Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


CICEGÉTŐL A TÓCSNIIG 8

2019.08.08

FALUSI GASZTROANZIX

Lapcsánkák, lepcsánkák
Juhász lapcsánka

Hozzávalók:
1, 2 kg burgonya, 20 dkg liszt, 2 tojás, 2 só, 2 bors, 1 gerezd fokhagyma, zsír.

Elkészítése:
A megtisztított nyers burgonyát megreszeljük, és összedolgozzuk a liszttel, tojással, sóval, valamint az összezúzott fokhagymával.
Fél cm vastag lepényeket készítünk belőle.
Az elkészült lepényeket kettéhajtjuk, és juhtúróval vagy füstölt szalonnával töltjük meg.

Krumplis lapcsánka
Hozzávalók:
3 púpozott ek liszt, 3 nagyobb krumpli, só, bors, 1 egész tojás, 1 tejföl, olaj a kisütéshez

Elkészítése:
A krumplit apró lyukú reszelőn nyersen lereszeled.
A liszttel, tojással, borssal, sóval, tejföllel összekevered.
A tészta inkább lágy legyen.
Evőkanállal a forró olajba beleszaggatod, a tetejét a kanállal lelapítod.
Szép barnára, ropogósra sütöd.

Lapcsánka
Hozzávalók:
2 kg reszelt krumpli, 3 evőkanál liszt, 1 tojás, reszelt fokhagyma, só, bors, ízlés szerint.

Elkészítése:
A hozzávalókat összekeverjük, a tepsit sertészsírral jól kikenjük, és a kész masszát egyenletesen elsimítjuk.
Kemencébe vagy sütőbe tesszük, és pirosodásig sütjük.

Lapcsánka másképpen
Hozzávalók:
1, 2 kg burgonya, 20 dkg liszt, 2 tojás, só, bors, 1 gerezd fokhagyma, 2 dl olaj.

Elkészítése:
A megtisztított nyers burgonyát megreszeljük, összedolgozzuk a liszttel, tojással, sóval, valamint az összezúzott fokhagymával. Fél cm vastag lepényeket készítünk belőle, majd olajban mindkét oldalát pirosra sütjük.

Lapcsánka, vagy ahogy a tótok nevezik, tócsni
Elkészítése:
A hámozott nyers krumplit tormareszelőn finomra lereszelem.
A mennyiség a társaság létszámától függ.
A munka eléggé macerás.
A reszelt krumplihoz annyi lisztet adok, hogy közepes sűrűségű legyen, hogy majd később kanállal kényelmesen a forró olajba tehessem.
A fűszerezése egyéni, de én így szoktam: só csak minimális, teszek bele fokhagymát és őrölt fekete borsot.
Az egész masszát jól összedolgozom.
Bő forró olajba 4-5 kanállal beleszaggatok, persze ez függ a sütőedény nagyságától, és miközben sül a kanál hátuljával ellapítom tenyérnyi nagyságúra.
Mindkét oldalán zsemleszínűre sütöm.
Az olajat lecsöpögtetem, azon mód tányérra téve két hideg sör között el kezdjük eszegetni.
Nagyon jó még téli estéken forralt bor mellé is.

Lepcsánka
Hozzávalók:
5 közepes nagyságú nyers burgonya reszelve (nagy lyukú reszelőn, amin a káposztát reszeljük), 1 tojás, 3-4 evőkanál liszt, Ízlés szerint só, őrölt bors, Vegeta, apróra vágott petrezselyem. (utóbbi el is maradhat), olaj a sütéshez

Elkészítése:
Az anyagokat összekeverjük, és forró olajba kanalanként rakjuk bele a masszát, kicsit kanállal szétterítjük, és mindkét oldalát aranysárgára sütjük. Így finom ropogós lángosokat kapunk, minden főzelékre jó, gyors és olcsó.

Lepcsánka by Stirlitz
Hozzávalók:
(4 főre) 2 kg krumpli, 1 fej fokhagyma, olaj, liszt, só, bors (frissen őrölt)

Elkészítése:
A krumplit meghámozás után, durva reszelővel lereszeljük, majd sózzuk.
Állni hagyjuk, és a kiengedett levét leöntjük, kinyomkodjuk.
A liszttel, és az olajjal addig elegyítjük, míg egy nem túl laza, de nem beton keménységű, alakítható masszává nem válik.
Az egész fej fokhagymát átzúzva, és a borsokat még a lisztezés előtt belerakjuk.
Ízlés szerinti nagyságú adagokat merítünk, és olaj nélkül, lehetőleg teflonos serpenyőben szétterítve átsütjük.
A pogácsák ne legyenek túl vastagok, mert belül nyers marad.
Köretként, de borkorcsolyaként is kiváló.
Tejföllel nyakon vágva is hibátlan.

Amikor Stirlitz barátom (aki egyébként ma is lelkes híve a mozgalomnak), leírta a fenti finomságot, nem részletezte ugyan, de megcsinálta ezt, az északi szomszédságban népszerű ételt olyan csavarral is, amikor húsos tölteléket csomagolt az általa pogácsának nevezett, de elmeséléséből általam tenyérnyinek ítélt darabokba.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
FALUSI GASZTROANZIX - CICEGÉTŐL A TÓCSNIIG
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.