Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


FAGYLALTOK, JÉGKRÉMEK, PARFÉK KÖNYVE 1.

2017.04.21

FAGYLALTOK, JÉGKRÉMEK PARFÉK KÖNYVE

A fagylalt tejből vagy tejporból, cukorból, különféle ízesítőkből - gyümölcsök vagy mesterséges ízesítőanyagok - és adalékanyagokból készült hideg édesség.
Házilag is elkészíthető, üvegkehelyből vagy ostyából készült fagylalttölcsérből is fogyasztható, díszítésként gyümölcsöt, ostyát, különféle gyümölcsszirupokat, csokoládét és csokoládészirupot stb. használnak.
Léteznek zöldségfagylaltok is.
Általában gombócokban szolgálják fel, egy gombóc tömege körülbelül 4 dkg.
Csomagolt formája a jégkrém.

Története
A fagylaltot valószínűleg először a kínaiak ismerték, mintegy ötezer évvel ezelőtt már hóból, tejből és gyümölcsökből kevert jeges édességet fogyasztottak a tehetősebbek. Valószínűleg egyiptomi közvetítéssel került a Földközi-tengeri országokba.
A történelem sok híres alakja volt fagylaltkedvelő, így például Nagy Sándor a katonáinak szolgáltatta fel a jeges édességet élénkítő hatása miatt, Hippokratész betegeinek ajánlotta gyógyírként, Nero császár több száz kilométerről is képes volt jeget hozatni a különleges édesség elkészítéséhez.
Rómában igen kedvelt finomság volt a gazdagabbak számára.
Marco Polo kínai utazásról visszatérve több fagylaltreceptet is magával hozott.
Az első, fagylaltot árusító kávéház valószínűleg Párizsban nyitott meg, ám a fagylalt addig nem terjedhetett el széles körben, amíg az ipari forradalom a konyhatechnológiát is el nem érte, hiszen a fagylalt előállítása, és főképpen folyamatos hűtése nagy kihívás elé állította a készítőket és drágává is tette a terméket.
A 19. század végére már a legtöbb magára valamit is adó kávéházban lehetett kapni fagylaltot.
Amerikába az 1700-as évek végén jutott el a fagylalt receptje.
Miután 1904-ben Charles E. Miches feltalálta a tölcsért, a fagylalt hordozhatóvá vált, növelve népszerűségét.
1923-ban Harry Burt szabadalmaztatta a „jégkrém pálcikán” elnevezéssel forgalomba kerülő, csomagolt fagylaltját.
Magyarországra a fagylalt osztrák közvetítéssel került a 18. században, és hamar kedvelté vált, az 1900-as évek elején már minden szakácskönyvben szerepelt fagylaltrecept.
Akkoriban még leginkább a gyerekeknek ajánlották, bár voltak már olyan receptek is, amelyekben bort és pezsgőt is adtak a fagylalthoz, ezzel leginkább a férfiakat vonzva az édességhez. Simai Kristóf XVIII. század végén, Körmöcbányán lejegyzett, kéziratos szakácskönyvében több mint tízféle fagylaltrecept szerepel (néhány közülük "aludt" gyümölcsként, például "aludt meggy", mások fagylalt néven, például "fagylalt kajszibarack" vagy "fagylalt csukoládé"), a piros gyümölcsökből (meggy, földieper) vörösborral, a világos húsúakból (citrom, barack) "jó fejér borral" készítették az édességet.

Készítése
A fagylaltot régen kézi hajtású fagylaltgéppel készítették, egy konyhasóból és jégből álló hűtőkeverékkel bélelt tartályban forgott egy kisebb, ebben keveredett a massza. A kész fagylaltot is jéggel tartották hidegen.
A keverés – amit ma már elektromos meghajtású gépekkel végeznek – fontos része a technológiának, mert az ennek révén az anyagba dolgozott légbuborékoktól lesz lágy és krémes a fagylalt.

Tápértéke
A fagylaltban a tej miatt jelentős mennyiségű kalcium és vitaminok találhatóak, viszont sok benne a káros telített zsírsav is. A modern, üzletekben kapható fagylaltok és jégkrémek stabilizáló- és emulgeálószereket is tartalmaznak, ami az eltarthatóság idejét növeli.
Egy gombóc energiatartalma körülbelül 100-160 kcal, 5-15% zsírt tartalmaz.

Mocsi fagylalt: különleges japán fagylalt
Maraş dondurması: különleges török fagylalt
Zöldteás pingszu

