Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


FÁNKOK KÖNYVE 1

2016.01.12

ÉDESSÉGEK, SÜTEMÉNYEK

A magyarság körében
A farsang elnevezése és a legrégebbi szokásadatok középkori német polgári hatásra vallanak
, de vannak az Anjouk és Mátyás király udvarából itáliai hatásra utaló adatok is.
A farsang a párválasztás időszaka volt és egyben fontos „esküvői szezon”, mivel a húsvéti böjt időszakában már tilos volt esküvőt tartani. Erre utal az ünnepnapok elnevezése is (pl.: első menyegzős vasárnap = vízkereszt utáni első vasárnap, vővasárnap = farsangvasárnap az ifjú férj az após kontójára fogyasztott, stb.).
A falvakban a legények szervezték a bálokat. A lányok rokonaik közvetítésével bokrétát adtak a kiszemelt legényeknek, akik a farsang végén nyilvános színvallásként a kalapjukra tűzték a bokrétát. A báli szezon és táncmulatság lényege az eljegyzés volt.

Farsangvasárnap
A farsangvasárnap a farsangi időszak végén levő farsang farkának első napja
. Számos helyen ezen a napon tűzték a legények kalapjukra a kiválasztott lányok bokrétáját.
További elnevezései: - csonthagyóvasárnap, - ötvenedvasárnap, - sonkahagyóvasárnap, - hathagyóvasárnap, - kilencben hagyó harmad vasárnap, - piroskavasárnap (piroska nevű kalács után), - vővasárnap (ifjú férj a lány családjának kontójára mulatott), - sardóvasárnap (sodrózás jelentése szerencsekívánás), - vajhagyóvasárnap (görög katolikusoknál). - hétfő a farsang farkának középső napja.
Gyakran ezen a napon tartották az asszonyfarsangot. Ezen a napon a nők korlátlanul ihattak, zeneszó mellett nótáztak, férfi módra mulattak.
Ezután húsvétig már tilos volt az esküvő, a tánc és a vígadalom.
További elnevezései:
- húshagyó hétfő, - böjtelő hétfő.

Húshagyó kedd
A húshagyó kedd, a farsang és egyben a farsang farkának utolsó napja
. A farsangtemetés időpontja. További elnevezései: húshagyási kedd, farsangkedd, madzaghagyókedd (ez utóbbi utalás a madzagon lógó ételek elfogyására) Ezen a napon általában szalmabábut vagy koporsót égettek, jelképesen lezárták a farsangot és a telet.
A húshagyó keddet követi a hamvazószerda, ami a 40 napos nagyböjt kezdete. A mai magyar gyakorlat szerint az ezt követő nap a torkos csütörtök, de ezt tévesen élesztették újjá ezen a napon, mert valós időpontja egy héttel korábbra esik.[forrás?]

Koncz király és Cibere vajda
Koncz király és Cibere vajda egy Európa szerte elterjedt szokás, dramatikus játék.
Cibere vajda neve a böjti ételt, a ciberét jelképezi, Koncz király pedig a húsos, zsíros ételeket. Vízkeresztkor és húshagyókedden megküzdöttek egymással, első esetben Konc király, másodízben pedig Cibere vajda nyerte a párviadalt. Farsangi szokások keretében szalmabábokkal is eljátszották a tréfás küzdelmet. Nagy Britannia és Írország
Elterjedt szokás, hogy a városok palacsintás versenyfutást Pancake Day rendeznek Nagycsütörtökön, amikor futás közben egy serpenyőből néhány másodpercenként kell feldobálni a palacsintát.
Van ahol tömegfutbalt mob football rendeznek ezen a napon.


Lásd még
- Farsangi népszokások Erdélyben - Alakoskodások

 

Jegyzetek
- ↑ Shrove Tuesday - Pancake Day - World Cultures European. Elérve: 2009. január 15. - ↑ British Mob Football. Elérve: 2009. január 15.

