Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Világhíres éttermek, világhíres receptjei 8

2016.01.14

VILÁGKONYHA, KONYHAVILÁG

 


Hershey® Fizu-napi cuki-bukija
(Hershey® PayDay Candy Bar)

 


1996 decemberében a Hershey® étkezdék enyhén szólva padlót fogtak az USA-beli újdonságok piacán. Ezt tette szükségessé, hogy villámgyorsan néhány vadonatúj édességet dobjanak piacra. Ezek nagy részének lekoppintásával nyugodtan kísérletezhetünk otthon is, már amelyikhez az alkotórészeket meg tudjuk kedvenc boltunkban vásárolni, s ráadásul van otthon megfelelő szerkentyűnk a cukor hőfokának mérésére. Mert ez nagyon fontos, különben mehetsz időpontot egyeztetni a fogorvosoddal!

Hozzávalók:
20 szem karamella, 1,5 teáskanál víz, 4,8 dl pirított mogyoró
A közepébe:
0,6 dl tejszín, 5 karamell cukorka, 1 evőkanál kukoricaszirup, 1 teáskanál mogyoróvaj, pár csepp vanília aroma, csipet só, 3 dl porcukor

Elkészítése:
A közepébe való összetevőket (a porcukor kivételével) keverje alaposan össze egy kis lábosban, alacsony hőmérsékleten kevergetve. Amikor egyneművé vált a keverék, adja hozzá a cukor egyharmadát. Keverve oldja fel benne. A maradék cukrot tegye félre. Melegítse a cukros keveréket pontosan 125 fokra, s akkor vegye le a melegről. Amikor kezd hűlni, keverje bele a maradék cukrot, lehetőleg géppel, és magas fordulatszámon. Mintegy 1-2 percnyi keverés elegendő. Hagyja a továbbiakban, az edényben hűlni 10-15 percig. Nehogy túlpihentesse, mert akkor már túl merev lesz az anyag. Amikor már kézben alakítható, akkor mintegy evőkanálnyi mennyiségből sodorjon az ujjai között 10 centi hosszú hengereket. A fenti mennyiségből úgy 8 darab jön ki. Azután a 20 karamellszemet puhítsa fel a kevés vízben, persze állandó keverés mellett. Tegye hozzá a durvára darált mogyorót, és vegye le a melegről. Öntse ki márványlapra a mogyorós masszát, és gyorsan görgesse meg benne a kis hengereket, enyhén belenyomva a mogyorós krémbe. Tegye zsírpapírra az elkészült édességeket, és tegye néhány órára hűtőszekrénybe.

 


In-N-Out® dupla-hamburger
(In-N-Out® Double-Double®)


Íme, egy recept, véleményem szerint hogyan lehet a világ legjobb hamburgerét elkészíteni. A titok megduplázni a többi gyors - étkezdében készített burgerekben lévő húspogácsa tényleges, 5 mm-es vastagságát. Ha szereted, összepréselheted a húst viaszpapír vastagságra és lefagyaszthatod későbbre. Ezzel könnyedén dolgozhatsz a sütőedényben.

Hozzávalók:
1 lapos hamburger zsemle, 15 dkg darált marhahús, csipet só, 1 evőkanál Ezer Sziget öntet, 1 nagy paradicsom szeletelve, 1 nagy salátalevél, 4 szelet sajt, 1 hagyma szeletelve

Elkészítése:
Melegítse fel a serpenyőt közepes hőfokra.
Kissé pirítsa meg a félbevágott zsemlék belső oldalát, majd tegye félre.
Ossza két egyenlő részre a húst, majd mindkét adagból készítsen a zsemlénél nagyobb korongokat.
Sózza meg, és süsse 2-3 percet az egyik oldalán.
Fordítsa meg, és azonnal tegyen a sült felületre két szelet sajtot. Süsse ismét 2-3 percet.
Állítsa össze a hamburgert a következő sorrend szerint: a zsemle alja - öntet - paradicsom - salátalevél - sajtos húspogácsa - hagyma - sajtos húspogácsa - a zsemle teteje.
Elkészült a hamburger.

 


Ír krém-Bailey
(Bailey's Irish cream)


Hozzávalók:
2,4 dl sovány tejszín, 4 dl cukrozott sűrített tej, 1,7 dl ír Whisky, 1 tk nescaffe, 1 ek csokoládészirup, 1 tk finomra őrölt vanília, 1 tk mandulaaroma

Elkészítése:
Fél percig az összes összetevőt nagy sebességgel turmixold, majd tedd szorosan zárt üvegbe és hűtsd be. Hűtve kb. két hónapig eláll. Fogyasztás előtt fel kell rázni. Négy pohárra elegendő.


