Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


FAGYLALTOK, JÉGKRÉMEK, PARFÉK 5

2019.06.23

FAGYLALTOK, JÉGKRÉMEK, PARFÉK KÖNYVE

BIRSALMAFAGYLALT
Hozzávalók:
4 dl tej, 1 nagy birsalma (vagy birskörte), 15-18 dkg cukor, 3 szem szegfűszeg, 1 teáskanál étkezési búzakeményítő, csipetnyi só

Elkészítése:
A birsalmát megmossuk, kicsumázzuk, lehámozzuk, majd vékony szeletekre vágva annyi vízbe tesszük, amennyi éppen ellepi, de legalább 2 dl legyen.
A cukrot és a fűszereket beleszórjuk, és puhára főzzük.
Ezután turmixoljuk, és hagyjuk kihűlni.
A tejbe belekeverjük a búzakeményítőt, és kis lángon, folyamatos keverés közben kissé besűrítjük, majd hozzáadjuk a birsalmapéphez.
Ha az egész kihűlt, akkor a hűtőszekrényben jól lehűtjük, majd turmixgépben habosra keverjük.
Ezután a fagylaltgép tartályába öntve megfagyasztjuk.
Előkészítési ideje: kb. 60 perc, hűtés nélküli

 

 

BÓLÉFAGYLALT
Hozzávalók:
4 dl tejszín, 1 dl száraz vörösbor, 3 cl rum, 0,5 dl narancslé, 10-12 dkg porcukor (ízlés szerint), 1 nagy üveg kimagozott őszibarackbefőtt, 1 teáskanál reszelt narancshéj, csipetnyi só

Elkészítése:
A cukrot, a reszelt narancshéjat, a narancslevet és a sót turmixgép poharába öntjük.
Rászórjuk a nagyon apróra vágott őszibarackot, és ráöntjük a rumot, majd összeturmixoljuk.
Ha már egészen pépes, akkor beleöntjük a vörösbort és a tejszínt.
Habos, egynemű folyadékká keverve beletöltjük a fagylaltgép tartályába, és előírás szerint megfagyasztjuk.
(Másfajta gyümölccsel is készíthető, rendkívül finom!)
Előkészítési ideje: kb. 15 perc

CAPPUCCINO FAGYLALT
Hozzávalók:
1 doboz (2,5 g) zselatin, 1 dl hideg víz, 4-5 dl tejszín (felvert), 4-5 dl "half and half" (fele-fele arányú tej-tejszín keverék), 1 dl méz, 1 dl presszókávé

Elkészítése:
A zselatin lágyabbá, simábbá teszi a jégkrém állagát, ám el is hagyható anélkül, hogy az ízek megváltoznának, de a desszert állaga így is krémszerű marad.
Oldjuk fel a zselatint a hideg vízben, teljes feloldódásig, és a maradék hozzávalókat keverjük hozzá, míg az egész egynemű nem lesz.
Öntsük a keveréket a fagylaltos edénybe vagy a fagylaltgépbe, és a használati utasítás szerint készítsünk belőle fagylaltot.
Ezután legalább 2 óra hosszat (de jobb, ha tovább) fagyasszuk.
Kb. 2-2,5 liternyi fagylaltot kapunk.

CITROMFAGYLALT 01.
Hozzávalók:
2 dl kefir, 2 dl tejszín, 15-20 dkg porcukor, ízlés szerint, 3 közepes nagyságú citrom leve, 1 teáskanál frissen reszelt citromhéj, csipetnyi só

Elkészítése:
A citrom levét kipréseljük, majd összekeverjük a cukorral, a reszelt citromhéjjal és a sóval.
Beöntjük a turmixpohárba.
Rátöltjük a kefirt, és habos, egynemű masszává keverjük.
Ezután hozzáadjuk a tejszínt, és tovább keverjük még 1 percig.
A citromos fagylaltmasszát beöntjük a fagylaltgép tartályába, és megfagyasztjuk.
(Készíthető csak tejjel is, de tejszínnel és kefirrel, sokkal finomabb.)
Előkészítési ideje: kb. 10 perc

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK

 

Forrás:
FAGYLALTOK, JÉGKRÉMEK, PARFÉK KÖNYVE
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta


 
>
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.