Források
- Farsangi jelmezek - Farsangi jelmezek és Arcfestés minták - Ötletek Farsangra - Forrás: www.mult-kor.hu - Farsangi szokásokról a mek.oszk.hu oldalán - Farsangtemetes fotoriport

Külső hivatkozások
- Farsangi népszokás: mohácsi busójárás - Keress rá a(z) farsang címszóra a Wikiszótárban!

Kategória:
- Népszokások

 

 

 

 

wikipedia

 

 


ALMAFÁNK 01.
Hozzávalók:
1 kg alma, 2 tojás, 1 csomag sütőpor, 2 evőkanál cukor, 35 dkg liszt, fahéj, zsír a kisütéshez

Elkészítése:
Az almát meghámozzuk és megreszeljük. A levét gyengén kinyomkodjuk, ezután hozzáadjuk a tojásokat, a lisztben elkevert sütőport és a cukrot. A masszát összedolgozzuk, majd forró zsírba szaggatjuk evőkanállal. Pirosra sütjük, és fahéjas porcukorral meghintjük.

 


ALMAFÁNK 02.
Hozzávalók:
50 dkg liszt, 50 dkg tisztított, reszelt alma, 5 dl tej, 2 egész tojás, fél dkg élesztő, 3 dkg zsír, 1 evőkanál porcukor, 1 mokkáskanál só, olaj a sütéshez, fahéjas porcukor a sütemény behintéséhez

Elkészítése:
Fél dl tejben elkeverem az élesztőt és a porcukrot, majd letakarva, langyos helyen felfuttatom (vagyis hagyom, hogy a megkelt élesztő "felfusson" a bögre tetejére). Mély tálba beleöntöm az átszitált lisztet, és a közepébe egy mélyedést vájok. Ide öntöm a megkelt élesztőt, a sót, az egész tojásokat, a zsírt és annyi tejjel gyúrom össze, hogy közepesen kemény tésztát kapjak. A cipóvá gyúrt tésztát lisztezett tálba teszem, tetejére is szórok egy keveset, majd tiszta ruhával letakarva, langyos helyen (de nem a tűzhely szélén) duplájára kelesztem. Ezután beledolgozom a reszelt almát, majd kinyújtva egy közepes méretű pogácsaszaggatóval kiszaggatom a fél centi vastag tésztát. Bő, forró olajban fedő alatt sütöm a fánkok alsó oldalát, majd fedő nélkül a másik felét is pirosra sütöm. Itatóspapírra szedem, hogy az a felesleges olajat felszívja. Fahéjas porcukorral meghintve kínálom.

 


ALMAFÁNK 03.
Hozzávalók:
50 dkg finomliszt, 50 dkg savanykás, tisztított, reszelt alma, 1 zacskó szárított élesztő, 1 evőkanál porcukor, 5 dl tej, 4 dkg margarin, 2 egész tojás, 1 mokkáskanál só
A sütéshez
Olaj
A sütemény behintéséhez:
fahéjas porcukor

Elkészítése:
1 dl tejben elkeverjük az élesztőt és a porcukrot, majd letakarva, langyos helyen felfuttatjuk. Mély tálba szórjuk az előzőleg átszitált lisztet, és a közepébe egy mélyedést vájunk. Ide öntjük a megkelt élesztőt, a sót, az egész tojásokat és a margarint. Annyi tejjel gyúrjuk össze, hogy közepesen kemény tésztát kapjunk. A cipóvá formált tésztát lisztezett tálba tesszük, a tetejére is szórunk egy keveset, majd tiszta ruhával letakarva, langyos helyen duplájára kelesztjük. Ezután beledolgozzuk a reszelt almát. A 1/2 cm vastagra kinyújtott tésztát közepes méretű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Bő, forró olajban, fedő alatt sütjük a fánkok alsó felét, majd fedő nélkül a másik felét is pirosra sütjük. Papírtörülközőre vagy itatóspapírra szedjük a megsült fánkokat, hogy az a felesleges olajat felszívhassa. Fahéjas porcukorral meghintve tálaljuk.

