Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


FŐZELÉKEK LEXIKONJA - FŐZELÉKEK BORSÓBÓL 1.

2017.01.10

ZÖLDSÉGEK, GYÜMÖLCSÖK LEXIKONJA

Fontos fehérjeforrásnak számít az emberi táplálkozásban, manapság elsősorban zöldségként és állateledelként kerül felhasználásra.
Magyarországon a veteményes kertekben mindenütt megtalálható kedvelt zöldségféle.
Szántóföldi paraszti termesztése elsősorban a Tiszántúlon - Hajdú-Bihar, Szolnok, Békés megyék -, illetve a Dunántúl némely körzeteiben - Fejér és Tolna megye - alakult ki. Termesztett változatai több vad őstől származnak.
Termesztésbe vétele i. e. 4–5000 évvel Közép-Ázsia központi és déli területein - Afganisztán, Irán, Turkesztán - történhetett és a neolitikus kultúrákkal terjedt el Európában.
A bronzkorból bőséges régészeti leletek bizonyítják Kárpát-medencei és nyugat-európai ismeretét.
A magyarság még a vándorlása idején ismerhette meg.
A magyar borsó szó ótörök eredetű.

Leírása
Az alapfaj gyökére mélyre hatol, oldalgyökerei gazdagon behálózzák a talajt, rajtuk nitrogéngyűjtő baktériumok élnek. Hajtása felálló vagy elfekvő dudvaszár viaszos bevonattal; levélkacsban végződik. Levelei szárnyasan összetettek, hamvasak, széles pálhájuk van. Virágai fehérek, magánosak vagy kevés tagú fürtben állnak. Termése hüvely. Áprilistól júliusig virágzik.
A termesztett fajták különböznek a szártagok hosszúságában és színében, a pálhalevelek és a lomblevelek alakjában, a hüvely méretében és a termés alakjában.

 

Zöldborsó hüvelyében

Termesztett alakkörei
Alapvetően három fajtacsoportot különböztetünk meg, de ezeken belül más szempontok, bogyó nagysága, színe alapján is osztályozzák:
- cukorborsó
P. sativum L. ssp. sativum convar. saccharatum Ser. (=ssp. hortense (Neilr.) A et G.): a terméshüvely belső, rostos rétege hiányzik, hüvelyestül fogyasztják.
- kifejtő borsó
P. sativum L. ssp. sativum convar. sativum (=convar. vulgare (Schülb. et Mart.): magjuk sima, cukortalmuk gyorsan alakul át keményítővé, rövid idő van a betakarításukra. Ide tartoznak az étkezési - száraz (zöld vagy sárga magvú) borsók is.
- velőborsó
P. sativum L. ssp. sativum convar. medullare Alef.: a cukortartalom lassan alakul át keményítővé, hosszabb ideig zsenge marad.

Termesztése
A borsót eredetileg száraz állapotban fogyasztották.
A zöldborsófogyasztás a 15–16. századtól jött szokásba Nyugat-Európában.
Eleinte a hüvelyével együtt főzték meg.
A 16–17. századi magyar botanikai irodalom kétféle borsót különböztetett meg: az
apróbb magvú mezei borsót és a
nagyobb magvú kerti borsót.
Magyarországon bárhol termeszthető, a hideget jól tűri, egyes fajták a −10 °C-ot is károsodás nélkül elviselik.
Nagy melegben a szemek aprók maradnak. Március, április hónapban szakaszosan vetjük, egyes fajták között egy-két hét különbséggel.
Talajban nem válogat, tápanyag-, vízigénye közepes, ha a téli csapadék bőséges volt, akkor csak a virágzásakor öntözzük.
A termésmennyiség és a minőség miatt nagyon fontos a legmegfelelőbb betakarítási időpont kiválasztása. Túl korai szedésnél alacsony lesz a termésátlag, viszont zsenge, édes szemeket kapunk, míg a túl kései szedésnél a minőség lesz rossz, kemények, nehezen főlők lesznek a szemek. A szedést követően hűvös helyen tároljuk a feldolgozásig, eltevésnél, gyorsfagyasztásnál törekedjünk arra, hogy két-három órán belül tudjuk feldolgozni.

Fontosabb kártevői és betegségei
betegségek:
- Levél-, szár-, és hüvelyfoltosság, lisztharmat, fuzárium, borsóperonoszpóra, borsórozsda, baktériumos betegség.
kártevők:
- borsózsizsik, levéltetvek, barkók, bagolylepke hernyók, borsótripsz, zsizsik

Tápértéke
- B1, B2, és C vitamint (20 mg/100 g) tartalmaz. Szénhidrát tartalma is jelentős. Kalóriaértéke megközelíti a burgonyáét, fehérjetartalma pedig kb. háromszor annyi.

