Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


CICEGÉTŐL A TÓCSNIIG 6

2019.04.17

FALUSI GASZTROANZIX

Dödöllék
Juhtúrós dödölle
A mákos dödölle receptje szerint készítjük, csak a kész dödöllét juhtúróval és füstölt szalonnán pirított hagymával szórjuk meg.

Mákos dödölle
Hozzávalók: 500 g hámozott burgonya, 120 g olvasztott vaj, 200 g darás liszt, 120 g porcukor, 120 g mák, 1 l víz, 1 kávéskanál só.

A meghámozott burgonyát vékony karikára vágjuk, annyi sós vizet öntünk rá, hogy ellepje, és lefödve addig főzzük, míg szét nem fő. (Ha a burgonya nem fő szét, leszűrjük, áttörjük, és a levét ismét ráöntjük.) A szétfőtt burgonyába folytonos keverés közben beleszórjuk a lisztet, és sűrű kásává főzzük, majd olvasztott vajba mártott kanállal egy tálba gombócokat szaggatunk belőle, meglocsoljuk olvasztott vajjal, és megszórjuk őrölt mákkal meg porcukorral.

Harulák***
Almás harula
Hozzávalók: Fél kg nyers burgonya, fél kg főtt burgonya, 20 dkg hámozott alma, 10 dkg sima liszt, 6 dkg porcukor, 2 tojás, só, fahéjas cukor és tészta a megszóráshoz, zsír a tepsi kikenéséhez.

A meghámozott nyers és főtt burgonyát finomra reszeljük, és sóval, a tojássárgájával, a liszttel meg a porcukorral jól összekeverjük. Végül hozzáadjuk a kockára vágott almát meg a két tojás keményre vert habját. Egy tepsit bőven kikenünk hideg zsírral, belesimítjuk a tésztát, és a forró sütőben világospirosra sütjük. A megsült tésztát fölszeleteljük, és megszórjuk fahéjas cukorral. Kompóttal is tálalhatjuk.

Fokhagymás harula
Hozzávalók: 1 kg burgonya, 10 dkg sima liszt, 1 evőkanál tej, 1 tojás, 3 gerezd fokhagyma, só, törött bors, majoránna, zsír.

A meghámozott burgonyát finomra reszeljük, hozzáadjuk a tojást, a sóval eldörzsölt fokhagymát, a tejet, a lisztet és törött borssal meg majorannával fűszerezzük. Jól összekeverjük, és a tésztát kizsírozott tepsiben 1 cm vastagon szétterítjük. Forró sütőben ropogósra sütjük.

Harula
Hozzávalók: 1 kg burgonya, 10 dkg sima liszt, 1 evőkanál tejszín, 1 tojás, só, törött bors, zsír a tepsi kikenéséhez.

A meghámozott burgonyát finomra reszeljük, hozzáadjuk a tojást, a tejszínt, a lisztet, megsózzuk, megborsózzuk, és jól összekeverjük. A tepsit bőven kikenjük hideg zsírral, belesimítjuk a tésztát, és forró sütőben ropogósra sütjük.
***HARULA= Krumplifasirt

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
FALUSI GASZTROANZIX - CICEGÉTŐL A TÓCSNIIG
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.