 


ALMAFÁNK OLAJSÜTŐBEN
Elkészítése:
0.5 dl tejbe keverve 0.5 dkg élesztőt, 1 ek porcukrot, lefedve, langyos helyen felfuttatjuk. 50 dkg liszt közepébe vájt lyukba beletesszük az élesztőt, 1 kk. sót, 2 tojást, 3 dkg zsírt, annyi tejet, hogy közép-kemény tészta legyen. Cipóvá gyúrva a tésztát, lisztes tálban, tetejét lisztezve, fedve, langyos helyen duplájára kelesztjük. Beledolgozva 50 dkg reszelt almát, 0.5 cm vastagra nyújtva közepes pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Kis adagokban 180 C-os olajban 2-3 perc alatt pirosra sütjük. Lecsepegtetve, fahéjas porcukorral hintjük.

 


ALMÁS FÁNKOCSKÁK 01.
Hozzávalók
25-30 darabhoz: 50 dkg liszt, 50 dkg jonatán alma, 15 dkg cukor, 5 dl tej, 8 dkg mazsola, 7 dkg cukrozott citromhéj, 2 dkg élesztő, 1 zacskó vaníliás cukor, fahéj, só

Elkészítése:
A lisztet összekeverjük a tejben feloldott élesztővel, a cukorral, a vaníliás cukorral. Rugalmas tésztát gyúrunk belőle. Az almát félbe vágjuk, felkockázzuk. Az almát, a mazsolát és a citromhéjat a tésztába keverjük. Egy órát kelesztjük. Bő, forró olajba evőkanállal beleszaggatjuk az almás tésztát. A maradék cukrot összekeverjük az őrölt fahéjjal, és a kisült fánkokat beleforgatjuk. Lehetőleg azonnal tálaljuk. Elkészítési idő: kb. 1 1/4 óra

 


ALMÁS FÁNKOCSKÁK 02.
Hozzávalók
25-30 darabhoz: 50 dkg liszt, 50 dkg jonatánalma, 15 dkg cukor, 5 dl tej, 8 dkg mazsola, 7 dkg cukrozott citromhéj, 1 zacskó vaníliás cukor, 2 dkg élesztő, 2 teáskanál őrölt fahéj, csipetnyi só, a sütéshez olaj

Elkészítése:
A megtisztított, megmosott mazsolát beáztatjuk. A tejet meglangyosítjuk, és feloldjuk benne az élesztőt. Az átszitált lisztet alaposan összekeverjük az élesztős folyadékkal. Csipetnyi sóval, 10 dkg cukorral és a vaníliás cukorral, majd kézzel rugalmas tésztává gyúrjuk, vagy robotgép segítségével simára dolgozzuk. A meghámozott, megmosott almát félbevágjuk. Magházát kiemeljük, húsát apróra felkockázzuk. Az almát, a lecsöpögtetett, megtörölt mazsolát és a nagyon apróra vágott cukrozott citromhéjat a tésztába keverjük. Letakarva, meleg helyen kb. 1 órát kelesztjük. Olajjal kikent tarkedli-vagy tojássütőbe 1-1 evőkanál tésztát teszünk, és a fánkokat mindkét oldalon 3-5 percig sütjük. A maradék cukrot összekeverjük az őrölt fahéjjal, majd a kisült fánkokat beleforgatjuk. Lehetőleg azonnal tálaljuk. Ötletünk: Ha nincs tarkedli sütőnk, az almás tésztát evőkanállal szaggassuk bő, forró olajba. A sütéshez használhatunk fritőzt is. Elkészítési idő kb. 1 1/4 óra

 


ANANÁSZFÁNK
Hozzávalók:
15 dkg finomliszt, 1 zacskó szárított élesztő, 2 evőkanál porcukor, 2,5 dl tej, 2 egész tojás, 1 evőkanál rum, csipetnyi só, 8-10 karika ananászbefőtt, kevés ananászlé, 1 dl eperdzsem (vagy ananászdzsem); a sütéshez: 3 evőkanál olaj

