Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


FELVIDÉKI ÍZEMLÉKEIM 11.

2016.11.26

FELVIDÉKI ÍZEMLÉKEIM

SÁRGARÉPALEVES KENYÉRKOCKÁVAL
Hozzávalók:
20 dkg sárgarépa, 1 fej vöröshagyma, étolaj, 2 dkg sima liszt, só, ételízesítő, 1-2 szelet szikkadt barna kenyér, finomra vágott zöldpetrezselyem, zellerszár vagy snidling
Elkészítése:
Az apróra vágott hagymát felhevített olajon megfuttatjuk, azután hozzákeverjük a reszelt sárgarépát, majd megszórjuk sima liszttel, és tovább pirítjuk. Később hideg vízzel kellő sűrűségűre hígítjuk, megsózzuk és megízesítjük Vegetával, s puhára főzzük. Végül megszórjuk finomra vágott zöldpetrezselyemmel, zellerszárral vagy snidlinggel. Szárazon megpirított - barna, szója- vagy napraforgómagos - kenyérkockával tálaljuk.

PULYKAPÖRKÖLT
Hozzávalók:
50 dkg kicsontozott pulykahús, étolaj, 1 fej vöröshagyma, pirospaprika, só, 7 dl konzervlecsó - vigyázat, cukrot ne tartalmazzon! -, 1 evőkanál diabetikus ketchup, 3 db kemény tojás, 2 gerezd fokhagyma, 1 pohár fehér joghurt, finomra vágott friss kapor vagy snidling
Elkészítése:
A megmosott húst kockákra vágjuk. Az apróra vágott hagymát felhevített olajon megfuttatjuk, megszórjuk pirospaprikával és rádobjuk a húst, azután megsózzuk és megborsozzuk, s állandóan kevergetve megpörköljük. Azután hozzáöntjük a lecsót, esetleg felöntjük zöldséglével, s lefedve takaréklángon puhára pároljuk. Kevéssel a főzés befejezése előtt belekeverjük a ketchupöt, s ha szükséges, húslével hígítjuk. Felforraljuk, és végül belekeverjük a kockákra vágott kemény tojást. Tálaláskor adagonként megcsepegtetjük joghurttal és megszórjuk finomra vágott friss kaporral vagy snidlinggel. Fejes saláta illik hozzá.

BIRKARIZOTTÓ
Hozzávalók:
50 dkg birkahús, olaj, 2 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, só, törött bor, 2 evőkanálnyi csípős ketchup, 2 szál sárgarépa, 30 dkg rizs, 6 dl zöldséglé, zöldpetrezselyem
Elkészítése:
A faggyútól és hártyáitól megtisztított húst megmossuk, s kockákra vágjuk. Felhevített olajon megfuttatjuk az apróra vágott hagymát, s megpirítjuk rajta a húst. Azután megsózzuk, megborsozzuk és megízesítjük zúzott fokhagymával és ketchuppel, s lefedve puhára pároljuk. Amikor a hús már csaknem teljesen puha, hozzátesszük a karikákra vágott sárgarépát, s felöntjük forró vízzel, és tovább pároljuk. Közben a rizst forró vízzel néhányszor leöblítjük, azután lecsepegtetjük, és a húshoz tesszük, majd felöntjük zöldséglével, megsózzuk, és lefedve takaréklángon tizenöt percig pároljuk. Végül megszórjuk finomra vágott zöldpetrezselyemmel.

PÁROLT MARHAHÚS KARALÁBÉVAL
Hozzávalók:
50 dkg marharostélyos, ízlés szerint só, törött bors, köménymag, olaj, 1 fej vöröshagyma, 2 dkg vaj, 2 zsenge karalábé, 1 szál sárgarépa, 2 dl zöldséglé, zöldpetrezselyem, metélőhagyma, 1 kiskanál krumpli-keményítő
Elkészítése:
A megmosott húst szárazra töröljük, és enyhén kiklopfoljuk, majd besózzuk és megszórjuk törött borssal és köménymaggal. Azután felhevített olajon mindkét oldalról kicsit megpirítjuk, majd hozzákeverjük a nyolcadokra vágott vöröshagymát, és lefedve pároljuk. Párolás közben forró zöldséglével öntözgetjük. Közben felhevített vajon megpörköljük a felaprított karalábét és sárgarépát, s forró zöldséglével felöntve puhára pároljuk. Végül megszórjuk finomra vágott zöldpetrezselyemmel és snidlinggel, s a húshoz rakjuk. Az egészet besűrítjük kevés vízben elkevert krumpli-keményítővel és átforraljuk. Kifőtt tésztával tálaljuk.

ÉSZAKI HALFILÉ
Hozzávalók:
40 dkg halfilé, citromlé, 10 dkg zellergumó, 3 szál sárgarépa, 1 fej vöröshagyma, 10 dkg vaj, 1 kiskanál szárított bazsalikom, só, 1 dl száraz fehérbor, 3 db zsemle, 1 db egész tojás, zöldpetrezselyem, őrölt kömény, 2 dl tejszín, 1 kiskanál pirospaprika
Elkészítése:
A még fagyos filét vízzel leöblítjük, és gyengén meglocsoljuk citromlével, s egy óráig pihentetjük. Közben a zellert és a sárgarépát durvára reszeljük. Az apróra vágott vöröshagymát a fele vajon üvegesre pirítjuk, majd hozzáadjuk a zöldségeket, meg rámorzsoljuk a bazsalikomot, azután megsózzuk, és a borral felöntve tíz percig pároljuk. A zsemléket kockákra vágjuk, és kevés vízzel megspricceljük. Később a párolt zöldséget és a megáztatott zsemlét alaposan összekeverjük a tojássárgájával meg a finomra vágott zöldpetrezselyemmel. Végül óvatosan a masszához keverjük a kemény habbá vert tojásfehérjét. Ezután a filéket szárazra töröljük, megsózzuk és megszórjuk az őrölt köménnyel, s a maradék vajon mindkét oldalukról pirosra sütjük. Ezután a zöldséges masszát egy tűzálló tálba simítjuk és befedjük a sült halfilékkel. A sütésnél visszamaradt levet meg a pirospaprikát belekeverjük a tejszínbe, s a halra öntjük, és előmelegített sütőben tizenöt percig sütjük.
Tálalás előtt megcsepegtetjük citromlével, és a halfilék alatt lévő masszával együtt tálaljuk.

