Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


FALUSI GASZTROANZIX

2016.08.06

FALUSI GASZTROANZIX

FALUSI BORSOS POGÁCSA 01.
Elkészítése:
25 dkg durván darabolt szalonnatepertőt 10 dkg zsírral, 35 dkg liszttel, 1 egész tojással, 1/4 kg lágy passzírozott krumpli péppel, 1 egész Váncza-sütőporral, késhegynyi borssal, sóval és szükség szerint kevés tejföllel összegyúrunk. Hatszor nyújtjuk és hajtogatjuk. Legvégül ujjnyi vastagra nyújtjuk, pogácsavágóval kiszúrjuk és tetejét tojással megkenve, gyengén borssal megszórjuk.
Szép barnára sütjük.

FALUSI BORSOS POGÁCSA 02.
Hozzávalók 4 személyre:
35 dkg liszt, 25 dkg durván darabolt szalonnatepertő, 10 dkg zsír, 25 dkg főtt burgonyapüré, 1 tojás, 1 cs. sütőpor, 1 dl tejföl, só, bors

Elkészítése:
A hozzávalókból a kívánt mennyiségű tejföllel tésztát gyúrunk. Hatszor nyújtjuk és hajtogatjuk, végül ujjnyi vastagra nyújtjuk, pogácsavágóval kiszúrjuk, és tetejét tojással megkenve, szép barnára sütjük.

FALUSI CSIRKE KROKETTEL
Hozzávalók:
1 kg-os csirke, 5 dkg vaj, 1 fej vöröshagyma, 20 dkg zöldborsó, 3 dl víz, 1 evőkanál citromlé, só-bors, ízlés szerint.
Kroketthez:
20 dkg fehér kenyérbél, 6 evőkanál tej, 2 db tojás, 1 teáskanál narancsvíz, 1/2 teáskanál só, 1/4 teáskanál őrölt fahéj, 3 dl olaj, 10 dkg reszelt ementáli sajt

Elkészítése: Vágjuk négyfelé a csirkét. 1 fej reszelt hagymát 5 dkg vajban világossárgára pirítunk, majd a csirkét beletesszük, megsózzuk, zsírjára sütjük, végül felengedjük vízzel. Megborsozzuk, beletesszük a citromlét, a zöldborsót és együtt felforraljuk. Felforrás után lassú tűzön lefedve kb. 1 órán keresztül pároljuk.
Egy nagyobb edényben összekeverjük a kroketthez valókat. A kenyérbelet tejbe áztatjuk, kinyomkodjuk, majd hozzáadjuk a tojást, a narancsvizet és a fűszereket. Összedolgozva kis pogácsákat formázunk, amelyeket lisztben megforgatunk, majd forró olajban kisütve a csirkével együtt tálaljuk.
A tetejére reszelt ementáli sajtot hintünk.

FALUSI FEHÉR KENYÉR
Hozzávalók
kb. 75 dkg kenyérhez: 6 dkg Falusi fehér kenyér koncentrátum, 50 dkg sima liszt BL55, 1,5 dkg élesztő, 1,25 dl vajíró vagy kefir, 1,5 dl víz

Elkészítése:
Finom, zamatos és ropogós héjazatú fehér kenyeret kapunk. Gépi sütésnél rövid (2:20) világos programon süssük.

FALUSI GALAMBLEVES
Hozzávalók:
4 db fiatal galamb, 200 g sárgarépa, 100 g fehérrépa, 100 g zeller, 20 g vaj, 50 g champignon gomba, 50 g burgonya, 30 g vöröshagyma. Ízlés szerint: Só, szemes bors, sáfrány, széklice, rozmaring ág, 1/2 csomag petrezselyemzöld, finommetélt csíktészta 20 g személyenként

Elkészítése:
A megtisztított galambokat láng felett perzseljük át. Így a kezdő kis tollpihéket (szőrszálakat) könnyedén eltávolíthatjuk. Ezután jól megmossuk, a kis lábacskákat rajta hagyjuk, de a körmeit levágjuk. Gondosan megnézzük, hogy begy, nyelőcső ne maradjon benne. Hideg vízbe feltesszük főzni. Ha felforr, lehabozzuk, majd a sárgarépa felével, és a többi - hasábra vágott - zöldséggel, egész gombával, kis egész burgonyával, héjas vöröshagymával bezöldségezzük, a fűszerekkel beízesítjük. A maradék sárgarépát lereszeljük, kevés vajon átpirítjuk, és a levesünkből vett egy merőkanálnyi lében kiforraljuk, majd a leveshez hozzászűrjük. Így a leves gyönyörű aranysárga lesz, és nem lesz zsíros. A sáfrány, vagy a vöröshagyma héja is ezt a célt szolgálja. Szép lassú, gyöngyöző forrással készre főzzük ezt az igen finom levest. Tálaláskor a galambokat nagyságától függően félbe, vagy negyedekre vágjuk. A levesestálba hasáb zöldségekre tesszük, mellé rakjuk a házi kifőtt finommetéltet, és rászűrjük az aranysárga, kristálytiszta galamblevest, máját, belsőségeket, és finomra vágott petrezselyemzölddel megszórjuk.
Egy jó tanács: a tésztát mindig külön főzzék ki, akár a levében - így finomabb -, akár külön vízben, de ilyenkor pici olajjal, vagy leves-zsírral keverjék át a kifőtt, leöblített tésztát.

