Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


FELVIDÉKI ÍZEMLÉKEIM 7.

2016.07.31

FELVIDÉKI ÍZEMLÉKEIM

TÜDŐLEVES
Hozzávalók:
30 dkg sertés- vagy borjútüdő, 15 dkg leveszöldség (sárgarépa, petrezselyemgyökér, zeller-gumó), szemes bors, 2 babérlevél, zsír, 3 dkg sima liszt, 2,5 dl tejföl, ecet vagy citromlé

Elkészítése:
Az alaposan megmosott tüdőt sós hideg vízben a leveszöldséggel meg a babérlevéllel és a szemes borssal megfőzzük. A puhára főtt tüdőt apró kockákra, a zöldséget meg karikákra vágjuk. A levest átszűrjük, s a zsírból és a lisztből készített világos rántással besűrítjük, majd behabarjuk a tejföllel és átforraljuk, azután visszarakjuk bele a felaprított hozzávalókat, s végül megízesítjük - ízlés szerint - ecettel vagy citromlével.

EGZOTIKUS CSIRKECOMB
Hozzávalók:
60 dkg kicsontozott csirkecomb, 2 db nagyobb sárga és 2 db nagyobb pirospaprika, 6 evőkanál szójamártás, 4 evőkanál méz. 2 evőkanál vörösbor

Elkészítése:
A combokat szárazra töröljük, lenyúzzuk és felszeleteljük. A kicsumázott paprikákat, hosszában csíkokra vágjuk, azután megfelelő nagyságú tálba rakjuk. Közben alaposan összekeverjük a szójamártást a borral és a mézzel, s a felszeletelt húsra és paprikára öntjük, majd lefedve pár órát érleljük.
Végül meggrillezzük, és friss kenyérrel kínáljuk.

BÁRÁNY-ROLÁD ZÖLDBABBAL
Hozzávalók: 1 db báránylapocka, só, 6 szelet húsos füstölt szalonna, 35 dkg konzerv zöldbab, 8 dkg kemény sajt, olaj, 2,5 dl száraz fehérbor, 2 evőkanál paradicsompüré, 1 kiskanál cukor, törött bors, 1,5 dl tejszín, 1 evőkanál sima liszt

Elkészítése:
A konyhakész húst szárazra töröljük, és éles késsel kicsontozzuk, majd enyhén kiklopfoljuk és besózzuk. Azután rárakjuk a szalonnaszeleteket, a leszűrt zöldbabot, a hasábokra vágott sajtot, s összetekerjük, és cérnával átkötjük. Felhevített olajon minden oldaláról megpirítjuk, azután felöntjük a zöldbab levével és borral. Forró sütőben lefedve legalább egy órát sütjük. Sütés közben megforgatjuk, és saját levével öntözgetjük. Végül fedő nélkül ropogósra pirítjuk. Azután a húst félretesszük, a visszamaradt húslébe belekeverjük a paradicsompürét, majd megédesítjük és megborsozzuk, s behabarjuk a liszttel elkevert tejszínnel. Végül még tíz percig forraljuk, s a roládra öntjük. Sült krumplival és a maradék zöldbabbal tálaljuk.

GOMBÁS-SAJTOS BORJÚSÜLT
Hozzávalók:
60 dkg borjúcomb, só, törött bors, 2 evőkanál mustár, étolaj, 1 fej vöröshagyma, 10 dkg friss gomba - sampinyon vagy bármilyen más -, köménymag, 2 evőkanál finomra vágott zöldpetrezselyem, 2 db paradicsom, 4 szelet kemény sajt

Elkészítése:
A húst megmossuk, szárazra töröljük, és szeletekre vágjuk, kicsit kiklopfoljuk, a széleit bevagdossuk, besózzuk és megborsozzuk, majd megkenjük mustárral, és felhevített olajon mindkét oldalról pirosra sütjük. A sült húst tűzálló tálba rakjuk, és melegen tartjuk. A visszamaradt húslében megpároljuk az apróra vágott hagymát meg a köménymaggal megszórt, vékonyra szeletelt gombát. Enyhén megsózzuk, s két evőkanálnyi forró vizet aláöntve puhára pároljuk. Végül belekeverjük a finomra vágott zöldpetrezselymet. Az így elkészített gombaragut a hússzeletekre halmozzuk. Befedjük előbb paradicsom-karikákkal, majd kemény-sajt-szeletekkel, és előmelegített sütőben átsütjük.
Főtt krumplival és zöldségsalátával kínáljuk.

