Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


FŐZELÉKEK LEXIKONJA - FŐZELÉKEK BABBÓL 2.

2016.11.21

FŐZELÉKEK LEXIKONJA

BABFŐZELÉK 02.(TIRPÁK RECEPT)
Hozzávalók:
fél kg "cirkás" vagy "libamáj" bab, egy darab füstölt tarja, liszt a rántáshoz, 2 dl tejfel, karikára vágott sült kolbász

Elkészítése:
A babot és a tarját odatesszük főzni. Mikor megfőtt, akkor kivesszük a tarját és készítünk egy sárga rántást. Behabarjuk, majd 2 dl tejfelt öntünk bele. Karikára vágott sült kolbásszal tálaljuk.

 

BABFŐZELÉK 03.
Hozzávalók 6 személyre:
50 dkg fehér vagy tarkabab, só, 1 kis vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 babérlevél, 4 dkg liszt, 2 dkg paprika, 1 dkg cukor, 3 cl ecet, 1,5 dl tejföl, zsír

Elkészítése:
A megtisztított babot jól megmossuk, és hideg vízben egy éjjelen át, áztatjuk. Hideg vízben tesszük fel főni, megsózzuk, hozzáadjuk a babérlevelet és lassú, egyenletes forrás közben puhára főzzük. (A babnak jó ízt ad a benne főzött füstölt szalonna vagy füstölt sertéscsülök.) Finomra vágott hagymával, piros paprikával világos rántást készítünk, és vízzel felengedjük. A puhára főzött babot, berántjuk, jól felforraljuk, tejföllel, cukorral és ecettel ízesítjük.
Rövid ideig még forraljuk, majd tálalásig félreállítjuk. Mielőtt a babot berántjuk, a befőzött szalonnát, vagy füstölt csülköt kivesszük.

BABFŐZELÉK 04.
Elkészítése:
Az előző nap beáztatott 30 dkg fehér vagy tarkababot feltesszük főni. Zsírból, lisztből, kis fej vöröshagymával és egy gerezd szétnyomkodott fokhagymával rántást készítünk.
Mikor a bab megfőtt, berántjuk és fűszerezzük sóval, babérlevéllel, borsikafűvel, pici cukorral és ecettel.

BABFŐZELÉK 05.
Hozzávalók:
2 bögre tarkabab, tojásnyi zsír, 4 kanál liszt, 1 kisebb hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 babérlevél, 1 evőkanál ecet, 2 tenyérnyi szalonnabőrke vagy 2 köröm, 2 kanál tejföl, 1 kávéskanál színes paprika, só

Elkészítése:
A megtisztított babot megmossuk, egy éjjelen át hideg vízben áztatjuk. A bőrkét vagy a körmöt meleg vízben megmossuk, megkaparjuk, feldaraboljuk, és feltesszük főni annyi vízben, ami ellepi. Ha a köröm vagy a bőrke sós, csak később sózzuk meg az ételt. Ha félig megfőtt, az áztatott babot hozzátesszük, a babérlevéllel együtt. Fedővel letakarva puhára főzzük, közben mindig pótoljuk a vizet. A lisztből és zsírból rántást készítünk, beletesszük az apróra vágott vöröshagymát, fokhagymát, elkeverjük, hozzátesszük a színes paprikát, és vízzel azonnal fölengedjük. Összeforraljuk, és a főzelékbe szűrjük. Ízleljük meg, és ha kell, sózzunk utána. A tejfölt és az ecetet a főzelékbe keverjük, a babérlevelet kidobjuk. A bőrkét és a körmöt a főzelékkel együtt tálalhatjuk. A babfőzelék készítéséhez jól felhasználhatjuk az előző napi füstölt hús levét.

BABFŐZELÉK 06.
Hozzávalók:
30 deka fehér vagy tarkabab, 8 deka zsír, 6 deka liszt, 3 deka finomra vágott hagyma, 1 gerezd fokhagyma, 2 deci tejföl, kevés pirospaprika, evőkanálnyi ecet, só

Elkészítése:
A babot előző este, miután kiválogattuk, bő vízben beáztatjuk, ezáltal a bab héja felpuhul, megduzzad, és rövidebb idő alatt fő meg. Ezután leöntjük róla a vizet, és hideg vízben feltesszük főni. Csak akkor sózzuk meg, amikor már puhuló félben van.
A zsírból a liszttel világosbarna rántást pirítunk, beletesszük a finomra vágott hagymát, és tovább pirítjuk. Ezután hozzáadjuk az összezúzott fokhagymát, a paprikát, elkeverjük benne, és egy kevés hideg vizet öntünk hozzá, berántjuk a főzeléket.
Tejföllel és ecettel ízesítve jól felforraljuk.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK!

Forrás:
ZÖLDSÉGLEXIKON - FŐZELÉKEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.