Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


FŐZELÉKEK KÖNYVE - FŐZELÉKEK BABBÓL 5.

2016.12.20

FŐZELÉKEK KÖNYVE

LECSÓS BABFŐZELÉK
Hozzávalók:
30 dkg tarkabab, 10 dkg füstölt szalonna, 1 fej hagyma, 1-1 vastag húsú paprika és paradicsom, 1 pohár kefir, 1 evőkanál liszt, 2 pár debreceni

Elkészítése:
A megszokott főzelék rendhagyó és igen ízletes változata. Az előzőleg beáztatott tarkababot 10 percig erősen forraljuk, levét leöntjük, és friss vízben közepes hőmérsékleten kezdjük főzni. Amíg fő, az apróra vágott füstölt szalonnát kisütjük, rajta a vagdalt hagymát üvegesre pároljuk. Rátesszük a felkockázott paprikát, majd amikor megfonnyadt, a darabolt paradicsomot. A lecsót a megpuhult babhoz keverjük, beletesszük a felkarikázott debrecenit.
Rövid forralás után a kevés liszttel elkevert kefirrel besűrítjük a főzeléket.

MAGYAROS BABFŐZELÉK
Hozzávalók:
40 dkg száraz bab, 2 evőkanál zsiradék, 2 evőkanál darás liszt, kiskanálnyi pirospaprika, 1 dl tejföl, ízlés szerint cukor, ecet és só

Elkészítése:
A babot kiválogatjuk, megmossuk, és egy éjjelen át hideg vízben áztatjuk. Másnap friss hideg vizet teszünk rá, és feltesszük főni. Mikor a bab megpuhult megsózzuk. A zsiradékból és a lisztből világos rántást készítünk, meghintjük a pirospaprikával, elkeverjük egy kevés hideg vízzel, és berántjuk vele a már puha babot. Felforraljuk, ecettel meg cukorral ízesítjük, és belekeverjük a tejfölt. Kissé még forraljuk, majd levesszük a tűzről. Tálalása:
Adagonként tányérokba szedjük, és füstölt főtt tarjafeltéttel kínáljuk.
Megjegyzés:
A babot, mielőtt megpuhulna, sohase sózzuk meg, mert akkor nehezebben puhul meg.

NYÁRI FEJTETT BAB CITROMMÁRTÁSBAN
Hozzávalók:
1 kg nyári fejtett bab, 2 tojás sárgája, 1 citrom leve, só

Elkészítése:
A babot sós vízben puhára főzzük. Ha puha, a tojássárgákat a citromlével kikeverjük, habverővel kevergetve beleöntünk egy decit a bab főzővizéből, és gőz felett, a habverővel tovább verve, sűrű mártássá főzzük.
A leszűrt babot mély tálba rakjuk, és ezzel a habos-citromos mártással leöntve tálaljuk.

NYÁRI FEJTETTBAB FŐZELÉK
Hozzávalók:
60 dkg kifejtett nyári szemes bab, 1-1 szál sárgarépa meg petrezselyemgyökér, 1 darabka szalonnabőrke, 2 evőkanál olaj, 2 evőkanál liszt, 1 dl tejföl, 1 kis fej reszelt vöröshagyma, só, késhegynyi piros paprika, (1 babérlevél), ecet

Elkészítése:
A babot a megtisztított, karikákra vágott zöldséggel meg a szalonna bőrkével annyi vízbe tesszük fel főni, hogy éppen ellepje. (Tehetünk bele egy babérlevelet is, amit tálalás előtt kidobunk belőle.) Ha megpuhult, az olajból a liszttel készült, pirospaprikával ízesített rántással besűrítjük. (Ha diétásabban akarjuk adni, akkor a tejföllel simára kevert liszttel habarjuk be, és olajat nem öntünk bele.)
Megecetezve, megtejfölözve adjuk az asztalra.

SÜLT BABFŐZELÉK
Hozzávalók:
25-25 dkg fehér- és tarkabab, 2 fej hagyma, 8 gerezd fokhagyma, 0,5 dl olaj, őrölt kömény, só, bors, 1 erős paprika

Elkészítése:
A külön-külön beáztatott és felforralt kétféle babot leszűrjük. Mindkét lábost friss vízzel töltjük fel, beleteszünk 2-2 gerezd fokhagymát, és fedő alatt puhára főzzük. Leszűrjük, ízlés szerint fűszerezzük, beletesszük a félbevágott erős paprikát. Összekeverjük, tűzálló tálba öntjük. A finomra vágott hagymát és a maradék fokhagymát kevés olajban megpároljuk, majd a babra öntjük. Tíz percre közepes hőmérsékletű sütőbe tesszük.
Tálalásnál tejfölt kínálunk hozzá.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK!
Forrás:
ZÖLDSÉGLEXIKON - FŐZELÉKEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.