Pisum sativum - Zöldborsó (nyers)
Tápanyagtartalom 100 g-ban

Felhasználása
A száraz borsó legnagyobb része borsódaraként az állattenyésztésben kerül felhasználásra, akárcsak az élelmiszer előállításból származó borsó takarmányliszt és a borsókorpa a hántoló malomból. Magas tápanyagtartalma miatt a szárított borsót is használják etetéshez.
Továbbá a borsót zöldtakarmányként és zöldtrágyázáshoz is használják.
Eredetileg az emberi táplálkozáshoz is száraz borsót használtak, melyet elsősorban borsópürének készítettek el.
Napjainkban elterjedt még a borsóleves.
A 19. században jelent meg a borsókolbász.

A száraz borsó teljes borsóként (maghéjjal) és félborsóként (maghéj eltávolításával) kerül felhasználásra.
Manapság Közép-Európában a borsót főleg nyersen fogyasztják.
Gyakran kerül konzervekbe és mélyhűtött formában is árusítják.
A nyers, zsenge friss cukorborsó kedvenc gyerekcsemege.
Cukorborsóleves, és főzelék készülhet belőle, de más levesek, rizses-köretek, párolva saláták ízesítője, kiegészítője.
Az egészséges, friss borsóhüvely a belső rétegének eltávolítása után ehető, a borsólevesben is nagyon jól használhatjuk.

Jegyzetek
- Ugrás fel ↑ Priszter 1999, 458. o.
- Ugrás fel ↑ Penszka K. (szerk.): A hajtásos növények ismerete. Nemzeti Tankönyvkiadó, Budapest, 2001 98. o. (Veteményborsó)
- Ugrás ehhez: a b Balázs G. Zöldségtermesztők kézikönyve Borsó Hozzáférés: 2013-08-15

Forrás
- Priszter 1999: Priszter Szaniszló: Növényneveink: A magyar és a tudományos növénynevek szótára. Budapest: Mezőgazda Kiadó. 1999. ISBN 9639121223

További információk
- A zöldborsó termesztése és felhasználása
- Levesek
- Cukorborsó fagyasztva recept

Kapcsolódó szócikkek
- Sárgaborsó
- Csicseriborsó

wikipedia

BORSÓFŐZELÉK 01.
Hozzávalók:
fél kg zöldborsó, zsír, liszt, só, pirospaprika, 1 pohár tejföl, petrezselyem

Elkészítése: Sós vízben megfőzzük a zöldborsót, rózsaszínű rántást készítünk, rátesszük a pirospaprikát, hozzáadjuk a rántást.
A pohár tejföllel pár percig még főzzük, megszórjuk apróra vágott petrezselyemmel.

BORSÓFŐZELÉK 02.
Hozzávalók 4 személyre:
1 kg zsenge borsó, 3 nagy fej hagyma, 1/2 kg répa felkarikázva, 2 evőkanál Vegamix, 2 teáskanál majoránna vagy lestyán
Habarás:
1 csésze kesudió, 2 csésze víz, 1 evőkanál rizsliszt

Elkészítése:
Pároljuk meg a hagymát kb. 1/2 liter vízen a fűszerekkel, majd adjuk hozzá a borsót, és a sárgarépát, és az egészet pároljuk puhára, szükség szerint felöntve még vízzel. Ha megpuhult, akkor adjuk hozzá a habarást, és forraljuk fel, rottyanásig.

BORSÓFŐZELÉK HÚSGOMBÓCCAL
Hozzávalók:
50 dkg zsenge zöldborsó, 1 csokor petrezselyem, 20 dkg darált pulykamell, 1 tojás, 1 evőkanál burgonyapehely, 3 evőkanál olaj, 0,5 dl tej, 2 evőkanál liszt, jódozott só

Elkészítése:
Forrósítsuk meg az olajat, és szórjuk rá a borsót. Sózzuk meg, majd némi kevergetés után öntsük fel egy deci vízzel, és pároljuk fedő alatt öt percig. Közben a húsból, tojásból, burgonyapehelyből és az apróra vágott petrezselyem feléből gyúrjunk kicsi golyókat. Keverjük el csomómentesen a lisztet a tejben, és öntsük a borsóra. Ha már forr, jöhetnek a gombóckák, engedjük óvatosan és egyenként valamennyit a főzelékbe.
Közepes lángon öt percig főzzük.
A maradék apróra vágott petrezselymet tálalás előtt keverjük a főzelékbe.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK!
Forrás:
ZÖLDSÉGLEXIKON - FŐZELÉKEK
Szerző:
Szerkesztette és Illusztrálta
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.