Elkészítése:
A tojásokat simára keverjük az élesztővel, a porcukorral, a rummal, majd hozzáadjuk a tejet és a lisztet. Sóval ízesítjük, és két órán keresztül pihentetjük. Közben az eperdzsemet 3 evőkanál ananászlével simára keverjük. A lecsöpögtetett ananászkarikákat, először kevés lisztben megforgatjuk, majd a tésztába mártjuk, és bő, forró olajban mindkét oldalán megsütjük. Papírtörülközőre téve a felesleges olajat lecsurgatjuk, és a felforrósított ananászos eperdzsemmel kínáljuk.

 


ANANÁSZFÁNK OLAJSÜTŐBEN
Elkészítése:
2 felvert tojást simára keverve 1.5 dkg szétmorzsolt élesztővel, hozzáadunk 2 ek porcukrot, 1 ek rumot, 2.5 dl tejet, 15 dkg lisztet, csipet sót, a tésztát, 2 órát állni hagyjuk. Lecsurgatva 10-12 karika ananászbefőttet, megtörölgetjük. Lisztbe forgatva az élesztős tésztába mártjuk. 2-3 percre 180 C-ra hevített olajba tesszük. Egyszerre keveset süssünk, mert sülés közben megnőnek! Papírtörölközőre rakjuk, hogy az olajat beszívja. 1 dl ananászdzsem és 3 ek. ananászlé sima keverékével tálaljuk.

 


ANGOL FÁNK
Hozzávalók:
1 dl langyos tej, 30 dkg búzaliszt, 2,5 dkg friss élesztő, 2 evőkanál kristálycukor, 8 dkg vaj, 2 tojás, 0,5 dl tejszín, 1 evőkanál méz, olaj és liszt a sütéshez, 1 tojás a kenéshez, só

Elkészítése:
A langyos tejben elmorzsoljuk az élesztőt, lefedjük, és 15 percig pihentetjük. Mély tálban robotgép segítségével összekeverjük a lisztet, a cukrot, a darabkákra tördelt vajat és egy késhegynyi sót, amíg kásás tésztát kapunk. Egy másik tálban felverjük a tojásokat a tejszínnel, és a mézzel, hozzáadjuk az élesztőt, majd a kásás tésztát. Összegyúrjuk a tésztát, és lisztezett deszkán 1 cm vastagságúra kinyújtjuk. Kb. 6 cm átmérőjű köröket szaggatunk belőle. Kiolajozott tepsibe tesszük, megkenjük tojással, és forró sütőben aranybarnára sütjük. Langyosra hűtve tálaljuk, dzsemet vagy tejszínhabot kínálunk mellé.

 


APÁCA FÁNK
Hozzávalók:
5 dl tej, 50 dkg liszt, 4 tojás, só, 3 evőkanál porcukor, 1 teáskanál kakaó, 2 evőkanál baracklekvár, vaj, olaj

Elkészítése: A tejben a lisztet 1 evőkanál cukorral addig főzzük, míg az edény falától elválik. Kevergetve, langyosra hűtjük, és a felvert tojássárgákat apránként hozzákeverjük. A masszából 2 evőkanál segítségével gombócokat formázunk és bő, forró olajban aranysárgára sütjük. A kisült fánkokat kivajazott jénaiba tesszük, majd kakaós porcukorral meghintjük. Kemény tojáshabot verünk, baracklekvárral ízesítjük, és a fánkok tetejére halmozzuk. Forró sütőben, kis lángon 5-10 perc alatt megkeményedik a hab.

 


APRÓ TÉSZTAFÁNK
Hozzávalók:
4 dl víz, 4 dkg liszt, 4 dkg zsír, 1 db tojás, só

Elkészítése: Először lisztpépet készítünk. A vizet a sóval, zsírral fölforraljuk, hozzáadjuk a lisztet állandóan kevergetve, addig, amíg el nem válik az edény falától. Levesszük a tűzhelyről és hozzákeverjük a tojást. Csillagcsővel ellátott habzsákba töltjük és zsírozott, lisztezett sütőlemezre apró félgömböket fecskendezünk, sütőben lassan megsütjük, szárítjuk. Kettévágva tölthető libamájpürével, vadhúspürével vagy más kenhető húspürével.

