Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


CICEGÉTŐL A TÓCSNIIG 7

2019.05.17

FALUSI GASZTROANZIX

Dödöllék
Harula füstölt hússal
Hozzávalók:
1 kg burgonya, 20 dkg főtt füstölt hús (lehet maradék is), 10 dkg sima liszt, 1 evőkanál tejföl, 1 tojás, 1 gerezd fokhagyma, só, majoránna, törött bors.

A meghámozott burgonyát finomra reszeljük, vagy turmixgépben összetörjük. Megsózzuk, hozzáadjuk az apró kockákra vágott füstölt húst, a tojást, az összezúzott fokhagymát, majorannával és borssal fűszerezzük, végül a tejföllel és a liszttel összekeverjük.

A tésztát hideg zsírral bőven kikent tepsiben kb. 1 cm vastagon szétterítjük, és forró sütőben világospirosra sütjük.
Teához tálaljuk.

Juhtúrós harula
Hozzávalók:
1 kg burgonya, 20 dkg juhtúró, 10 dkg sima liszt, só, zsír a tepsi kikenéséhez

A meghámozott burgonyát megreszeljük, megsózzuk, összekeverjük a liszttel.
A tepsit hideg zsírral jól kikenjük, elsimítjuk benne a tésztát, a tetejét megszórjuk juhtúróval, és forró sütőben világospirosra sütjük.

Macok (más néven harula, tócsni, matutka)
Nyers reszelt krumpli összekevertem liszttel, sóval, kevés hagymával, fokhagymával, borssal és egy tojással vagy kevés tejjel, és palacsintasütőben kis lepénykéket sütöttem belőle.

 

(Anyukám gyerekkoromban jól kizsírozott tepsibe öntötte, és sütőben pirosra sütötte.
Nagyobb kockára vágva, teával vacsorára ettük.)

Szalonnás harula
Hozzávalók:
1 kg burgonya, 10 dkg füstölt szalonna, 10 dkg sima liszt, 1 tojás, 5 dkg hagyma, 3 gerezd fokhagyma, só, törött bors, zsír a tepsi kikenéséhez.

A meghámozott burgonyát finomra reszeljük, megsózzuk, hozzáadjuk a tojást, a sóval eldörzsölt fokhagymát és az apróra vágott, kiolvasztott szalonnát, amelynek zsírjában előzőleg megfonnyasztottuk az apróra vágott hagymát. Megborsózzuk, és végül hozzáadjuk a lisztet.
A tésztát belesimítjuk a bőven kizsírozott tepsibe, és forró sütőben ropogósra sütjük.

Túrós harula
Hozzávalók:
1 kg burgonya, 20 dkg túró, 10 dkg sima liszt, 2 tojássárgája, só, zsír a tepsi kikenéséhez.

A meghámozott burgonyát finomra reszeljük, megsózzuk és belekeverjük a lisztet. A tepsit hideg zsírral jól kikenjük, elsimítjuk benne a tésztát, a tetejét megszórjuk a tojássárgájával elkevert enyhén megsózott túróval, és forró sütőben világos pirosra sütjük.
Aludttejjel vagy teával tálaljuk.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
FALUSI GASZTROANZIX - CICEGÉTŐL A TÓCSNIIG
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.