Fajtái - A fagylaltnak többféle fajtája is ismert:
Jégkrém:
- Legalább 10%, soványabb változata legalább 3% tejzsírt tartalmaz. Különlegessége az előállítás módjában áll, a jégmasszát a homogenizálás és a pasztörizálás után rövid ideig hűtőtartályokban tartják.
Krémfagylalt:
- 50%-a tejből áll, készítéséhez tojást vagy tojássárgáját használnak. 1 liter tejhez legalább 270 g tojás vagy 90 g tojássárgája szükséges.
Gyümölcsfagylalt:
- Legalább 20%-a gyümölcs - citrusból 15% -, ahhoz adják hozzá a vizet, a szőlő és a gyümölcscukrot. Az egész gyümölcsökön kívül tartalmazhat még gyümölcshúst, gyümölcslevet vagy természetes aromákat is.
Parfé:
- tejszínhabot, cukrot és gyümölcsöket vagy csokoládét kevernek össze, majd 5-6 órára mélyhűtőbe helyezik. Elkészülte után tortaként szeletelhető.
Sörbet vagy szörbet:
- Jégkása - a fagylalt őse, kizárólag gyümölcspüréből, cukorból és esetleg kevés alkoholból áll, amit hűtve, vagy jégkockákkal szervíroznak.
Sült fagylalt:
- a fagylaltot kemény habbá vert tojásfehérjével kell beborítani, és pár percre sütőbe tenni
Jeges joghurt:
- fagyasztott joghurt gyümölcsökkel
Jégkása:
- jégdarát gyümölcslével vagy fagylalttal kevernek össze, szívószállal iható
A fagylaltoknak néhol ország- vagy tájspecifikus változatai is kialakultak, ilyen például a ragacsos rizsből készült japán mocsi fagylalt vagy a különösen nyúlós és összetettebb állagú török maraş dondurması.
Különleges jeges édesség a koreai pingszu, amely jégpehelyből, öntetből és különféle feltétekből áll.

Források
- A fagylalt története (magyarul)
- nagyutazas.hu
- sulinet.hu (magyarul)
- Egy kis fagyitörténelem (magyarul)
- vitaminbank.hu (magyarul)

További információk
- Házi fagylalt-receptek (magyarul)
- Fagylalt receptek
- Fagylaltkelyhek
- Sörbet receptek
- Commons
- A Wikimédia Commons tartalmaz Fagylalt témájú médiaállományokat.
- Wiktionary-logo-hu.svg
- Nézd meg a fagylalt címszót a Wikiszótárban!
- Nemzetközi katalógusok
- WorldCat LCCN: sh85063986 GND: 4056110-0
- Simai Kristóf: Némely étkek készítési módja. Alinea Kiadó, 2011.
- A Hét Szakácskönyve/Desszert Iréne-Parfait (319. old)

Kategória:
-Édességek
-Tejtermékek

wikipedia

ALAPFAGYLALT: VANÍLIAFAGYLALT
Hozzávalók:
20 dkg vanília tejszínes fagylaltpor, 4 dl tej
Elkészítése:
A fagylaltport egy mély tálban a tejjel addig keverjük, míg csomómentes nem lesz. Ezután habszifonba öntjük, és patronnal habosítjuk. A könnyű fagylaltmasszát a szifonból alutálkákba vagy formákba átnyomjuk. Mélyhűtőbe téve megfagyasztjuk.
Akinek nincs habszifonja az, habverővel is habosíthat. Ekkor a fagylaltmasszát előfagyasztjuk, majd habverővel felverjük, és csak ezután tesszük mélyhűtőbe. A vanília fagylaltporból készíthető még: eper, málna-, őszibarack-, ananász-, mogyoró- és grillázsfagylalt.
Ilyenkor az alapreceptben megadott mennyiségű habosított vanília fagylaltmasszához - fagyasztás előtt - a megfelelő (az alábbiakban felsorolt mennyiségű) valamelyik ízt adó anyagot keverjük hozzá:
- 20 dkg pürésített friss epret vagy
- 20 dkg pürésített friss málnát vagy
- 20 dkg pürésített friss őszibarackot vagy
- 20 dkg pürésített konzerv ananászt vagy
- 10 dkg frissen pörkölt darált mogyorót vagy
- 10 dkg grillázst.
A vaníliához hasonlóan csokoládé- és puncsfagylaltot is készíthetünk porból. A másik egyszerű módszere a habtejszínből készített változat.
Vaníliafagylalt készítéséből indulunk ki.
Hozzávalók:
5 dl habtejszín (2,5 pohár), 5 evőkanál porcukor, 1/2 rúd vanília

Elkészítése:
A tejszínt a porcukorral, a vaníliával folytonos keverés mellett felfőzzük. A tűzről levéve, tovább keverve, hagyjuk kihűlni, majd pár órára a hűtőszekrénybe tesszük. A hűtőből kivéve kemény habot verünk belőle, majd mélyhűtőben-alutálkában vagy formában kifagyasztjuk.
Ugyanígy habtejszínből készíthető még: csokoládé-, eper-, málna-, őszibarack-, ananász-, mogyoró- és grillázsfagylalt is.
Ilyenkor a vanília nélkül előkészített, kemény habbá felvert, cukrozott tejszínhabhoz az alábbiakban ismertetett mennyiségű, különböző ízesítőanyagokat keverjük hozzá:
- 2 púpozott evőkanál kakaóport vagy
- 20 dkg pürésített friss epret vagy
- 20 dkg pürésített friss málnát vagy
- 20 dkg pürésített friss őszibarackot vagy
- 20 dkg pürésített konzerv ananászt vagy
- 10 dkg frissen pörkölt, darált mogyorót vagy
- 10 dkg grillázst.
Ezután formába téve, mélyhűtőben kifagyasztjuk.

ANANÁSZFAGYLALT-KEHELY
Hozzávalók:
60 dkg ananászfagylalt, 4 evőkanál cukrozott tejszínhab, 24 szem málna, 24 szem licsi befőtt, 4 kávéskanál gyöngycukor

Elkészítése:
Az előhűtött kelyhekbe tett ananászfagylalt köré cukrozott tejszínhabot teszünk. A licsi befőttbe helyezett málnaszemekkel díszítjük. Gyöngycukorral megszórjuk.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
FAGYLALTOK, JÉGKRÉMEK, PARFÉK KÖNYVE
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.