Jack-keksz
(Cracker Jacks)

 


Hozzávalók:
2,4 dl meleg mogyoró, 1,2 l meleg pattogatott kukorica, 2,4 dl vaj, 4,8 dl barna cukor, 1,2 dl juhar szirup, fél teáskanál sütőpor

Elkészítése:
Keverje össze a pattogatott kukoricát és a mogyorót és tartsa melegen. Egy edényben olvassza meg a vajat, tegye bele a cukrot, és főzze habzásig. Öntse hozzá a szirupot és a sütőport. Jól keverje el, végül öntse a mogyorós kukoricára. Keverje össze, hűtse le, majd ropogtassa el.

 


K. C. Masterpiece® Grill-mártása
(K. C. Masterpiece® Barbecue Sauce)


Ez itt és most, annak a grillmártásnak a receptje, amely megegyezik a K. C. Masterpiece® eredeti, egykor Kansas Cityben piacra dobott grill-mártásával. Ez a mártás mindenféle elismerést és szakmai díjat elnyert. Most megláthatja, milyen egyszerű elkészíteni: csak mindent bele egy tálba, felforralni, aztán keverni egy órán keresztül. Ez a kézműves mestermű aztán méltán koronázhatja meg sült húsait, hamburgereit, szendvicseit és mártogatós ételeit.

Hozzávalók:
4,6 dl víz, 1,8 dl kukoricaszirup, 1,2 dl sűrített paradicsom, 1,2 dl ecet, 3 evőkanál barna cukor, 1 teáskanál füstízű só, negyed-negyed teáskanál reszelt hagyma és őrölt bors, késhegynyi erős paprika és fokhagyma

Elkészítése:
Magas hőfokon keverje össze valamennyi összetevőt egy közepes lábosban. Forralja fel, vegye vissza a hőfokot a minimumra, majd állandóan kevergetve főzze 45-60 percet. Végül hagyja kihűlni, majd zárt edényben legalább egy éjszakát pihentesse hűtőben felhasználás előtt.

 


Kenny Rogers Roasters® Kukoricás muffinja
(Kenny Rogers Roasters® Corn Muffins)

Hozzávalók:
1,2 dl vaj, 1,6 dl cukor, 0,6 dl méz, 2 tojás, fél teáskanál só, 3,6 dl teljes kiőrlésű liszt, 1,8 dl kukoricadara, 1 sütőpor, 1,2 dl tej, 1,8 dl főtt kukorica

Elkészítése:
Keverje habosra a vajat, a cukrot, a mézet, a tojást és a sót egy keverőtálban. Dolgozza bele a lisztet, a sütőport és a kukoricadarát. Fokozatosan adja hozzá a tejet, és keverje simára. Fakanállal forgassa bele a kukoricaszemeket. Melegítse elő a sütőt 200 fokra. Olajozzon ki 12 muffin formát, kétharmadáig adagolja bele a keveréket, végül süsse 20-25 perc alatt arany-barnára.

 


KFC® féle babsaláta



Hozzávalók:
45 dkg zöld hüvelyű bab, 45 dkg vesebab, 45 dkg vajbab, 1 zöldpaprika félkarikára), 1 közepes fej hagyma félkarikára vágva, fél csésze olaj, fél csésze almaecet, 3/4 csésze cukor, 1/2 tk só, 1/2 tk őrölt fekete bors

Elkészítése:
A babokat alaposan mossuk meg, (a zöldbabot ne), és az összes hozzávalót keverjük össze. Tegyük hűtőbe, 3-4 nap után lesz a lehető legfinomabb. Hét csésze mennyiség.

 


KFC®-féle Délvidéki kanalas-kenyér
(KFC® Southern Spoon Bread)


Hozzávalók:
7,2 dl tej, 1 teáskanál só, 1 evőkanál cukor, 3 dl kukorica korpa, 3 tojás, 1 evőkanál szódabikarbóna, 2 evőkanál hideg víz, 2 evőkanál vaj

Elkészítése:
Lábosban közepes hőmérsékletre melegítse a tejet a sóval és a cukorral. Ha felolvadtak, adja hozzá a korpát, és főzze, míg kezd besűrűsödni (kb. 5 perc). Üsse fel a tojásokat, és kissé verje fel a hideg vízzel, a szódabikarbónával és a vajjal. Dolgozza össze a tejes keverékkel, majd az egészet öntse magas falú tepsibe. Süsse a 200 fokra előmelegített sütőben 25-30 percet.

