Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


FŐZELÉKEK LEXIKONJA - FŐZELÉKEK BORSÓBÓL 3.

2017.02.27

FŐZELÉKEK LEXIKONJA

SÁRGABORSÓ FŐZELÉK 01.
Hozzávalók:
25 dkg feles zöld vagy sárgaborsó, 1 kis fej hagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1-2 sárgarépa, 1 babérlevél, 1 l alapleves (vagy víz és leveskocka)

Elkészítése:
Előző nap áztassuk be a borsót. Szűrjük le a beáztatott borsót és mossuk át alaposan. A hagymát pirítsuk meg olíva olajban egy-két percig, adjuk hozzá a borsót és engedjük fel dupla annyi levessel (vagy vízzel és leveskockával). Adjuk hozzá a sárgarépát, a babérlevelet és nyomjuk bele a fokhagymát. Fedő alatt főzzük pépessé kb. 1 órán át. Nézzünk rá, kavarjuk meg néha-néha, és ha szükséges, adjunk hozzá még levest vagy vizet. Amikor puha, vegyük ki a babérlevelet, és robotgéppel turmixoljuk össze.
Díszítsük egy csipet paprikával, tejföllel vagy petrezselyem zöldjével. Tippek
Némely dietetikus szerint egészségesebb az, ha a feles borsót a saját áztatott levében főzzük fel (ebben az esetben áztatás előtt alaposan mossuk át). Mások szerint a hüvelyesek főzővizét többször át kell szűrni, ha nem akarunk felpuffadni a gázképződéstől!
A fokhagymát a végén is bele lehet törni – nyersen. Így erősebb lesz az íze.
A feles és sárgaborsó főzelék remek babaétel, de 2 évesnél fiatalabb gyerekek számára hagyjuk ki a sót (a leveskocka is legyen sómentes)
A főzelék kiváló köret fasírozott, sült hús, kolbász, virsli mellé.
A sárgaborsó főzelékbe reszelhetünk egy kis szerecsendiót, vagy adhatunk hozzá paprikát, mustárt, apróra vágott friss koriandert vagy petrezselyem zöldjét is.

SÁRGABORSÓ FŐZELÉK 02.
Hozzávalók:
feles sárgaborsó 1 gerezd fokhagyma, ízlés szerint só liszt zsír pirospaprika

Elkészítése:
A borsót megmossuk, kétszer annyi vízben feltesszük főzni, belerakjuk a sót, fokhagymát. Kb. egy óra alatt puhára főzzük.
Majd zsemleszínű rántást készítünk, egy kávéskanálnyi pirospaprikát is teszünk bele, vízzel felengedjük s berántjuk a sárgaborsót.

SÁRGABORSÓ FŐZELÉK 03.
Hozzávalók:
40 dkg feles sárgaborsó, 1 l füstölthúslé, 5 dkg vöröshagyma, 4 dkg zsír, 4 dkg liszt, 1 késhegynyi törött bors, 2 gerezd fokhagyma, só

Elkészítése: Az előző napon beáztatott borsót leszűröm, leöblítem. Füstöltében kezdem felfőzni, de ha kell forró vízzel pótolom az elfőtt levét. (Hideg víz hozzáadásával keménnyé válhat és órák múlva sem fő szét). Hozzáadom a megtisztított vöröshagymát, fokhagymát. Addig kell főzni, amíg a borsó teljesen szétfő. Világos rántást készítek, hideg vízzel felöntöm, simára keverem, és ezzel sűrítem a már megpuhult borsót. Lassan forralom, sóval és törött borssal ízesítem.
Elfőtt levét mindig pótolom.
Ha kész, a vöröshagymát, fokhagymát kiveszem belőle, majd áttöröm.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK!
Forrás:
ZÖLDSÉGLEXIKON - FŐZELÉKEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.