FALUSI HÚSLEVES
Elkészítése:
Egy tyúkra 3,5-4 liter hideg vizet öntünk, ebből kb. 2 1/2 -3 liter jó levesünk lesz. Ha felfőtt, csendesen főzzük tovább 2 1/2 -3 órát, félidőben tegyük hozzá a zöldséget, 2-3 db burgonyát. 25 dkg sárgarépa, 20 dkg petrezselyemgyökér, 6-8 dkg zeller, 1 zöldpaprika (télen darált paprikából 1 kávéskanálnyi), 1 db kisebb paradicsom, vagy egy evőkanál paradicsompüré, kis fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 8-10 szem fekete bors szükséges hozzá. Ha a hús puhára főtt, a levest lehúzzuk a tűzhely szélére higgadni. A szárított vagy friss tésztát, grízgaluskát, májgaluskát külön sós vízben főzzük ki, tegyük a tálba, öntsük rá a húslevest vigyázva, hogy a zavaros lé visszamaradjon a fazékban.
Ugyanígy készítjük a levest kacsaaprólékból, marhahúsból is.
Ha kacsából készítjük, a kacsaaprólékhoz 1/2 liter vízzel kevesebbet tegyünk.

FALUSI KOCSONYA
Hozzávalók:
1,5 kg kocsonyahús (fej, csülök, köröm, farok, bőrke), 1 nagy fej vöröshagyma, 5-6 gerezd fokhagyma, 15 szem bors, 4 l víz, só

Elkészítése:
A húsféléket megmosva, a héjas vöröshagymával, a fokhagymával, a borssal, sóval megfelelő nagyságú fazékban a megadott vízzel feltesszük főni, és addig főzzük, amíg a hús egészen meg nem puhult (kb. 3 óra). Ha puhára főtt, mély tányérokba elosztjuk.
Ha megfagyott, pirospaprikával meghintjük.

FALUSI LEVES 01. (SOUPE DES CHAMPS)
Hozzávalók 4 személyre:
60 dkg zeller, 50 sárgarépa, 10 dkg hagyma, 10 dkg füstölt szalonna, 1 nagy nyúlcomb, nyúlvese, 100 g mogyoró, 60 g vaj, só, bors
Szárnyas-húsleves:
1 kis marhalábszár, 1 kg szárnyas-aprólék, 1 l víz, 1 répa, 1 hagyma, 1 póréhagyma, 1 zellerszár, 1 bouquet garni (zöld-fűszer-csokor), só, bors

Előkészítés: 25 perc
Főzés: kb. 3 óra

Elkészítése:
A csontot és az aprólékot tegyük a hideg vízbe, forraljuk fel és szedjük le a habját. Adjuk hozzá a kockára vágott zöldséget, a bouquet garnit és enyhén sózzuk. Kis lángon főzzük három órát, közben pótoljuk a vizet. Szedjük le a zsírt róla és szűrjük le. Ehhez az ételhez fél liter lére lesz szükségünk, a többit fagyasszuk le.
A hagymát és a répát vágjuk kockára, tegyünk ugyanígy a szalonnával. Süssük 20 g vajon pár percig.
Vágjuk vékony szeletekre a zellert. Tegyük egy lábasba a zöldségekkel és a mogyoróval együtt, öntsük fel a húslevessel és főzzük nagy lángon 5-10 percig.
Vágjuk kis kockákra a nyúlhúst, a maradék vajon pirítsuk meg a vesével együtt, majd kisebb lángon fejezzük be a sütést.
Osszuk el a levest tányérokban és tegyük bele az utolsó percben még átpirított húst.

FALUSI LEVES 02. (SOUPE PAYSANNE)
Hozzávalók 4 személyre:
1 kg bárány nyaka feldarabolva, 1,5 l gyenge húsleves, só, bors, 2 zellerszár karikára vágva, 1 összevágott hagyma, 1 kis karórépa kockára vágva, 1 sárgarépa kockára vágva, 2 póréhagyma fehér része összevágva, 1 csokor zöldfűszer, 225 g gyöngyárpa megmosva, 50 g fehér hüvelyű zöldbab, 50 g zöldborsó, vágott petrezselyem

Előkészítés: 20 perc
Főzés: 2 óra 30 perc

Elkészítése: Tegyük a húst lábosba a húslevessel, fűszerezzük, forraljuk fel és főzzük másfél órát. Szedjük le a habját időről időre.
Szedjük ki a húst, csontozzuk ki, vágjuk össze és tegyük vissza a lábosba a többi hozzávalóval együtt.
Fedjük le és főzzük 1 órát, amíg a bab megfő.
Tálalás előtt szórjuk meg petrezselyemmel.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK!

Forrás:
FALUSI GASZTROANZIX
Szerző:

 
 
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.