BOROS-BAZSALIKOMOS VADDISZNÓHÚS
Hozzávalók:
60 dkg vaddisznólapocka, só, 8 dkg húsos füstölt szalonna, néhány szem fekete bors, borókabogyó, kakukkfű, bazsalikom, 1 fej vöröshagyma, 2 dl bármilyen bor

Elkészítése:
A megmosott húst besózzuk, sütőtálba tesszük, beborítjuk szalonnaszeletekkel és hagyma-karikákkal, s mellérakjuk a fűszereket, aláöntjük a bort, majd forró sütőben puhára pároljuk. Sütés közben saját levével, illetve forró vízzel öntözgetjük.

PISZTRÁNG GOMBÁSAN
Hozzávalók:
4 db pisztráng, 15 dkg gomba, 2 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1,5 dl fehérbor, 1 dl tejszín, zsír, citromlé, liszt, só, bors

Elkészítése:
A tisztított pisztrángokat kívül-belül szárazra töröljük, és megsózzuk, borsozzuk. Egy lábast zsírral kikenünk, az aljára szeletelt vöröshagymát, gombát, és zúzott fokhagymát terítünk. Ráfektetjük a halakat, leöntjük borral és kb. 1 ek citromlével és fedő alatt, lassú tűzön 20 percig pároljuk. Ha puhák a halacskák előmelegített tálra fektetjük.
A tejszínt elkeverjük 2 ek liszttel, belekeverjük a főzőlébe és felforraljuk. Ha kell borssal és sóval utána ízesítünk. Ráöntjük a mártást a halakra és főtt burgonyával, zöldsalátával körítjük.

EPERJESI PECSENYE
Hozzávalók:
4 nagy szelet sertéscomb, 4 db főtt tojás, 20 dkg marinált paradicsompaprika, 2 evőkanál olaj, só, őrölt bors, 2 gerezd fokhagyma, 15 dkg füstölt szalonna

Elkészítése:
A hússzeleteket vékonyra verjük, sóval, őrölt borssal, zúzott fokhagymával meghintjük, és egy-egy olajjal megkent alufóliára fektetjük. Minden hússzelet közepére egy főtt tojást ültetünk, körülrakjuk marinált paradicsompaprika-szeletekkel és körbecsavarjuk egy hajszálvékony füstölt szalonnával. A hússzeletet ráborítjuk minden irányból úgy, hogy egy gömbformát kapjunk, és az alufóliába bebugyoláljuk.
Faszénparázsba süllyesztve puhára pároljuk, majd kiszedjük, a fóliát keresztirányban behasítjuk, és a húsgombócokat rostélyon megpirítjuk.

BURGONYÁS OMLETT
Hozzávalók:
40 dkg burgonya, zsír vagy olaj, 2 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, zöldpetrezselyem, 8 dkg gépsonka, 8 db egész tojás, só, törött bors, 2 evőkanál tej

Elkészítése:
A héjában főtt burgonyát meghámozzuk, és apró kockákra vágjuk. Felhevített olajon megfuttatjuk az apróra vágott vöröshagymát, azután kicsit megpirítjuk rajta a burgonyát, majd megízesítjük zúzott fokhagymával meg finomra vágott zöld-petrezselyemmel. Azután egy nagyobb serpenyőben egyenletesen szétterítjük és rászórjuk a csíkokra vágott sonkát, s leöntjük a tejjel elhabart, sóval és borssal megízesített tojással. Szilárdulásig sütjük.

