Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


FALUSI GASZTROANZIX 3

2016.08.18

FALUSI GASZTROANZIX

FALUSI LEPÉNY
Hozzávalók 10 szelethez - A tésztához:
33 dkg finomliszt 3 tojás sárgája 10 dkg cukor 12,5 dkg vaj 3-4 kiskanál jéghideg víz csipetnyi só
A töltelékhez:
3 tojás sárgája 10 dkg cukor 2 evőkanál finomliszt 2,5 dl tej, 10 dkg étcsokoládé 0,5 dl maraschino likőr 25 dkg ricotta (túróhoz hasonló olasz natúr sajt) csipetnyi őrölt fahéj 1 citrom reszelt héja
A tetejére:
kb. 2 tojás fehérje porcukor

Elkészítése:
A tésztához valókat gyors mozdulatokkal összegyúrjuk és letakarva legalább 1 órára, de még jobb, ha egész éjszakára hűtőszekrénybe tesszük. A töltelékhez a tojássárgáját a cukorral fehéredésig keverjük, majd hozzáadjuk a lisztet és a tejet. Vízfürdőbe állítjuk és kevergetve addig főzzük, amíg jól besűrűsödik (olyan lesz, mint egy kemény vaníliakrém). Az étcsokoládét beletördeljük, a likőrrel meglocsoljuk, és kevergetve 1-2 percig addig főzzük, amíg a csokoládé elolvad benne. A tűzről levéve az áttört ricottát, a fahéjat és a citromhéjat belekeverjük, de néhány csepp citromlével is ízesíthetjük. Egy kb. 25 centi átmérőjű kerek tortaforma alját és oldalát a tésztával kibéleljük úgy, hogy egy kicsit túllógjon a szélén. A csokoládés sajtkrémmel megtöltjük, tetejét a kissé felvert (inkább csak habosított) tojásfehérjével jól körbekenjük, a kihajló tésztát ráborítjuk. Előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 °C; légkeveréses sütőben 165 °C) kb. 40 percig sütjük. Ha kihűlt, porcukorral jól meghintjük.
Tejszínhabbal is szokás díszíteni
Elkészítési idő: 2 óra

FALUSI OMLETT (YOKEL OMELET)
Hozzávalók:
4 tojás, 2 evőkanál tej, 1 kávéskanál vaj, só, bors, 1 sárgarépa, 10 dkg zöldbab, 1 zöldpaprika, 1 evőkanál kukorica, 2 evőkanál tehéntúró, néhány szál kapor

Elkészítése:
A vajat olvassza fel egy serpenyőben. Tegye rá a megtisztított, felkockázott babot, és fedő alatt párolja. Pár perc múlva tegye hozzá az apróra vágott sárgarépát és zöldpaprikát. Forgassa össze és párolja tovább. Végül Hintse rá a kukoricát. Közben keverje habosra a tojásokat és a tejet. Fűszerezze ízlése szerint, majd öntse a ragura. Süsse készre, és csúsztassa tányérra.
Végül szórja a tetejére, a finomra vagdalt kaporral elkevert tehéntúrót. Friss kenyérrel tálalja.

FALUSI PALACSINTA
Hozzávalók:
3 dl liszt, 3 dl tejszín, 0,8 dl búzadara, 1 tojás, 1 kávéskanál cukor, 1 teáskanál sütőpor, 0,6 dl olaj, fél teáskanál só

Elkészítése:
Valamennyi összetevőt turmixgéppel keverjen össze nagy sebességgel habosra. A kiolajozott, és felmelegített serpenyőben merőkanalanként süssön vastagabb palacsintákat. Mindkét oldalukat pár perc alatt süsse aranybarnára.
Ízlése szerint ízesítve, forrón tálalja.

FALUSI SALÁTA 01. USA
Hozzávalók:
4 paradicsom, 1 uborka, 1 vöröshagyma, 10-10 db kapri- és olívabogyó, ízlés szerint oregánó és só, 15 dkg feta sajt, 1,2 dl olívaolaj

Elkészítése:
A zöldségféléket nagyon vékonyan szeletelje fel és rétegezze salátástálba. A rétegek közé szórja a kimagozott és elnegyedelt bogyóféléket. Közben óvatosan sózza és ízesítse az oregánóval. A tetejére morzsolja a sajtot, végül locsolja rá az olajat. Négy-öt óra hideg helyen történt érlelés után kínálja.

FALUSI SALÁTA 02. USA
Hozzávalók:
45 dkg paradicsom, 1 kis uborka, 1 zöldpaprika, 1 kis fej hagyma, 20 dkg feta sajt, 12 db fekete olívabogyó, kevés oregánó

Elkészítése:
Szeletelje fel vékonyan a kemény paradicsomot. A meghámozott uborkát gyalulja le. A paprikát csumázza ki, és vékonyan karikázza. A hagymát vagdalja apróra. Az olívabogyót negyedelje, majd az összes zöldségfélét forgassa össze egy tálban. Sózza és fűszerezze ízlése szerint.
Locsolja meg az olajjal. Morzsolja rá a sajtot, majd pihentesse 20-30 percet a hűtőben.

FALUSI SALÁTA 03. CIPRUS
Hozzávalók:
3 db paradicsom, 10 dkg feta sajt, 8 db fekete olívabogyó, 1 nagyobb uborka, 1 fej vöröshagyma, 1-1 evőkanál citromlé és olívaolaj, só, mentalevél, 2 db salátalevél

Elkészítése:
A paradicsomot és az uborkát héjastól kockázza fel fél centis darabokra. A hagymát vagdalja apróra. Keverje össze a zöldségféléket, és tegye a salátalevéllel kibélelt tálba. Locsolja meg a sóval és morzsolt mentalevéllel elkevert citromlével és olajjal. A tálat rakja körbe az elfelezett olívabogyókkal, középre pedig halmozza a sajtot.
Negyedórányit pihentesse hűtőszekrényben, végül hidegen tálalja.

FALUSI SALÁTA 04. (XORIATIKI - GÖRÖG)
Hozzávalók:
4 paradicsom, 1 uborka, 1 vöröshagyma, 10-10 db kapri- és olívabogyó, ízlés szerint oregánó és só, 15 dkg feta sajt, 1,2 dl olívaolaj

Elkészítése:
A zöldségféléket nagyon vékonyan szeletelje fel és rétegezze salátástálba. A rétegek közé szórja a kimagozott és elnegyedelt bogyóféléket. Közben óvatosan sózza és ízesítse az oregánóval. A tetejére morzsolja a sajtot, végül locsolja rá az olajat.
Négy-öt óra hideg helyen történt érlelés után kínálja.

FALUSI SALÁTA 05. (HORIATIKI - GÖRÖG)
Hozzávalók:
45 dkg paradicsom, 1 kis uborka, 1 zöldpaprika, 1 kis fej hagyma, 20 dkg feta sajt, 12 db fekete olívabogyó, kevés oregánó

Elkészítése:
Szeletelje fel vékonyan a kemény paradicsomot. A meghámozott uborkát gyalulja le. A paprikát csumázza ki, és vékonyan karikázza. A hagymát vagdalja apróra. Az olívabogyót negyedelje, majd az összes zöldségfélét forgassa össze egy tálban. Sózza és fűszerezze ízlése szerint. Locsolja meg az olajjal.
Morzsolja rá a sajtot, majd pihentesse 20-30 percet a hűtőben.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK!

 

Forrás:
FALUSI GASZTROANZIX
Szerző:

 
 
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.