Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


CICEGÉTŐL A GANCÁIG 9.

2019.10.07

FALUSI GASZTROANZIX

Krumplis gömböc
Hozzávalók:
1 sertés gyomor vagy gömböc, 2 kg burgonya, 1/2 kg tepertő, 15 dkg zsír, 1 liter aludttej (joghurt), 1 fej vöröshagyma, só, bors, paprika, majoránna, ízlés szerint.

Elkészítés:
Az apróra vágott nyers burgonyát és tepertőt összekeverjük a szintén apróra vágott hagymával és fűszerekkel, megtöltjük vele az alaposan megtisztított gömböcöt, majd bevarrjuk.
Két órán át kissé sós vízben főzzük.
Utána lezsírozzuk a felületét, és forró sütőben ropogósra sütjük.
A felszeletelt sült melegen és hidegen is fogyasztható, aludttejjel tálalva.

Nyeggencs
Elkészítés:
Hasonló eledel, mint a sztrapacska, csak túró nélkül.
A nyers krumplit elreszeljük, és annyi liszttel gyúrjuk össze, amennyi éppen összefogja.
Forrásban lévő sós vízbe szaggatjuk, mint a nokedlit.
Ha kiszedtük, hagymás zsírt adunk hozzá.
Tehetünk rá kolbászt, juhtúrót, ami akad a háznál.

Nyögvenyelő
Hozzávalók:
1 kg krumpli, 1 tojás, 5 dkg zsír, 1/2 kg liszt, 20 dkg túró, 2 dl tejfel.

Elkészítés:
A krumplit meghámozzuk, és nyersen finomra reszeljük. Hozzákeverünk 2 dkg meleg zsírt, egy egész tojást és annyi lisztet, hogy rendes keménységű galuskatészta legyen belőle. Vizezett deszkáról késsel sós vízbe apró galuskákat szaggatunk, ezt tíz-tizenöt percig főzik.
A vízből kiszedve meleg vízzel leöblítjük, és forró zsírba rakjuk.
Elmorzsolt túróval összekeverjük, és tejfellel meglocsoljuk.
A tészta készítésekor gyorsan kell dolgozni, mert különben megbarnul.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
FALUSI GASZTROANZIX - CICEGÉTŐL A TÓCSNIIG
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.