Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


FELVIDÉKI ÍZEMLÉKEIM 6

2016.03.25

FELVIDÉKI ÍZEMLÉKEIM

 

TEJFÖLLEVES
Hozzávalók:
1 evőkanál olaj, 1 evőkanál liszt, 1 kis fej vöröshagyma, 1 csokor kapor, só, csipet pirospaprika, 3 dl tejföl, pár csepp citromlé, 4 tojás

Elkészítése:
A forró olajjal és a liszttel világos rántást készítek. Belekeverem az apróra vágott vöröshagymát és az összevágott kapor felét. Kissé átpirítom, majd felengedem 1 liter hideg vízzel. Habverővel keverem simára, közben felforralom. Sóval, pirospaprikával fűszerezem, de ha felforrt, már csak gyöngyözve hagyom fenn 15 percig. Ekkor hozzáöntöm a simára kevert 3 deci tejfölt. Citromlével picit savanykásra formálom, és még 5 percig forrni hagyom. Ekkor lassan, egyenként beleengedem a tojásokat, hogy azok egyben maradjanak. Pár percig főzöm, hogy a tojás kocsonyásodjon. A megmaradt kaporral megszórva forrón tálalom.

BARNÁRA SÜLT ROPOGÓS KRUMPLI
Hozzávalók:
50 dkg krumpli, őrölt kömény, cayenne-i bors, só, olívaolaj

Elkészítése:
A krumplit meghámozzuk, és vékony szeletekre vágjuk. Megszórjuk cayenne-i borssal meg őrölt köménnyel, megsózzuk és meglocsoljuk az olívaolajjal, s összekeverjük. Közben megolajozunk egy pléhet, egyenletesen rászórjuk a krumplit, és forró sütőben ropogósra sütjük, önálló ételként salátával vagy húsokhoz köretként tálaljuk.

GOMBAFASÍRT
Hozzávalók:
20 dkg gomba, 1 fej vöröshagyma, olaj, 4 db zsemle, 2 dl tej, 20 dkg, héjában főtt burgonya, 2 db egész tojás, zöldpetrezselyem, zsemlemorzsa, igény szerint só és törött bors

Elkészítése:
A megtisztított és alaposan leöblögetett gombát felszeleteljük, leforrázzuk és leszűrjük. Közben az apróra vágott vöröshagymát a felhevített olajon üvegesre dinszteljük. A felaprított zsemlét a tejben beáztatjuk. Azután a meghámozott héjában főtt burgonyát, a gombát, és az áztatott zsemlét ledaráljuk. Az egészet alaposan összekeverjük a tojásokkal és a dinsztelt vöröshagymával, majd igény szerint sózzuk, borsozzuk és ízesítjük a finomra vágott zöldpetrezselyemmel. Szükség szerint zsemlemorzsával sűrítjük, s végül a masszából fasírtokat formázunk. Zsemlemorzsába hempergetve mindkét oldaláról a felhevített olajban aranysárgára sütjük.

KÁPOSZTABATYU
Hozzávalók:
1 db kisebb fej káposzta, 1 fej vöröshagyma, olaj, só, törött bors, őrölt kömény, 5 dkg húsos füstölt szalonna, zöldséglé (2,5 dl vízhez 1 kiskanál ételízesítő)

Elkészítése:
A fejes káposzta nagyobb leveleit félretesszük - négy-nyolc darabot -, a többit vékony metéltre vágjuk. Felhevített olajon megfuttatjuk az apróra vágott hagymát, s rádobjuk a káposztát, azután megsózzuk, megborsozzuk, megszórjuk őrölt köménnyel, s kicsit megpirítjuk. Azután két-három evőkanál zöldséglevet öntünk alá, s lefedve megpároljuk. Közben a nagy káposztaleveleket sós vízben hat-hét percig főzzük, azután kihűtjük, és kicsit kiveregetjük. A szalonnát apró kockákra vágjuk, és zsírjára pirítjuk, összekeverjük a párolt káposztával, azután megtöltjük vele a káposztaleveleket. Kizsírozott tűzálló tálba rakjuk a töltelékeket, s forró sütőben harminc percig sütjük. Sütés közben szükség szerint felöntjük zöldséglével.

BURGONYASALÁTA FÜSTÖLT SZALONNÁVAL
Hozzávalók:
1 kg burgonya. 20 dkg húsos füstölt szalonna, 2 fej vöröshagyma. só, törött bors, 2 evőkanál ecet

Elkészítése:
A burgonyát gondosan megmossuk, és héjastul megfőzzük. A szalonnát apró kockákra vágjuk, és zsírjára pirítjuk. A héjában főtt burgonyát meghámozzuk, és karikákra vágjuk és megszórjuk az apróra vágott vöröshagymával meg a törött borssal, azután megsózzuk és összekeverjük. Végül hozzátesszük zsírjával együtt a szalonnapörcöt és ízesítjük ecettel, s egy órát hideg helyen érleljük.

SZEPESI MOGYORÓSSZELET
Elkészítése:
20 deka cukrot 15 deka vajjal, 3 tojás sárgájával és 1/2 csomag Váncza-vanilincukorral habosra keverünk (kb. 1/2 óráig). Hozzáadunk 20 deka lisztet, 1/2 csomag Váncza-sütőport, 8 deka darált héjas mogyorót és a 3 tojás fehérjének kemény habját. Vajazott tepsibe tesszük, 2-3 deka darált héjas mogyoróval és porcukorral megszórva, azonnal forró sütőbe téve sütjük. Kihűlés után szeleteljük.

Forrás:
Barangolás a Felvidéken
Szerző:
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.