Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


FŐZELÉKEK LEXIKONJA - FŐZELÉKEK BABBÓL 6.

2016.12.30

FŐZELÉKEK LEXIKONJA

SZÁRAZBAB FŐZELÉK 01.
Hozzávalók:
1 kg száraz bab, 10 dkg zsír, 1 nagy fej vöröshagyma, pirospaprika, só, liszt, kevés fokhagyma, 2 dl tejföl

Elkészítése:
Az előre beáztatott babot sós, fokhagymás vízben megfőzzük, majd vöröshagymás rántással sűrítjük.
Tejföllel tálaljuk.

 

SZÁRAZBAB FŐZELÉK 02.
Elkészítése:
1/2 liter válogatott, megmosott fehér babot lehetőleg folyóvízzel, egy fazékba fölteszünk főni, egy darab disznóhús, füle, vagy lábával. A babnak legalább 3 óra kell, míg puha lesz, s többször kell utána nézni, a víz hamar beforr, s mindig utána kell önteni. Ha már puhulni kezd, megsózzuk, és tovább főzzük, amíg a bab és hús is egész puha lett. Rántást készítünk, ha van pecsenyezsírunk, abból veszünk egy kanállal s egy kanál lisztet.
Ha sárgás színe van már, finomra vágott hagymát teszünk a rántásba, hozzáöntjük a babot, jól elkeverjük, 1-2 kanál ecetet, tejfelt teszünk hozzá, s még jó ideig főzzük.

SZÁRAZBAB FŐZELÉK 03.
Elkészítése:
A szárazbabot átválogatjuk, leöblítjük, és egy éjjelen át, áztatjuk annyi vízben, amennyi bőven ellepi, mert babunk az áztatástól megdagad. Másnap az áztató vizet leöntjük róla és friss hideg vízben amennyi éppen, hogy csak ellepi, feltesszük főni. Ha van füstölt lénk otthon, akkor abban főzzük, de akkor vigyázzunk a sózással. Tehetünk bele maradék szalonnabőrkét is az íze kedvéért. Fedő alatt lassan puhára főzzük. Világos fokhagymás vagy vöröshagymás rántást készítünk, pirospaprikával meghintjük, kevés vízzel és főzőlével felengedjük, majd besűrítjük vele a babot. Kiforraljuk, és az asztalra tejfölt teszünk, hogy ki-ki, ízlése szerint tehessen a főzelékére.
Megjegyzés:
Ha babunk öreg volt és nehezen puhul, késhegynyi szódabikarbónát tegyünk a főzőlevébe.
A bab kellemetlen puffasztó hatását elkerülhetjük, ha az első levét forrás után leöntjük róla, és új vízben főzzük puhára.

SZÁRAZBAB FŐZELÉK 04.
Elkészítése:
A babot, ha kiválogattuk, megmossuk, és egy fazékba tesszük, öntünk rá vizet és puhára főzzük, szitára öntjük és áttörjük. Készítünk egy lábosban szép piros rántást.
Teszünk bele apróra vágott vereshagymát, föleresztjük az áttört bablével, összekavarjuk, teszünk bele sót és forrni hagyjuk, ha sűrű, öntünk közé vizet.

SZÁRAZBAB FŐZELÉK VERMONT-MÓDON
Hozzávalók:
45 dkg szárazbab, 2 evőkanál mustár, 2 teáskanál só, csipet őrölt bors, 1,8 dl juharszirup, 15 dkg füstölt hús, 1 nagy vöröshagyma

Elkészítése:
Előző este áztassa be a babot, majd másnap az áztatóvízben forralja fel. Öntse le a vizet róla, s frisset ráöntve, fedő alatt gyöngyözve főzze. Amikor félig megfőtt adja hozzá a felkockázott füstölt húst, a finomra vagdalt hagymát, és a szirupban kikevert többi hozzávalót. Körülbelül két óra alatt fő készre. Időnként keverje meg.
Ha túl sok a leve, akkor a főzés végén vegye le a fedőt, és párologtassa el a fölösleget.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK!
Forrás:
ZÖLDSÉGLEXIKON - FŐZELÉKEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.