen fogyasztja, lezárt edényben 30 napig eláll a hűtőszekrényben. Jól fagyasztható.

 


Hardee's süti
(Hardee's Biscuits)

 


Hozzávalók:
4,8 dl liszt, 1 evőkanál cukor, 2,4 dl tej, 0,8 dl majonéz

Elkészítése:
Keverje össze a hozzávalókat, és dolgozza sima, egyenletes tésztává. Ossza szét tíz egyenlő részre a papírral bélelt muffin sütő formába. Süsse 175 fokon 25-30 percet, amíg duplájára dagad és aranybarna lesz.

 


Hard Rock Cafe®-féle Grillezett bab
(Hard Rock Cafe® Bar-B-Que Beans)


Ha szereti a sültbabot, akkor a világ egyik legnagyobb étteremláncának most következő utánzata pont Önnek szól. Ezt valóban nagyon könnyű elkészíteni, csak minden összetevőt egy lefedhető tűzálló edénybe kell szórni, és másfél óra múlva kész is a finom étek. Egyetlen különleges összetevő a maradék sült hús. Ha ilyen nincs, nyugodtan elhagyhatja, ám ebben az esetben adjon hozzá egy kevés főtt bacont.

Hozzávalók: 90 dkg konzerv bab (levével), 2 evőkanál víz, 2 evőkanál kukoricakeményítő, 1,2 dl ketchup, 0,8 dl ecet, 0,6 dl barna cukor, 2 evőkanál vagdalt hagyma, 1 teáskanál mustár, késhegynyi chili por, negyed-negyed teáskanál só és durvára őrölt feketebors, 15 felcsíkozott főtt hús (bacon)

Elkészítése:
Melegítse elő a sütőt 185 fokra. Öntse levével együtt a babot az edénybe. Keverje hozzá a vízben feloldott keményítőt. Adja hozzá a többi alkotórészt, és takarja le. Tegye a sütőbe legalább 90 percre, míg a bab megfő, és kellően besűrűsödik az étel. (Közben félóránként keverje meg.) Ha kész, vegye ki a sütőből, és tálalás előtt hagyja 5-10 percet fedő nélkül hűlni.

 


Heinz 57® mártása
(Heinz 57® Steak Sauce)

Az 1800-as évek végén John Heinz kitalálta az "57 Variáció" jelszót, amelyet ma már a világ 200 országának 5700 helyén megtalálhat. Ma már Heinz a világ legnagyobb paradicsomos termék gyártója, bár igen érdekes, hogy a világhírnevet hozó paradicsomhoz semmi köze nem volt legelső termékének, hiszen 1869-ben azt tormából készítették. Szóval, ebben a mai mártásban igen fontos a paradicsom, annak ellenére, hogy több érdekes alkotórészt talál az összetételben, úgymint a korpa püré, a borecet, az alma sűrítmény, vagy a mustár. De akkor se lombozódjon le, ha a végeredmény nem lesz olyan barna, mint az eredeti mártás. Ez csak a külcsín, ami ez esetben nem döntő, ellenben az íze. Ha Ön számára mégis a szín a döntő, ezen segíthet - csipet kurkumával.

Hozzávalók:
3 dl borecet (5 %-os), 2,4 dl sűrített paradicsom, 1,6 dl cukor, 1,2 dl víz, 1 evőkanál mustár, 2 teáskanál reszelt almapüré, 1,5 teáskanál só, 1 teáskanál olaj, 1 teáskanál citromlé, fél teáskanálnyi hagymapor, negyed teáskanál fokhagymapor, ízlés szerint kurkuma
A korpapüréhez:
1,2 dl búzakorpa, 1,2 dl víz

Elkészítése:
Mixerrel keverje csomómentesre a korpát a vízzel. Adagolja hozzá a többi alkotórészt. Alacsony sebességgel keverje teljesen simára. Gyenge tűzön melegítse fel, és fedő nélkül hagyja gyöngyözni fél órán keresztül. Időnként keverje meg. Fogyasztás előtt zárt dobozban tegye 24 órára hűtőszekrénybe.

 

 

 

Forrás:
Étteremláncok titkos receptjei
Szerző:
Barna Aladár
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.