GOMBÁS KRUMPLILÁNGOS
Hozzávalók:
60 dkg krumpli, 1 fej vöröshagyma, olaj, 20 dkg friss gomba, 30 dkg sima liszt, 1 db egész tojás, 3 gerezd fokhagyma, törött bors, őrölt kömény, só, zsiradék a sütéshez

Elkészítése:
A megmosott, meghámozott krumplit egy nagyobb tálba reszeljük. Kevés felhevített olajon megfuttatjuk az apróra vágott hagymát és a felszeletelt gombát, s állandóan kevergetve megpirítjuk. Azután egy evőkanál vízzel felöntjük, és tovább pároljuk, majd kihűtjük. Később a liszttel, a tojással és a zúzott fokhagymával együtt a reszelt krumplihoz keverjük. Azután ízlés szerint megsózzuk, megborsozzuk és megszórjuk őrölt köménnyel, s alaposan összekeverjük. Végül kizsírozott serpenyőbe talkedli nagyságú lángosokat szaggatunk, és takaréklángon mindkét oldalról pirosra sütjük.

KARALÁBÉKRÉM
Hozzávalók:
40 dkg zsenge karalábé, vagy óriás-karalábé, olaj, Ételízesítő, 2 db tojás, só, pirospaprika, 2-3 evőkanál reszelt sajt, friss zellerszár

Elkészítése:
A durvára reszelt karalábét egy kevés felhevített olajon hirtelen megpirítjuk, megszórjuk Vegetával és pirospaprikával, s felvert tojással leöntve állandóan kevergetve megsütjük. A masszát még melegen kenyérszeletekre vagy pirítósra kenjük, s szeletenként megszórjuk reszelt sajttal, és pléhre rakva forró sütőben átsütjük. Végül megszórjuk finomra vágott zellerszárral, zöldpetrezselyemmel vagy snidlinggel és melegen tálaljuk.

KELBIMBÓ-SALÁTA
Hozzávalók:
60 dkg bimbós kel, só, almaecet vagy citromlé, cukor, törött bors, salátaolaj vagy olívaolaj

Elkészítése:
A megtisztított bimbós kelt sós vízben megfőzzük, azután leszűrjük, hideg vízzel leöblítjük és lecsepegtetjük. Közben az almaecetbe, vagy citromlébe belekeverjük a cukrot, a borsot és az olajat, saját szájízünk szerint édesítjük, vagy savanyítjuk, majd óvatosan belekeverjük a bimbós kelt.

SAJTKROKETT
Hozzávalók:
40 dkg burgonya, 0,5 dl tej, 3 db egész tojás, 13 dkg kemény sajt, késhegynyi rozmaring, ízlés szerint só, törött bors, zöldpetrezselyem, zsemlemorzsa és bőséges olaj a sütéshez

Elkészítése:
A héjában főtt burgonyát meghámozzuk, krumplinyomón áttörjük, vagy csak egyszerűen lereszeljük. Hozzáadjuk a tejet, a tojások sárgáját, a reszelt sajtot és ízesítjük a rozmaringgal, sóval, törött borssal, finomra vágott zöldpetrezselyemmel, s alaposan összegyúrjuk. Végül óvatosan belekeverjük a keményre felvert tojás fehérjéket. Szükség szerint zsemlemorzsával sűrítjük. A masszából zsemlemorzsával megszórt gyúródeszkán egyenletes kroketteket formázunk, majd bő, forró olajban szép aranysárgára sütjük.

ÉRSEKÚJVÁRI KRÉMES
Tészta:
8 tojás fehérjét 30 dkg porcukorral kikeverünk, majd beleteszünk 30 dkg diót. 2 lapot sütünk belőle.

Krém:
8 tojás sárgáját, 2 csomag vanília cukrot, 4 dl tejet, 15 dkg porcukrot, 4 evőkanál búzadarát megfőzünk. Ha kihűlt 10 dkg vajjal kikeverjük. Tetejét csokoládéval bevonjuk.

Forrás:
Barangolás a Felvidéken
Szerző:

 
 
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.