Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


FELVIDÉKI ÍZEMLÉKEIM 13.

2017.04.09

FELVIDÉKI ÍZEMLÉKEIM

BABOS-LEVES
Hozzávalók:
10 dkg tarkabab, 10 dkg csiperkegomba, 2 pár virsli, 1 fej vöröshagyma, 1 dl száraz fehérbor, 1 dl tejföl, fél dl étolaj, 1 evőkanál liszt, 1,5 liter húsleves, só, tárkony

Elkészítése:
Az előző nap beáztatott tarkababot a húslevesben teszem főni. A finomra vágott vöröshagymát kevés olajon üvegesre pirítom, majd hozzáadom a cikkekre vágott gombát és a karikázott virslit. Mikor a bab majdnem megpuhult, hozzáadom a gombás ragut, és együtt készre főzöm. Liszttel simára kevert tejföllel behabarom, és kiforralom. Vágott tárkonylevéllel, kevés fehérborral bolondítom. Tálalásnál tejföllel díszítem.

CSIRKEFALATOK, BUNDÁBAN
Hozzávalók:
60 dkg kicsontozott csirkehús, só, 2 db egész tojás, 2 evőkanál sima liszt, 1 kiskanál keményítő, olaj, 1 kisebb kínai kelkáposzta, 1 evőkanál szójamártás, 2 evőkanál vörös csemegebor

Elkészítése:
A kicsontozott csirkehúst szárazra töröljük és kb. kétszer-kétcentis kockákra, vágjuk és besózzuk. Közben a felvert tojásba beleszórjuk a sima lisztet és a megáztatott étkezési keményítőt, s beleforgatjuk a csirkefalatkákat, azután felhevített olajban gyorsan kisütjük.
Közben a kínai kelt vékonyra szeleteljük, meg- csepegtetjük szójamártással és vörösborral - esetleg citromlevet keverünk hozzá -, s a csirkefalatkákhoz köretként kínáljuk.

BÁRÁNY-ROLÁD ZÖLDBABBAL
Hozzávalók:
1 db báránylapocka, só, 6 szelet húsos füstölt szalonna, 35 dkg konzerv zöldbab, 8 dkg kemény sajt, olaj, 2,5 dl száraz fehérbor, 2 evőkanál paradicsompüré, 1 kiskanál cukor, törött bors, 1,5 dl tejszín, 1 evőkanál sima liszt

Elkészítése:
A konyhakész húst szárazra töröljük, és éles késsel kicsontozzuk, majd enyhén kiklopfoljuk és besózzuk. Azután rárakjuk a szalonnaszeleteket, a leszűrt zöldbabot, a hasábokra vágott sajtot, s összetekerjük, és cérnával átkötjük. Felhevített olajon minden oldaláról megpirítjuk, azután felöntjük a zöldbab levével és borral. Forró sütőben lefedve legalább egy órát sütjük. Sütés közben megforgatjuk, és saját levével öntözgetjük. Végül fedő nélkül ropogósra pirítjuk. Azután a húst félretesszük, a visszamaradt húslébe belekeverjük a paradicsompürét, majd megédesítjük és megborsozzuk, s behabarjuk a liszttel elkevert tejszínnel. Végül még tíz percig forraljuk, s a roládra öntjük.
Sült krumplival és a maradék zöldbabbal tálaljuk.

TOJÁSSAL TÖLTÖTT MARHACOMB
Hozzávalók:
60 dkg marhacomb, só, törött bors, 2 db főtt tojás, olaj, 1 fej vöröshagyma, Provance-i fűszerkeverék, 3 dl zöldséglé, 1 evőkanál sima liszt

Elkészítése:
A húst megmossuk, szárazra töröljük, besózzuk, megborsozzuk, és éles késsel mély üreget vágunk bele, s fakanál nyelével óvatosan belecsúsztatjuk a két darab főtt tojást, azután a nyílást bevarrjuk, vagy hústűvel összetűzzük. A húst felhevített olajon minden oldalról megpirítjuk és félretesszük. A visszamaradt zsiradékon megfuttatjuk az apróra vágott hagymát, visszatesszük rá a húst, megsózzuk, megborsozzuk, és megszórjuk Provence-i fűszerkeverékkel. Forró zöldséglével felöntve fedő alatt takaréklángon puhára pároljuk. Párolás közben megforgatjuk és öntözgetjük. Végül forró sütőben fedő nélkül pirosra sütjük. A visszamaradt húslevet sima liszttel besűrítjük, szükség szerint felengedjük forró vízzel. Sós vízben főtt burgonyával, s zöldpetrezselyemmel díszítve tálaljuk.

FOKHAGYMÁS RÁNTOTT PONTY
Hozzávalók:
1 egész ponty, só, 3-4 gerezd fokhagyma, sima liszt, 2 db egész tojás, 2 evőkanálnyi fehérbor, zsemlemorzsa - prézli - és zsiradék a kisütéshez

Elkészítése:
A pontyot megmossuk, esetleg lenyúzzuk, azután szárazra töröljük és felszeleteljük. A patkókat besózzuk és bekenjük zúzott fokhagymával, s legalább egy órát érleljük. Azután szokásos módon sima lisztbe, borral felvert tojásba és zsemlemorzsába mártogatjuk, és felhevített zsiradékban pirosra sütjük. Megjegyzés:
A belsejét, fejét, farkát későbbre eltesszük halászlének.