 


ARANYFÁNK BURGONYÁBÓL
Hozzávalók:
1/2 kg burgonya, 3 dkg élesztő, 1 db tyúkhúsleves kocka, 1 dl tej, 1 teáskanál cukor, 50 dkg liszt, bors, olaj a sütéshez

Elkészítése: A burgonyát héjastól megfőzzük, majd megpucoljuk, összetörjük és kihűtjük. Hozzáadjuk a lisztet, és a tejjel és cukorral felfuttatott élesztőt. Borssal és leveskockával ízesítjük, és konyharuhával letakarva langyos helyen 20 percig pihentetjük. Ezután olajozott kanállal kiszaggatjuk, és forró olajban kisütjük.

 


ÁGI FÁNK
Hozzávalók:
25 dkg rétesliszt, 25 dkg finomliszt, három tojássárgája, egy evőkanál rum, egy citrom leve, egy evőkanál porcukor, egy csomag vaníliás cukor, 3 dkg élesztő, tej, 5 dkg vaj, csipetnyi só, a sütéshez olaj, a tálaláshoz porcukor, barackíz, rum

Elkészítése:
1 dl langyos, édes tejben megfuttatjuk az élesztőt, majd összedolgozzuk a kétféle liszttel, a tojássárgákkal, a rummal, a citromlével, csipetnyi sóval, a vaníliás cukorral és annyi tejjel, hogy közepesen kemény kelt tésztát kapjunk. Végül beledolgozzuk az olvasztott vajat, és lisztezett deszkán ujjnyi vastagságúra nyújtjuk. Fánkszaggatóval vagy széles szájú pohárral fánkokat szúrunk ki belőle, majd tiszta konyharuhával letakarva, langyos helyen 1-1,5 óráig kelesztjük. Ez után annyi olajat forrósítunk, hogy a fánkok úszhassanak benne és a fánkok tetejét benyomva, felső felükkel lefelé az olajba rakjuk. Az első felüket fedő alatt, kis lángon sütjük, majd megfordítva, erős lángon, fedő nélkül fejezzük be a sütést: gyönyörű, szalagos fánkok kerülnek ki a serpenyőből. Alaposan lecsepegtetve, porcukorral meghintve, forró, hígított barackízzel, (esetleg rummal ízesített lekvárral) tálaljuk. Sokkal kevesebb gondunk, tennivalónk van vele, mint a hagyományos fánkkal és legalább olyan finom.

 


ÁGI GYORS FÁNKJA
Hozzávalók:
3 dkg élesztő, 1 dl tej, 25 dkg rétesliszt, 25 dkg finomliszt, 3 tojás sárgája, 1 fél citrom leve, 1 evőkanál rum, t evőkanál porcukor, 4 evőkanál olvasztott vaj

Elkészítése:
Az élesztőt a tejben megfuttatjuk, majd összedolgozzuk a rétesliszttel, a finomliszttel, a tojássárgájával, a citrom levével, a rummal meg a porcukorral, végül beledagasztunk az olvasztott vajat. Hólyagosra verjük, lisztezett deszkán vastagra nyújtjuk és fánkszaggatóval, vagy széles szájú pohárral kiszaggatjuk. Tiszta konyharuhával letakarva langyos helyen egy óráig pihentetjük, majd forró olajba rakjuk, tetejüket lefelé, kissé benyomva a közepüket. Fedő alatt, majd megfordítás után már fedő nélkül sütjük. Itatóspapíron vagy háztartási papírkendővel az olajtól leszárítjuk és forró, rumos baracklekvárral kínáljuk.

 

 

Forrás:
FÁNK RECEPTEK
Szerző:




 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.