 


KFC®-féle waffel
(KFC® Waffles)


Hozzávalók:
4,6 dl liszt, 1,2 dl étolaj, 1 teáskanál só, 1 teáskanál sütőpor, 1 evőkanál kukorica korpa, 1 teáskanál szódabikarbóna, 4 dl tejszín, 2 tojás

Elkészítése:
Keverje össze a száraz alkotóelemeket, majd szitálja az egészet keverőtálba. Adja hozzá a tejszínt, és üsse bele a tojásokat, majd keverje sima tésztává az egészet. Melegítse elő a waffel-sütőt, gyengén olajozza meg, végül merjen rá egy adag tésztát. Süsse arany barnára.

 


Koo Koo Roo® Santa Fe tésztasalátája
(Koo Koo Roo® Santa Fe Pasta)


A dél-nyugati stílusú kukoricás, paprikás, fűszeres étel a gyors éttermekre jellemzően igen népszerű. A Koo Koo Roo's kaliforniai stílusú sült és főtt csirkehúsainak nagy választékához tartozik a Paradicsom-saláta, a Fokhagymás tört krumpli és az édes rizs. Ez a Santa Fe tésztasaláta csak egy a hosszú étlap kedvencei közül. Az alábbi recept lehetőséget ad arra, hogy elkészítse Ön is, ami olyan lehet, akár az eredeti.

Hozzávalók:
45 dkg apró csigatészta, 2 l víz, 1,2 dl reszelt parmezán, 1,2 dl főtt kukoricaszem, 0,6 dl vagdalt zöldhagyma, 2-2 evőkanál piros- és zöld húsú paprika (vagdalva), 1 főtt csirkemell (apróra vagdalva)
Az öntethez:
3 dl V-8 juice, 1,5 evőkanál olívaolaj, 1 teáskanál vörös borecet, 1,5 teáskanál chili por, 1 teáskanál pirospaprika, fél teáskanál só, negyed teáskanál fekete bors,

Elkészítése:
Főzze ki a tésztát bő sós vízben. Csak 8-10 percig főzze, hogy ne legyen túl puha, ne ragadjon egybe, legyen roppanósan, közepesen puha. Közben a hozzávalókból keverje ki az öntetet. Takarja le, és felhasználásig tegye hűtőszekrénybe. Ha a tészta megfőtt, öntse nagy keverőtálba, öntse rá a mártást és forgassa össze. Adja hozzá a többi hozzávalót, és azzal is keverje össze. Takarja le, és pár órára tegye hűtőszekrénybe. Nyolc adagban tálalja.


Lawry's® Fűszersója
(Lawry's® Seasoned Salt)


Hozzávalók:
2 evőkanál só, 2 teáskanál cukor, fél teáskanál paprika, negyed-negyed teáskanál kurkuma, hagymapor, fokhagymapor és kukoricakeményítő

Elkészítése:
Ezt a "Lawry's-féle" hétpróbás fűszersót kis tálkában keverheti össze, de a legjobb, ha egy régi, jól bejáratott, jól zárható fűszeres üvegben rejtegeti kincsét.

 


Lone Star Steakhouse® Chilis marhahúsa


Amikor az időjárás hidegre vált, jól esik begyújtani a kemencébe. S, ha már meleg, hát, ez az étteremlánc gondoskodik egyszerű és nagyszerű finomságokról erre az időszakra is. Íme, egy ezekből.

Hozzávalók:
45 dkg darált marhahús, 1 vöröshagyma (felszeletelve), 1 evőkanálnyi erős paprika (felaprózva), 45 dkg konzerv bab (levével együtt), 15 dkg szeletelt paradicsom, 3 dl paradicsomlé, 2 dl víz, 1 evőkanál ecet, 1 teáskanál só, 1 teáskanál chili por, 1 babérlevél
A tálaláshoz:
reszelt sajt, szeletelt paradicsom, chili

Elkészítése:
Teflon serpenyőben, közepes hőmérsékleten enyhén barnulásig forgassa át a darált húst. Adja hozzá a hagymát és a borsot, majd két percig párolja együtt. Adja hozzá a többi hozzávalót, és kis lángon, letakarva párolja egy órán keresztül. Időnként keverje meg. Kis tálkában forrón tálalja. Paradicsomszeleteket, aromás ízű reszelt sajtot, és ízlés szerint chili paprikát kínáljon hozzá. .

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK!

 

Forrás:
Étteremláncok titkos receptjei
Szerző:
Barna Aladár


 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.