Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


FELVIDÉKI ÍZEMLÉKEIM 5 - KÁRPÁTALJÁRÓL 1

2016.02.20

FELVIDÉKI ÍZEMLÉKEIM

BORSCS UKRÁN MÓDRA 01.
Hozzávalók:
másfél liter húsleves kétféle húsból 300 g marhaszegyből és 15 dkg sertéslapockából, 300 g cékla 20 dkg káposzta 20 dkg vegyes zöldség 20 dkg burgonya 1 hagyma 5 dkg vaj 2 evőkanál sűrített paradicsom, fokhagyma, só, bors, babérlevél, ecet, cukor, tejföl

Elkészítése:
Egy céklát alaposan megmosunk, és hámozatlanul tesszük a levesbe, hogy szép piros színe legyen. A többi céklát, a zöldséget és a hagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk, a vajban megpároljuk, hozzáadjuk a paradicsomot, a fokhagymát, felöntjük a húslevessel, és a fűszerek hozzáadásával 15-20 percig főzzük. Ezután adjuk hozzá a finomra vágott vagy gyalult káposztát, a kockára vágott burgonyát, és puhára főzzük. Közben a levesből kivesszük, meghámozzuk, és reszelve visszatesszük az egészben hagyott céklát. Tálalás előtt egy kevés cukorral, ecettel és tejföllel ízesítjük. A húst tálaláskor kockára vágva tesszük a tálba.

 

BIFSZTROGAN 01.
Hozzávalók:
60-80 dkg borjú, marha vagy sertéshús, 1 nagy fej vöröshagyma, 1 ek zsír, 1 zöldpaprika, pirospaprika, só, 1 ek liszt, 1 deci tejföl

Elkészítése:
A húst kisujjnyi csíkokra vágjuk. A megtisztított, felaprított vöröshagymát a zsíron megfonnyasztjuk. (Jó, ha egy kis zöldpaprikát is sütünk bele). A tűzről lehúzva pirospaprikával megszórjuk, és a húst hozzáadjuk. Megsózzuk, a tűzre visszatesszük, és egy kevés vizet öntünk alá. Lefedve puhára pároljuk. Ha jó puha, zsírjára sütjük, majd a húst szűrőlapáttal kiszedjük és félretesszük. A visszamaradt zsírban a lisztet megpirítjuk, és egy kevés hideg vízzel felengedjük. A húst belekeverjük, és ha kell, még annyi vizet öntünk hozzá, hogy éppen ellepje. Felforraljuk és jól megtejfölözve tálaljuk.

KÁRPÁTALJAI UBORKASALÁTA
Hozzávalók 4 személyre:
4 kis fürtös uborka, 2 dl tejföl, 1 evőkanál cukor, 1 teáskanál ecet, 1 csokor kapor, só, bors

Elkészítése:
Az uborkát megmossuk és héjastul nagyon vékonyan felszeleteljük. Páclét készítünk 1 dl vízből, 1 evőkanál cukorból, 1 teáskanál ecetből és kevés sóból. Beletesszük az uborkát és fél órát pácoljuk. Közben a tejfölt összevágott kaporral, sóval, cukorral ízesítjük. Az uborkát a pácléből kivesszük, kissé lecsöpögtetjük és tányérokba szétosztjuk. Leöntjük a kapros tejföllel. Kaporággal díszítve kínáljuk.

PERGELT, SZAGGATOTT PULISZKA (EGYTÁLÉTEL)
Hozzávalók:
40 dkg kukoricaliszt, só, 15 dkg füstölt szalonna, 1 közepes fej vöröshagyma, 10- 15 dkg szilvalekvár

Elkészítése:
A kukoricalisztet egy lábosban zsír nélkül kevergetve megpirítjuk. Ezután annyi vízzel, amennyi bőven ellepi, leöntjük, megsózzuk és továbbra is kevergetve, puhára főzzük. Végül késsel vagy kiskanállal galuskákat szaggatunk belőle, és körben egy kerek tál szélére fektetjük őket. Amikor kissé kihűltek, a kés lapját a tál peremén körbehúzzuk, így a galuskák a tál közepére pottyannak. A kis kockákra vágott szalonnát kisütjük, majd felaprított hagymát aranysárgára pirítjuk rajta. A galuskák tetejét ezzel zsírozzuk, majd lekvárral megkenjük, több rétegben szokták készíteni.
Régen a nagy családoknál a puliszkával teli tálat az asztalszékre tették, amit a szoba közepére állítottak. A család körbeülte, és a közös tálból ki-ki a saját kanalával falatozott.

ŽEMLOVKA
Hozzávalók:
1 fonott kalács, 1 csomagnyi túró, vaníliás cukor, citromhéj, tojás, reszelt alma, porcukor, tej, vaj, zsemlemorzsa

Elkészítése:
Egy jénait vajjal kikenünk, zsemlemorzsával kiszórjuk. Alját kirakjuk vaníliás, langyos tejbe mártott, karikára vágott fonott kaláccsal. Erre reszelt vagy karikára vágott almát teszünk, meghintjük kis porcukorral. A következő réteg a túró. A túrót előtte össze kell keverni cukorral, vaníliás cukorral, tojássárgájával és reszelt citromhéjjal. Újból a tejbe áztatott fonott jön. Amíg az anyag tart addig rakjuk a rétegéket. A felső réteg fonott legyen.
Így betesszük a sütőbe, félig megsütjük, pirosodjon a teteje egy kicsit. Kivesszük, és rákenjük a kis cukorral felvert, tojás - fehérjét.
Visszatesszük a sütőbe, és pirosra sütjük.

Forrás:
Barangolás Kárpátalján
Szerző:
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.