HÚSGOMBÓCOK PARADICSOMMÁRTÁSBAN
Hozzávalók:
40 dkg sertéslapocka, 2 db egész tojás, zsemlemorzsa, só, törött bors, 1 evőkanál bazsalikom, zsiradék a kisütéshez
Paradicsommártáshoz:
étolaj, 1 fej vöröshagyma, 3 dkg sima liszt, húsleves vagy víz, 6 db paradicsom, 3 szem egész bors, 3 szem szegfűbors, 1 db babérlevél, 2 szem szegfűszeg, citromlé, cukor, só

Elkészítése:
A húst ledaráljuk, azután hozzátesszük a felvert tojásokat, és négy-öt evőkanál zsemlemorzsával összekeverjük. Megsózzuk, borsozzuk és hozzáadjuk a bazsalikomot, s alaposan összedolgozzuk. A húsmasszát szükség szerint zsemlemorzsával sűrítjük. Végül apró gombócokat formálunk belőle, és forró zsiradékban kisütjük, majd melegen tartjuk. Később felhevített olajon megfuttatjuk az apróra vágott hagymát, megszórjuk sima liszttel, és tovább pirítjuk, majd felöntjük húslevessel vagy vízzel és belerakjuk a felszeletelt paradicsomot meg a fűszereket és összeforraljuk. A kész mártást leszűrjük és belerakjuk a sült húsgombócokat, és együtt felmelegítjük. Tálaláskor megízesítjük cukorral, citromlével és egy pici sóval.

LAPCSÁNKA
Elkészítése:
A meghámozott burgonyát lereszelem, közben folyamatosan sózom, hogy ne legyen barna. Lisztet, vizet, 1 tojást, zúzott fokhagymát, vagdalt metélőhagymát adok hozzá. Tepsit zsírozok, a masszát beleöntöm. A tetejét lezsírozom, kicsit meglocsolom tejföllel. Aranybarnára megsütöm, majd téglalapra darabolom.

TOJÁSOS FŐTT GOMBA
Hozzávalók:
50 dkg friss gomba, só, 6 dkg füstölt szalonna, 1 fej vöröshagyma, őrölt kömény, törött bors, 4 db egész tojás, zöldpetrezselyem

Elkészítése:
Az alaposan megtisztított gombát - a nagyobbakat negyedekre vágjuk, a kisebbeket egészben hagyjuk - tizenöt percig sós forró vízben főzzük, azután leszűrjük és lecsepegtetjük. Közben a felaprított füstölt szalonnát zsírjára pirítjuk és megfuttatjuk rajta az apróra vágott vöröshagymát. Azután hozzátesszük a gombát és megfűszerezzük, s lefedve egy-két percig pároljuk. Párolás közben többször megkevergetjük. Végül ráöntjük a felvert tojásokat, s folyamatosan kevergetve szilárdulásig sütjük.
Finomra vágott zöld-fűszerrel - zöldpetrezselyem, metélőhagyma, kapor, zellerlevél stb. - megszórva tálaljuk.

SAJTOS RÁNTOTT BROKKOLI
Hozzávalók:
1 fej nagyobb vagy 2 kisebb brokkoli, zöldséglé - 2,5 dl vízhez 1 kiskanál Ételízesítő, 15 dkg reszelt sajt, 2 db egész tojás, 2 evőkanál fehérbor, zsemlemorzsa, zsiradék a kisütéshez

Elkészítése:
A megtisztított brokkolit zöldség-lében lassú tűzön négy percig főzzük, azután kivesszük és lecsepegtetjük. Még melegen rózsáira szedjük és megszórjuk a fele reszelt sajttal. Azután a reszelt sajt másik felével felvert és a borral elkevert tojásba mártogatjuk, majd zsemlemorzsába forgatjuk. Felhevített zsiradékban minden oldalról megsütjük.

FEJES SALÁTA RETEKKEL
Hozzávalók:
4 db fejes saláta, 1 köteg hónapos retek, 3 evőkanál víz, 3 evőkanál citromé, 2 evőkanál méz, 1 evőkanál mustár, 1-2 evőkanál olívaolaj, 1 pohár fehér joghurt

Elkészítése:
A salátát alaposan megmossuk, leveleire szedjük és lecsepegtetjük, azután szélesebb csíkokra vágjuk. A retket apró kockákra vágjuk.
Közben elkészítjük az öntetet: a mézet a mustárral és az olívaolajjal, citromlével és egy kevés vízzel alaposan összekeverjük, majd óvatosan beleforgatjuk a retekkel megszórt salátát. Tálaláskor adagonként meglocsoljuk fehér joghurttal.

HABOS NÉGYLEVELŰ LÓHERE
Hozzávalók:
26 dkg finomliszt, 10 dkg porcukor, 1 zacskó vaníliás cukor, citromhéj, 11 dkg darált dió, 3 db tojás sárgája, 18 dkg vaj, 10 dkg dióbél
A habos mázhoz:
20 dkg porcukor, 2 evőkanál citromlé, 2 db tojás fehérje

Elkészítése:
Az átszitált lisztet a por- és vaníliás cukorral meg a darált dióval összekeverjük, elmorzsoljuk a vajjal és összegyúrjuk a tojások sárgájával. Azután lisztezett gyúródeszkán öt milliméter vastagságúra nyújtjuk, s lóhere formájú kiszúrókkal kiszaggatjuk, és sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk, s előmelegített sütőben 200°C-n rózsaszínűre sütjük. A kihűlt süteményt habba mártogatjuk, s mindegyik tetejére egy fél dióbelet teszünk, és rácsra rakva megszárítjuk.
A habos máz elkészítése: Az átszitált porcukorba belekeverjük a citromlevet és a tojásfehérjéket, s húsz perc alatt sűrű fehér habbá verjük.

Forrás:
FELVIDÉKI ÍZEMLÉKEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.