Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


FALUSI GASZTROANZIX 4.

2016.08.29

FALUSI GASZTROANZIX

FALUSI SALÁTA 06.
Hozzávalók:
3 db paradicsom, 10 dkg feta sajt, 8 db fekete olívabogyó, 1 nagyobb uborka, 1 fej vöröshagyma, 1-1 evőkanál citromlé és olívaolaj, só, mentalevél, 2 db salátalevél

Elkészítése:
A paradicsomot és az uborkát héjastól kockázza fel fél centis darabokra. A hagymát vagdalja apróra. Keverje össze a zöldségféléket, és tegye a salátalevéllel kibélelt tálba. Locsolja meg a sóval és morzsolt mentalevéllel elkevert citromlével és olajjal. A tálat rakja körbe az elfelezett olívabogyókkal, középre pedig halmozza a sajtot.
Negyedórányit pihentesse hűtőszekrényben, végül hidegen tálalja.

FALUSI SONKALÉLEVES (COUNTRY HAM SOUP)
Hozzávalók:
zsír és liszt a rántáshoz, 1,2 l sonkalé, 2-3 evőkanál tejföl

Elkészítése:
A sonka főzésekor keletkező levet általában elteszik későbbi zöldséges és hüvelyes levesek főzéséhez. A szokott módon elkészített rántást öntse fel a hideg sonkalével. Azonnal keverje simára. Tegye bele a tejfölt, majd forralja össze a levest. Általában nem kell sózni, mert a sonkalé mindig eléggé sós.
Pirított zsemlekockával megszórva tálalja.

FALUSI TÖLTÖTT DAGADÓ
Hozzávalók:
1 kg dagadó, 3 zsemle, 2-3 ek. olaj, fél fej vöröshagyma, 10-10 dkg sertésmáj és gomba, 1 csokor petrezselyem, 5 dkg zöldborsó, 3 tojás, őrölt bors, só

Elkészítése:
A húst egy éles késsel felszúrjuk, úgy, hogy tölthető legyen. A zsemléket beáztatjuk, és jól kinyomkodjuk. Serpenyőben kevés olajat hevítünk, abban üvegesre pirítjuk a finomra vágott hagymát, hozzátesszük az apró kockákra darabolt májat és a felszeletelt gombát. Megpirítjuk, sóval, borssal, vágott petrezselyemmel fűszerezzük, végül hozzákeverjük a zöldborsót is. Az így elkészített ragut a zsemlékhez adjuk, majd a tojásokat is beletéve jól összekeverjük. Ezzel a dagadót megtöltjük. A húst megsózzuk, tepsibe tesszük, kevés forró olajjal leöntjük, és közepes hőmérsékletű sütőben, gyakran locsolgatva megsütjük.
Felszeleteljük és hagymás tört burgonyával, idénysalátával tálaljuk.

FALUSI ZÖLDSÉGLEVES (LA SCAFATA)
Hozzávalók:
6 dkg jégsaláta, 1 gerezd fokhagyma, 1 fej vöröshagyma, 1 zöldpaprika, 2 evőkanál olívaolaj, 2 paradicsom, 45 dkg zöldbab, 2-3 levél kelkáposzta, 3 szál menta, 2 marhahúsleves-kocka, szeletelt kenyér, 10 dkg parmezán

Elkészítése:
A jégsalátát és a vöröshagymát vagdalja nagyon apróra. A felmelegített olívaolajon párolja üvegesre, majd nagyon alacsony hőfokra véve a meleget tegye rá a felkockázott paprikát és a zúzott fokhagymát. Keverje 2-3 percet, majd a meghámozott és kockákra vágott paradicsom következik. Amikor levet eresztett, tegye hozzá a felvagdosott babot. Morzsolja rá a húsleveskockákat és öntse fel 1,5 liternyi forró vízzel. Összekötve tegye bele a mentát, amit a végén kidob. Fűszerezze ízlése szerint, és fedő alatt 25 perc alatt főzze készre. Tálalás előtt szórja meg a finomra vagdalt kelkáposztalevéllel.
Közben a kenyérszeleteket pirítsa világosbarnára, a forró kenyereket szórja meg a reszelt sajttal, és a tányérba mert levesre, tegyen egy-egy szelet sajtos-pirítóst.

MEXIKÓI FALUSI TOJÁS
Hozzávalók 6 személyre:
6 db 15 cm-es átmérőjű tortilla, 8 dkg reszelt sajt, 1 zöldpaprika, 2 piros kaliforniai paprika, 2 kis zöld chilipaprika, 0,5 dl olívaolaj, 1 fej vöröshagyma, 6 tojás, 2 evőkanál paradicsompüré, 1 kiskanál őrölt oregánó, só;
A tortillához:
15 dkg búzaliszt, 10 dkg kukoricaliszt

Elkészítése:
A piros színű paprikát kicsutkázzuk, félbevágjuk, megkenjük olajjal, és forró sütőben addig sütjük, míg a héja megfeketedik és felhólyagzik. Nedves kendővel letakarjuk, és hagyjuk kihűlni. Azután lehúzzuk a héját, és a húsát összeturmixoljuk. A maradék olajat egy lábosban felhevítjük, beletesszük az oregánót, az apróra vágott zöldpaprikát, a paradicsompürét, és puhára pároljuk. Hozzáadjuk a kicsutkázott, vékonyra szelt chilit és a paprikapürét, majd állandó keverés közben 1 percig pároljuk. Tálaláskor a tortillákra egy-egy tükörtojást teszünk, meglocsoljuk a paprikamártással, és megszórjuk reszelt sajttal. A tortilla készítése: összekeverjük a kétféle lisztet, a közepébe mélyedést nyomunk, majd kis adagokban hozzáadunk 2,5 dl langyos vizet. Jól összedolgozzuk, és simára gyúrjuk. A tésztát adagokra osztjuk, és egyenként, lisztezett deszkán igen vékonyra nyújtjuk.
A lepényeket teflonserpenyőben egyenként, mindkét oldalukon megsütjük.

VADLIBA SÜTVE, FALUSI MÓDON
Elkészítése:
A megtisztított fiatal vadlibát borjúcsonttal, zsíron, födő alatt megpároljuk. 3/4 kiló lencsét megfőzünk 3/4 kiló füstölt sertéshússal. A párolt vadlibát fölszeleteljük, tűzálló edénybe rakjuk, beborítjuk a lencséből kiszedett füstölt hússzeletekkel, ezeket pedig az átpasszírozott lencsével. Megöntözzük azzal a lével, amiben a liba párolódott, meghintjük reszelt parmezán sajttal, és a sütőben 15-20 percig sütjük.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK!
Forrás:
FALUSI GASZTROANZIX
Szerző:

 
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.