KÍNAI SERTÉSHÚS FELVIDÉKI MÓDRA
Hozzávalók:
40 dkg sertéslapocka, 5 evőkanál kukoricakeményítő, 2 evőkanál pikáns szójamártás, 2 db egész tojás, 1/2 kiskanál törött bors, 1 kiskanál só, 2 gerezd fokhagyma, 1 fej vöröshagyma, olaj, 35 dkg mélyhűtött kínai kevert zöldség, 1 kiskanál cukor, 1 dl húslé, 1 dl csemegebor
Elkészítése:
A húst megmossuk, szárazra töröljük, és széles metéltre vágjuk. Az egy kanál szójamártást, a tojást, a borsot és az egyik gerezd zúzott fokhagymát sóval összekeverjük, s beleforgatjuk a húst, majd néhány órát hideg helyen érleljük. Közben felhevített olajon megpirítjuk az apróra vágott hagymát és a maradék egy gerezd zúzott fokhagymát, s rádobjuk a zöldséget, megszórjuk cukorral, megöntözzük egy kanál szójamártással, felöntjük borral és húslével, majd tíz percig pároljuk.
Felhevített olajon megpirítjuk a húst, majd párolt zöldséggel és rizzsel tálaljuk.

HAMULYA
Hozzávalók:
50 dkg burgonya, 3 evőkanál liszt, só
Elkészítése:
Szétfövő, lisztes krumplit meghámozok, és vékonyan felkarikázom. Annyi sós vízben teszem fel főni, hogy bőven ellepje. Amikor megfőtt a krumpli, leveszem a tűzről, és a főzőlében összetöröm. Állandó keverés mellett, fokozatosan belekeverem csomómentesen a lisztet.
Visszateszem a melegre, de a keverést nem hagyom abba, mert könnyen leég. Kása sűrűségűre főzöm pár perc alatt. Ropogós aranysárgára pirított hagymával meglocsolva kínálom. (Gazdagíthatom rámorzsolt tehéntúróval is.)
Friss, hideg tejet kínálok mellé.

NYITRAI GOMBÁS BURGONYA
Elkészítése:
A főtt és hámozott burgonyákat karikázzuk, kivajazott tűzálló tál aljára fektetjük. Sózzuk. Befedjük áttört juhtúróval, meghintjük gomba karikákkal, finomra vágott petrezselyemmel ízesítjük, és tejföllel áthúzzuk. Ismét sózzuk és előmelegített sütőben, körülbelül 25 percig sütjük.

SÓS-TÚRÓS ZÖLDSÉGTORTA
Hozzávalók:
25 dkg sima liszt, 1 kiskanál só, 15 g élesztő, 1 kiskanál cukor, 1dl víz, 10 dkg vaj. 1 db egész tojás, 1 szál sárgarépa, 1 db kemény tojás, 10 dkg kemény sajt, töltött olajbogyó, cseresznyepaprika, kapor, snidling A töltelékhez:
10 dkg vaj, 15 dkg ízesített majonéz, 2 db héjában főtt burgonya, 1 fej vöröshagyma, 2 db kemény tojás, 2 db savanyú uborka, törött bors A krémhez:
6 evőkanál tej, 10 dkg tehéntúró, 10 dkg ízesített majonéz, 1 gerezd fokhagyma, só
Elkészítése:
A lisztet átszitáljuk, megsózzuk, s a közepébe kis gödröt készítünk. Belemorzsoljuk az élesztőt, megszórjuk cukorral, leöntjük langyos tejjel, és megkelesztjük. Ha megkelt, beletesszük a vajat és a tojást, majd alaposan kidolgozzuk, azután konyharuhával letakarva meleg helyen tovább kelesztjük. Később a lisztezett gyúródeszkán kinyújtjuk, s kizsírozott tortaformában előmelegített sütőben megsütjük. A sült torta alapot három lapba vágjuk, s megkenjük a töltelékkel, a tetejét meg a krémmel. Végül a torta tetejét megszórjuk finomra reszelt sárgarépával, a közepére meg kemény tojás karikákat és különböző formákkal kiszúrt sajtszeleteket és félbevágott olajbogyót rakunk.
Tálalás előtt néhány órával hűtőszekrénybe tesszük, kaporral és finomra vágott snidlinggel díszítve kínáljuk.

Töltelék elkészítése: A vajat a majonézzel habosra keverjük, majd hozzátesszük a finomra reszelt burgonyát, a hagymát és a durvára reszelt kemény tojást meg az uborkát, azután megsózzuk, megborsozzuk, és jól kikeverjük.
Krém készítése: Turmixba rakjuk a túrót, a tejet, és alaposan összekeverjük, majd hozzákeverjük a majonézt és az áttört fokhagymát, s ízlés szerint megsózzuk.

Forrás:
FELVIDÉKI BARANGOLÁS
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta


 
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

tass 6098

(lenghel erzsebet, 2016.11.28 22:14)

sok mindent tanulok belőle az biztos..